Ipcărigea sau floarea miresei – O plantă medicinală controversată?

0
413

ipcărigea

Ipcărigea sau floarea miresei – O plantă controversată?

Orice exces este toxic, chiar letal, se știe, însă există plante sau doar anumite substanțe prezente într-un anumit organ al plantei, care și în doze infime pot ucide. Și nu spun o noutate. Sunt anumite specii, cu aspect chiar încântător, care trebuie admirate și lăsate acolo unde sunt. Ipcărigea, o floare cu denumire cel puțin bizară, este o plantă pe care eu am văzut-o ca decor în ornamentele florale și, bineînțeles, curiozitatea m-a împins să mă întreb dacă nu cumva are și proprietăți curative.

Când i-am spus această denumire farmacistei, mi-a replicat că știe câteva siropuri expectorante care conțin ipcărige, dar că este o plantă controversată deoarece rizomii (aduși ca materie primă) pot fi ușor contaminați de cei de Bryonia alba sau, popular, mutătoare, plantă toxică. Pentru înlăturarea oricărei incertitudini, în laboratoare se efectuează teste cu soluție alcoolică de iod iodurat, iar, în urma experimentului, rădăcina de ipcărige nu trebuie să se coloreze în albastru. De aceea, mi s-a recomandat prudență în folosirea plantei, luată direct din natură, în preparate terapeutice „de casă”. De asemenea, mi s-au adus la cunoștință și câteva contraindicații, pe care le voi preciza în cele ce urmează. Până atunci, să aflăm părțile pozitive și ce spun experții.

Ipcărigea – Prezentarea plantei

Ipcărigea (Gypsophila Paniculata) este o plantă erbacee, ce prezintă un rizom de 6-8 cm în diametru, fixată în sol de rădăcini lungi, ce pot atinge 2 m. Pe tulpinile ramificate, înalte de 1 m, sunt dispuse, opus, frunze ascuțite. Florile sunt mici și delicate, grupate în inflorescențe, nuanțate în alb sau roz. Înflorește vara. Părțile utilizate sunt rădăcinile și rizomii. Rădăcinile pentru terapie trebuie să aibă grosimi între 2 și 4 cm, să fie alb-gălbui la interior și brun-gălbui la exterior și să aibă gust dulceag-amărui.

Substanțele bioactive benefice organismului sunt: saponozide triterpenice, zaharuri reducătoare (glucoză, ramnoză, galactoză), uleiuri volatile, substanțe grase, acizi organici, săruri minerale.

Citiți și Bănuței sau părăluțe – Plante decorative și medicinale.

ipcărigea flamingo 1

Proprietăți și acțiuni

Ipcărigea este cunoscută, în primul rând, pentru proprietățile sale expectorante, sudorifice, diuretice, depurative, hemolitice, care o fac eficientă în boli respiratorii, boli de ficat, de stomac și splină, în dischinezie biliară, în afecțiuni ale aparatului urinar (chiar și cronice). Acționează benefic în caz de bronșită, astm bronșic, tuse, gripă, faringită granuloasă (gargarisme cu decoct), laringită, traheită, facilitând eliminarea secrețiilor bronșice. Are proprietăți tonice, aperitive și stimulente, ce o fac utilă în anemie, și proprietăți antireumatice și antiinflamatorii, ce o recomandă în gută și reumatism (cronic). Proprietățile cicatrizante o indică și în uzul extern, în tratarea rănilor, furunculozei, eczemelor. Planta este un bun antihelmintic cu acțiune bună în caz de helmintiază (oxiuri).

Preparate terapeutice

Din documentarea mea, am aflat că Ovidiu Bojor, Doctor în Farmacie, autor, cercetător în Botanică farmaceutică, fitoterapeut de excepție și de mare încredere, subliniază în volumul său recent, „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z”, următoarele informații: „Saponozidele triterpenice din această specie (la fel ca și cele din Săpunariță) au acțiune iritantă asupra căilor digestive și asupra mucoaselor, producând vărsături și diaree. Ele favorizează și absorbția altor substanțe toxice. Această acțiune este mult redusă în stomac, unde din cauza acidității gastrice, saponozidele sunt hidrolizate, iar sapogenina rezultată, fiind insolubilă, nu mai este activă. Recomandări: Ca expectorant, numai în produse farmaceutice precis dozate.”

Dr. Ovidiu Bojor recomandă produsul în uzul extern, în comprese și spălături locale pentru infecții cutanate (doza: 2 linguri de rădăcini la 1/2 l apă).

Contraindicații: Sarcină și alăptare. Preparatele din ipcărige nu se utilizează în același timp cu alte medicamente (măresc resorbția altor substanțe). Unele persoane pot experimenta iritația mucoaselor nazale și conjunctivale, manifestând strănut și conjunctivită.

Acestea fiind spuse, dacă nu o luați dintr-o sursă sigură (farmacie naturistă), manifestați prudență în folosirea plantei. Utilizați-o doar la recomandarea unui medic. În rest, ca decor de cameră sau de buchete florale este superbă. Știu că eu aș avea mari rezerve în folosirea ei, presupunând că aș avea una dintre afecțiunile enumerate. Aceasta deoarece am aflat că este întrebuințată și ca ingredient în diverși detergenți (industria textilă, pielărie, fabricarea săpunurilor). Se adaugă chiar și ca spumant în extinctoare. Așadar, atenție!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Ce putem trata cu scoarța de stejar alb?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here