Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea – Ascensorul (1897)

0
573

146181-3d4f0_31393800Lifturi sau elevatoare mecanice simple existau de sute de ani. În podurile turnurilor unor catedrale europene se văd încă troliile utilizate la ridicarea blocurilor de piatră necesare pentru construirea parapetelor şi a turlelor. Aceste trolii puteau fi acţionate de măgari sau de oameni. Lifturile moderne, aşa cum le cunoaştem astăzi, au apărut de-abia în secolul al XIX-lea. Unele modele utilizau forţa hidraulică; oamenii stăteau în compartimentul liftului, în timp ce printr-un tub trecea apă până când greutatea apei înălţa cabina.

O problemă a acestor prime lifturi hidraulice era absenţa controlului asupra vitezei uneori alarmante de urcare sau coborâre. Inconvenientul a fost rezolvat prin instalarea unor valve şi regulatoare. Apoi lifturile au fost ridicate şi coborâte cu frânghii trecute prin sisteme de pârghii şi contragreutăţi. Unele versiuni modeme ale acestora sunt încă utilizate pe scară largă în hotelurile britanice pentru deplasarea alimentelor, a aşternuturilor şi a altor articole de la un etaj la altul. Primul ascensor cu motor a apărut în America la mijlocul secolului al XIX-lea. Era proiectat ca un elevator pentru marfă care funcţiona între două etaje ale unei clădiri din New York. Marea inovaţie a constat în aplicarea acestei idei la deplasarea oamenilor în sus şi în jos într-o clădire. Elisha Otis a fost cel care a proiectat primul lift cu motor pentru pasageri în 1853. L-a prevăzut cu un dispozitiv de siguranţă care
împiedica automat căderea compartimentului pasagerilor dacă survenea vreo defecţiune la mecanismul de ridicare.
Primul ascensor pentru pasageri Otis a fost instalat într-un magazin universal din New York pentru preţul de 300 de dolari. Fiii lui Elisha Otis s-au apucat să producă lifturi. În 1873 fuseseră instalate 2000 în clădiri comerciale, mai ales blocuri de birouri şi magazine, din toata America. Multe dintre ele sunt încă în uz şi funcţionează perfect. Un amănunt important, esenţial pentru siguranţă, consta în faptul că ascensoarele Otis puteau fi reglate astfel încât să se oprească automat la nivelul etajului corect, cu o marjă de eroare de numai câţiva milimetri; lumea nu era nevoită să urce sau să coboare când păşea într-un lift Otis. Invenţia s-a bucurat de un succes enorm.
În 1884, Frank Sprague a inventat primul lift electric, care a fost instalat într-o filatură de bumbac din Lawrence, Massachusetts. Sprague a inventat şi comanda prin buton, care a devenit o caracteristică standard a lifturilor modeme. Prima utilizare a unui ascensor electric pentru pasageri într-o clădire comercială a fost la New York în 1889, în clădirea Demurest. Primele lifturi electrice foloseau funii înfăşurate în jurul unui tambur, tehnică satisfăcătoare pentru clădirile joase, dar nu şi pentru cele înalte. Pe măsură ce clădirile deveneau mai înalte, frânghiile erau din ce în ce mai lungi, iar tamburii atât de mari încât nu li se mai putea asigura un loc.
În 1903 s-a inventat un lift cu motor care putea funcţiona intr clădire cu 100 de etaje. Mai târziu s-au construit ascensoare rapide pentru scurtarea călătoriilor în sus şi în jos în zgârie-nori. Inventarea liftului de pasageri a fost cea care a făcut posibilă proiectarea zgârie-norilor.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.