Invenții care au schimbat lumea – Pneul

0
346

pneulPneul a fost inventat într-un fel care nu ar fi putut fi nicicum fi prevăzut.

John Boyd Dunlop

Inventatorul era un chirurg veterinar din Edinburgh, de la  care te-ai fi putut aştepta să născocească o nouă tehnică chirurgicală, dar invenţia nu a avut nicio legătură cu munca sa. Băieţelul lui avea o tricicletă şi se plângea că îl zdruncină. Reacţia lui John Boyd Dunlop la această plângere juvenilă a fost neaşteptată. A echipat roţile tricicletei fiului său cu furtunuri gonflabile din cauciuc, pentru a-i asigura un mers mai lin.

Fără ca Dunlop să ştie, principiul pneurilor gonflabile din cauciuc fusese deja brevetat cu 40 de ani înainte, în 1845, de către Robert Thomson.

A fost încă un caz de ceva inventat, dat uitării şi apoi reinventat. Dunlop a fost mulţumit de pneurile tricicletei şi s-a hotărât să pună ideea în practică. A obţinut un brevet propriu în decembrie 1888. Ȋn 1889, s-a apucat să fabrice pneuri gonflabile la scară comercială. Firma lui, Pneumatic Tyre and Booth Cycle Agency, era condusă în parteneriat cu William Harvey Du Cros. Dunlop i-a vândut lui Du Cros brevetul pneului pentru o sumă moderată şi a luat 1500 de acţiuni în companie. Greutăţile au apărut mai târziu, când s-a dovedit că pneul fusese brevetat cu 40 de ani înainte, dar firma a reuşit să-şi menţină poziţia, întrucât deţinea brevete asupra mai multor procese auxiliare.

Dunlop a produs cu succes pneuri pentru biciclete şi, mai târziu, pentru autoturisme. Nu a făcut mare avere din importanta lui invenţie, şi nici nu a luat parte la dezvoltarea care a urmat vânzării companiei către E. T. Hooley în 1896. Pe atunci, afacerea cu pneuri valora 5 milioane de lire.

Pneul lui Dunlop a făcut mersul cu bicicleta mult mai confortabil. 

Ciclismul pe distanţe lungi a fost mai practicabil. Fie că meritul pentru inventarea pneurilor îi revine lui Dunlop, fie că nu, contribuţia lui la dezvoltarea ciclismului ca mijloc de transport şi activitate de timp liber este contestabilă. Datorită pneurilor Dunlop mersul pe bicicletă a ajuns activitatea recreativă atât de populară de astăzi. în mod similar, este ^Posibil să-ţi imaginezi un autovehicul modern fără pneuri. Roţile din buciuc masiv ar fi însemnat, în mod inevitabil, călătorii scurte cu viteze mici – invenţia lui Dunlop – dacă asta a fost – a făcut posibile călătoriile gi la viteză mare şi a avut o contribuţie importantă la marea dezvoltare  a industriei auto occidentale.

“Invenții care au schimbat lumea”, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here