Invențiile lui H. Coandă : Aeronautică, construcţii, transporturi, industrie, medicină, biologie, protecţia mediului

0
457
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Henri CoandaMare academician și inginer roman, Henri Coandă poate primi cu ușurință apelativele de pionier al aviației, fizician, inventator al motorului cu reacție și nu în ultimul rând descoperitori al efectului care îi poartă numele.

Fiul generalului Constantin Coandă, primul-ministru al României în 1918, s-a născut la 7 iunie 1886. La doar 24 de ani, a testat la Paris primul avion cu reacție din lume, pe care îl concepuse cu trei ani mai devreme.

Realizarea a marcat doar începutul unui lung șir de invenții uimitoare, pe care savantul a continuat să le ofere omenirii până în ultimul an al vieții sale de 86 de ani.

Din păcate, după decesul savantului, acum aproape patru decenii, statul roman nu s-a mai preocupat mult timp de fabulosul patrimoniu donat de acesta, nici măcar în sens educaţional.

Savant cu pregătire polivalenta, Henri Coandă a pus bazele unor descoperiri ce cuprind  varii domenii: aeronautică, construcţii, transporturi, industrie, medicină, biologie, protecţia mediului.

‘Multe din cele 250 de invenţii certificate prin 707 brevete internaţionale stau la baza unor sisteme, maşini şi unelte care se folosesc şi astăzi în diverse industrii sau chiar în viaţa de zi cu zi’, se arată pe site-ul http://m.jurnalul.ro.

De pildă, printre primele invenții se numără efectul Coandă (pe care savantul l-a identificat chiar cu ocazia testării avionului cu reacţie) are aplicaţii la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice etc. De asemenea, are aplicaţii în domeniul medical  în crearea inimii artificiale, dar şi în ecologie – crearea barierei anti-rechini.

Printre invențiile de seamă ale lui Henri Coandă se mai numără:

Case multicelulare şi din prefabricate, ce pot fi asamblate în 5 ore, aerodina lenticulară – farfuria zburătoare Coandă, fără piese mecanice în mişcare, capabilă de decolare-aterizare pe verticală şi de zbor la punct fix, precum și rezervoare din beton armat, precum rezervorul de stocare a petrolului plasat chiar în mijlocul mării de Emiratul Dubai.

O altă capodoperă a savantului este și propulsia aerodepresiva care a stat la baza transporturilor de containere în tub; turbina eoliană; reţete de regenerare a solului şi sisteme de stropit pentru câmp, dar și multispicul de grâu Coandă.

Desalinizarea apei marine cu ajutorul energiei solare şi observaţii în privinţa cristalizării diferite a apei în funcţie de zona de pe glob nu i-a scăpat din vederele micului savant.

De-a lungul timpului acesta  a observat şi a fotografiat aproape 1.500 de fulgi de zăpadă care ne arată structura energetică diferită a apei în funcţie de locul de provenienţa.

Luând în considerare toate invențiile enumerate mai sus, ne dăm seamă că celebrul savant a fost un artist talentat, învăţăcel al sculptorului francez Rodin şi prieten al lui Brâncuşi, cu care a colaborat în artă şi în ştiinţă.

 Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here