INVENŢII – O tehnologie revolutionară prezentata la Salonul Inventatorilor de la Rivulus Dominarum

0
185

Jack-GoldsteinO noua tehnologie pentru extragerea aurului din minereuri, fara a fi nevoie de utilizarea cianurii, e una din inventiile prezentate pe 27 septembrie la Salonul Inventatorilor Maramureseni. Manifestarea este inclusa in cea de-a 21-a editie a expozitiei bunurilor de larg consum, Rivulus Dominarum.

Un inventator maramuresean a venit cu o idee noua privind modul in care pot fi extrase aurul si argintul din minereuri si subproduse. Jack Goldstein a dezvaluit ca a lucrat la aceasta inventie inca din 2000, iar munca a fost una laborioasa care a necesitat mult efort intelectual si fizic.

“Cea mai importanta este acea inventie care prezinta un procedeu nou, prietenos cu mediul pentru extragerea aurului si argintului din minereuri si subproduse. Este vorba despre o noua tehnologie care nu foloseste cianura, ci un alt agent de dizolvare. Acel element e tiosulfatul de sodiu care este un produs chimic inofensiv pentru mediu. Mai mult, el este utilizat in unele cazuri ca ingrasamant agricol”, a declarat cercetatorul Jack Goldstein.

Inventia baimareanului a atras atentia autoritatilor locale din Baia Mare care au decis ca in sedinta de consiliu local de luni, 30 septembrie sa puna in discutie sustinerea financiara a proiectului.

“Nimeni, nici din mediul economic, nici de la nivel guvernamental si aici ma refer la Ministerul Economiei, nu a investit pentru a ajunge din faza de laborator intr-o faza industriala. Domnul Jack Goldstein care are aceasta inventie si care de-a lungul timpului a perfectionat, a muncit pentru ea, este invitatul meu luni, in Consiliul Local al municipiului Baia Mare si propunerea mea catre consilierii locali ai municipiului Baia Mare va fi sa sustinem integral finantarea acestui proiect”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

In cadrul Salonului Inventatorilor Maramureseni, ajuns in acest an la editia a VI-a, pot fi vazute circa 45 de inventii. Sub genericul „Rivulus Dominarum”, la Centrul de Instruire si Marketing sunt reunite si standuri cu diferite produse de larg consum, dar si obiecte traditionale expuse in cadrul salonului mesterilor populari.

Sursa: emaramures.ro

  [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.