Invenţii care au schimbat lumea – Stiloul (1884)

0
1931

Stilou-MontblancStiloul a fost inventat în 1884 de Lewis E. Waterman, un vânzător de asigurări din New York. Existaseră şi înainte încercări de realizare a unor tocuri cu rezervor de cerneală, unele datând din secolul al X-lea, dar stiloul lui Waterman a fost prima cu adevărat izbutită. A devenit principalul instrument de scris pentru următorii 60 de ani şi este încă favoritul multora.

Germanul Daniel Schwenter a inventat un tip de toc rezervor în 1636. Tocul lui era făcut din două pene. Pana din interior acţiona ca rezervor de cerneală şi era astupată la fiecare capăt cu dopuri de plută. Cerneala curgea printr-un orificiu mic înspre vârful penei exterioare. Progresele înspre obţinerea unui toc rezervor funcţional au fost lente şi o problemă limentară era dată de cerneală, a cărei compoziţie corozivă distrugea ce mecanism delicat conceput în scopul de a-i controla curgerea, mânui Petrache Poenaru a inventat un stilou în timp ce studia la s în 1827. Au urmat alte încercări, mai frecvente, începând din 1850. stilou viabil a putut fi construit însă de-abia după apariţia a trei inovaţii: cerneala liber curgătoare, fără sedimente, peniţa de aur cu de iridiu şi cauciucul vulcanizat.
Stiloul modern conţine un rezervor de cerneală pe bază de apă care transmisă la peniţă printr-o acţiune gravitaţională şi capilară combi-. Au existat diverse metode de reumplere. Una dintre ele constă în osirea cartuşelor cilindrice de unică folosinţă, care pot fi înlocuite.
este umplerea rezervorului cu o pipetă. O alta utilizează un mecanism intern care comprimă un rezervor din cauciuc şi îi permite să oarbă cerneală prin peniţă. Dezavantajul rezervoarelor din cauciuc este că se uzează în timp, dând stiloului o durată relativ scurtă de viaţă. Stilourile au reprezentat un mare progres faţă de tocurile cu peniţă de °ţel care le-au precedat, fiindcă au eliminat necesitatea de a cufunda peniţa în călimară la fiecare al patrulea cuvânt scris.
Peniţe
Primele tocuri au fost făcute în Antichitate. Egiptenii antici foloseau caţi de trestie pentru a scrie pe papirus. De-a lungul veacurilor, tocurile evoluat, devenind instrumente ascuţite cu despicături la capete. Penele Inceput să fie folosite în secolul al XVI-lea, în parte datorită faptului erau flexibile şi se rupeau mai greu sub presiune. Pe la mijlocul secolului al XlX-lea, tocurile constau, în general, din perniţe metalice montate pe mânere de lemn. Lewis Waterman a fost fost unul dintre miile de oameni pe care îi irita faptul că trebuia să înmoaie peniţa în cerneală la câteva secunde, şi a găsit o soluţie. În 1884 şi-a brevetat tocul cu rezervor. Ideea de toc dotat cu un rezervor le venise şi altora înainte, dar nu se găsise o modalitate de reglare a curgerii cernelii către peniţă. Waterman a adăugat tuburi care permiteau aerului să intre în toc în locul cernelii care curgea spre peniţă. Rezervorul însemna, cel puţin, că utilizatorul tocului nu trebuia să mai recurgă la călimara decât după ce scria cel puţin o pagină.
Epoca stilourilor produse în masă a început în anii 1880. Piaţa era dominată atunci de Waterman, cu sediul în New York, şi Wirt, cu sediu în Bloomsburg Pennsylvania. Waterman l-a întrecut pe Wirt, rămânând liderul incontestabil al pieţei până în 1920. Stilourile au devenit obiecte de prestigiu în sine şi producătorii au creat carcase din celuloid într-o gamă largă de culori, forme şi finisaje, inclusiv unele cu efecte marmorate exotice, pentru a încuraja acest proces de individualizare.
Mai târziu au apărut pixul cu gel şi pixul cu pastă. La pixul cu pastă curgerea cernelii este controlată de gravitaţie. Cerneala se usucă imediat, ceea ce este în multe utilizări un mare avantaj asupra stiloului. Pentru utilizarea rapidă, pixul este superior, fiindcă scrisul are şanse mai mici de a se întinde; din acest motiv este preferatul elevilor şi studenţilor la examene.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.