Invenţii din lumea antică ce au schimbat lumea – Trepanaţia (6900 Î.H.)

0
1636

trepanatie-wegens-een-ernstige-hersentraumaTrepanaţia este cea mai veche intervenţie chirurgicală cunoscută. Era o formă drastică şi periculoasă a chirurgiei, cu toate acestea se pare, că a fost foarte răspândită şi practicată în decursul unei perioade lungi de timp. Într-un mormânt din Franţa, datând din 6500 î.H., s-au găsit 120 de cranii umane, dintre care 40 erau găurite. Orificiile, executate cu grijă şi deliberat, arată că acum 8500 de ani oamenii tăiau meticulos discuri din craniul altora. Faptul că marginile tăiate ale oaselor s-au refă­cut demonstrează că mulţi pacienţi au supravieţuit acestei operaţii, ceea ce în sine este foarte surprinzător. Operaţia trebuie să fi fost realizata cu foarte mare îndemânare, precizie şi bune cunoştinţe anatomice, pentru că rata de supravieţuire să fie atât de ridicată.

S-au făcut trepanaţii în perioada preistorică şi, mai apoi, în perioada medievală şi renascentistă. De la Hipocrate şi Galen ne-au rămas instruc­ţiuni scrise privind modul în care trebuie îndeplinită. Nu avem de unde şti cu siguranţă de ce se făceau aceste operaţii în anul 6500 î.H., dar avem unele dovezi care ne sugerează care a fost scopul lor în perioada următoare. În Evul Mediu, ştim că trepanada era văzută ca un leac împo­triva mai multor probleme medicale, printre care fracturile craniene şi epilepsia. Este lesne de înţeles de ce a fost inventată. Unele afecţiuni medicale precum tumorile, hematoamele şi migrenele provoacă suferin­dului o senzaţie de presiune craniană insuportabilă. Găurirea craniului cu scopul de a permite creierului să se extindă puţin ar fi putut reprezenta o cale de a uşura presiunea. Se poate să fi dat rezultate în unele cazuri. Acolo unde nu ajuta din punct de vedere fiziologic, putea aduce totuşi un folos psihologic, având în vedere că se făcuse ceva pentru rezolvarea problemei.

În Lumea Nouă se făceau trepanaţii dinainte de sosirea europenilor, după cum ne putem da seama după rămăşiţele scheletice, operele de artă şi rapoartele scrise din secolul al XVI-lea. Cel mai des au fost practi­cate în cultura incasă din Anzi, fiind mult mai rare în America Centrală. Unele dintre craniile trepánate găsite în America Centrală datează din anul 1400 Î.H.

În perioada modernă trepanada se pare că a fost folosită din motive filozofice sau spirituale, spre exemplu în cazul lui Peter Halvorson, care şi-a făcut o gaură în partea frontală a propriului craniu, pentru a atinge iluminarea. Majoritatea psihiatrilor ar vedea în acest comporta­ment un simptom al unei grave boli mintale, însă unii practicanţi ai depanării susţin că există beneficii medicale reale, când este folosită în tratarea depresiei sau a sindromului de oboseală cronică.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here