„Fata de zece” care a intrat prima la Medicină: „Voi rămâne în țară!”

0
379
Ioana DicuProaspăta studentă este din Piteşti, a fost olimpică la mai multe materii, a luat Bac-ul cu note maxime şi, de aceea, a intrat fără examen. La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti a fost cea mai mare concurenţă din ultimii 24 de ani.

S-au bătut zece candidaţi pentru un loc la Stomatologie şi cinci pentru unul la Generală. Ioana Dicu este cea care a intrat prima pe listă, cu media 10, şi vrea să devină cardiolog.

În liceu a avut 10 pe linie, a fost olimpică la Biologie, Chimie şi Limba română, iar la Bacalaureat a luat tot notă maximă, fapt pentru care a intrat fără examen la facultate: „Doar în şcoala generală, în clasele a V-a şi a VI-a, am avut două medii de 9 la Limba română”.

„Cei săraci ce să facă?”

În timp ce mulţi tineri îşi fac planuri de a pleca în străinătate, Ioana e la polul opus: „Eu vrea să rămân în România. Că voi studia poate şi în străinătate cu o bursă, asta e posibil, dar voi lucra în ţară. Dacă toţi medicii ar pleca, cei săraci ce să facă, să fie condamnaţi la moarte?”.

Tatăl ei, Dumitru Dicu, e medic la Spitalul de Pediatrie Argeş. „E un copil extraordinar, bravo ei!”, exultă doctorul atunci când îl întrebi de fiica lui.

Ioana nu a ales Medicina ca să continue o tradiţie în familie:

„Tata m-a lăsat pe mine să aleg. Am ales-o încă din clasa a VII-a. Mi se pare că ai cea mai mare satisfacţie atunci când faci fericit pe cineva care se află în suferinţă”.

Nu a învăţat niciodată pe de rost; despre faptul că cei care iau 10 pe linie ar fi tocilari spune că e doar un mit. „Normal că am studiat, altfel nici nu aş fi luat 10 la Bac sau nu aş fi reuşit la olimpiade, însă fără să exagerez. În afara şcolii mai studiam 2-3 ore, nu am pierdut nopţile învăţând”. Ioana crede că „dacă între pasiuni, sport şi şcoală există un echilibru, succesul este garantat”. În timpul liber îi place să citească mult şi să facă echitaţie.

Unde studiază cei care au luat 10 la Bacalaureat

În acest an, 112 elevi au obţinut media 10 la BAC. Dintre aceştia, cei mai mulţi au rămas să studieze în ţară. De exemplu, Lucia Răşinar, din Cluj, s-a înscris la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu şi vrea să ajungă ofiţer psiholog. Ioana Olăraşu, din Mangalia, pe deasupra şi campioană naţională la şah, şi-a propus să facă Psihologia la Bucureşti.

Un alt absolvent de 10, Cătălin Oarga, din Cluj – medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă – spune că va face Teologia. Unul dintre puţinii elevi de 10 care au decis să plece în străinătate este Vlad Ghiţă, din Arad, care va studia la Universitatea Rice, din Houston. Acesta a câştigat medaliile de bronz şi argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Brazilia (2008) şi Taiwan (2009).

Sursa: EVZ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.