Invenţii care au schimbat lumea – Robotul

0
920

robotIdeea de robot i-a venit prima oară dramaturgului ceh Karel Capek, în 1922. Capek a scris o piesă de teatru intitulată Roboţii universali ai lui Rossum. Intriga implica o armată de roboţi industriali care deveniseră atât de inteligenţi încât erau capabili să ia lumea în stăpânire. Karel Capek nu a inventat doar conceptul de robot, ci şi cuvântul. În limba cehă robota înseamnă „sclavie”.

Roboţii au căpătat un rol important în literatura şi filmul secolului al XX-lea, cu mult timp înainte de a fi creaţi în realitate. A fost unul dintre cazurile în care SF-ul i-a tot îmboldit pe savanţi şi ingineri până ce a devenit un fapt ştiinţific.
Robotul este, în accepţiunea populară, o maşină, preferabil din metal strălucitor, care acţionează şi arată asemenea unei fiinţe umane. Acesta a fost conceptul care a stat la baza lui Robby, robotul din filmul Planeta interzisă, un film american realizat în 1956, precum şi a lui C-3PO din Războiul stelelor (1977). Adevăraţii roboţi care au fost construiţi pentru a îndeplini o anumită sarcină pe linia de producţie a unei fabrici de autoturisme sunt departe de a fi umanoizi. Unii seamănă cu nişte macarale alţii arată ca nişte lampadare. Cei mai mulţi sunt echivalentul unui braţ mecanic capabil să apuce lucruri, să le ridice, să se întindă, să se rotească şi aşa mai departe.
Roboţii din liniile de producţie sunt programaţi să execute o succesiune anume de sarcini; succesiunea poate fi complexă, dar este întotdeauna repetitivă, comandată de un software. Roboţii nu au capacitatea de a gândi sau de a hotărî să facă lucrurile altfel. Toate mişcările separate pe care trebuie să le facă robotul sunt înscrise într-un program lung de calculator. Alternativ, este posibil să i se arate robotului ce are de făcut. În acest scop, inginerul dirijează braţele robotului în succesiunea de mişcări dorite – de pildă pentru a vopsi caroseria unei maşini – , iar calculatorul o memorează şi o învaţă. Odată succesiunea de mişcări învăţată, robotul o poate repeta cu exactitate pe timp nedefinit. Marele avantaj al robotizării stă în faptul că îi scuteşte pe muncitori de muncile cele mai repetitive şi plictisitoare.
Roboţii sunt, de asemenea, ideali pentru executarea operaţiilor periculoase, care ar fi mult prea riscante pentru oameni, ca, de exemplu, detonarea bombelor din autovehicule.
Unii roboţi au fost prevăzuţi cu echipament de vizualizare, care le poate îmbunătăţi performanţa. Dacă un robot este programat pentru sudare, de pildă, îşi poate îndeplini bine sarcina numai dacă plăcile ce trebuie sudate sunt aşezate exact în locul cuvenit. Dacă este dotat cu un echipament special, robotul „vede” dacă plăcile sunt aşezate corect înainte de a le suda. Echipamentul de vizualizare este încă în curs de dezvoltare şi constă dintr-o cameră de televiziune conectată la calculatorul robotului. Actualmente, puterea robotică de recunoaştere a obiectului este încă mult inferioară vederii umane, şi multe operaţiuni care necesită vizualizare sunt făcute mai bine de oameni.
Marea teamă pe care o au oamenii în legătură cu roboţii, una foarte firească, este că roboţii îi vor lăsa fără locurile lor de muncă. Este, în esenţă, aceeaşi teamă care i-a animat pe muncitorii textilişti din secolul al XVIII-lea, la inventarea maşinii de tors. Până acum, se pare că roboţii sunt mai puţin de temut decât se credea odată. Chiar şi roboţii proiectaţi să facă treburi nu foarte tehnice, precum cele gospodăreşti, par a fi foarte limitaţi. Un robot poate fi programat să aspire podeaua unei încăperi, dar nu se opreşte, când vede un scaun, pentru a-l da la o parte şi curăţa sub el, aşa cum face o fiinţă umană, şi nici nu poate trece rapid de la aspirarea unei scări la ştergerea de praf a unei poliţe încărcate cu obiecte fragile. Înlocuirea oamenilor cu roboţi pare foarte improbabilă.

Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castledon

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here