Poliester – Elastic, rezistent la șifonare, durabilitate superioară, ușor de călcat. Calități suplimentare hainelor.
John Whinfield şi James Dickson au inventat în 1941 poliesterul. Acesta a fost vândut sub denumirea comercială de terilenă în Marea Britanie şi dacron în America. In anii 1950, fibra poliesterică era disponibilă pe piaţă numai sub aceste două etichete. Inventarea nailonului de către Carothers a pregătit terenul pentru crearea acestei noi fibre sintetice extrem de utile.
Mai ales în Germania postbelică, exista tendinţa de a lua totul de la început, înlocuind oriunde era posibil fibrele naturale cu fibre sintetice. Confecţiile din poliester pur, populare pentru o vreme, aveau însă o absorbție slabă a umezelii. Îmbrăcămintea confecționată din materiale sintetice 100% din anii 1950 şi 1960 s-a dovedit a favoriza transpirația.
Poliesterul – Căutat în anii 1970
În anii 1970, tot mai multă lume a început să caute haine confecționate din amestecuri de fibre sintetice şi naturale.
Poliesterul a dat combinații foarte reușite cu fibrele naturale, păstrând unele dintre cele mai bune proprietăți ale fibrelor naturale şi dând hainelor şi calități suplimentare. Printre acestea se numărau rezistența la sifonare, elasticitatea, ușurința călcării, durabilitatea superioară. Includerea poliesterului însemna că haina avea să reziste la mai multe spălături.
Amestec de poliester cu lână sau bumbac
Poliesterul a fost combinat cu succes cu lâna şi bumbacul. Din poliester cu bumbac s-au confecționat cămăși, pantaloni şi bluze. Din poliester și lână s-au făcut șosete bărbătești.
O mare calitate a articolelor de îmbrăcăminte din nailon şi poliester a fost aceea că se uscau foarte repede. Oamenii ocupaţi, cu prea puţin timp la dispoziţie pentru a avea o zi de spălat, ca pe vremuri, urmată de ore întregi de uscat şi călcat, au găsit aceste noi materiale mult mai potrivite pentru stilul lor de viaţă.
Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castledon
Mai multe articole despre descoperiri care au schimbat lumea găsiți la rubrica Știință.