Ion Caramitru: Eu nu-mi sărbătoresc ziua de naștere, sărbătoresc numai de Sfântul Ion

0
491
Ion CaramitruIon Caramitru recunoaște deschis că nu obișnuiește să își serbeze ziua de naștere, dar de Sfântul Ion întodeauna de bucură de urările de “La mulți ani!”

“În principiu, eu nu-mi sărbătoresc ziua de naștere, sărbătoresc numai de Sfântul Ion. De-a lungul anilor așa am făcut mereu, așa că prea mare sărbătoare nu va fi pentru mine azi. Probabil vor veni băieții mei să mă viziteze, dar nu mă sărbătoresc de ziua de naștere, de principiu”, declara,de ziua sa, pentru Agerpres, Ion Caramitru.

Scurtă biografie

Actorul Ion Caramitru s-a născut în București, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni — mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica; tatăl în partea albaneză a orașului Korcea, de religie creștin ortodoxă.

Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” București (promoția 1964).

A fost actor și regizor al Teatrului “Lucia Sturza Bulandara” (din 1965). In perioada 1990-1993 a fost și director general al acestei instituții.

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner; Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth și alții. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

Este președinte al Uniunii Teatrale din România de la înființarea acesteia, la 15 februarie 1990.

În lunga sa carieră teatrală și cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii și distincții. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 și 1985 a fost desemnat “Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei “Cinema” pentru interpretare (1976); Premiul Asociației Cineaștilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul “Luchian” la Festivalul Național al Filmului de la Costinești (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de “Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

În zilele de 21 și 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestațiilor anticeaușiste din București. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanți, a pătruns în clădirea Televiziunii Române; el a fost primul care a anunțat pe postul național de televiziune înlăturarea dictaturii.

La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea.

Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNȚCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile și Mugur Isărescu a deținut același portofoliu până la sfârșitul anului 2000.

În 2007, Ion Caramitru a montat spectacolul opera-teatru “Tragedia lui Carmen”, în varianta lui Peter Brook și Marius Constant, după opera lui Bizet. Premiera a avut loc la Sibiu, în curtea interioară a Muzeului de Istorie.

A regizat spectacolul “Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilici Ceaikovski. Acesta a fost pus în scenă pe 22 martie 2009 la Opera Națională București, la 14 ani după ce marele actor a regizat această operă în Irlanda.

În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Național din București, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici.

Interpretează rolul titular în piesa “Eduard al III-lea” de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu și scenografia lui Dragoș Buhagiar. De asemenea, semnează regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB — “Șapte dintr-o lovitură”. Este o montare după o piesa scrisă de Lia Bugnar.

Actorul a primit la 28 martie 2011 Premiul de excelență al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here