Invenţii care au schimbat lumea – Pluviometrul (1441)

0
3104

pluviometruPluviometrul a fost inventat în 1441 de către un savant coreean, Jang Yeong Sil.

În Antichitate se făcuseră măsurători ad hoc ale precipitaţiilor, în Grecia (500 î.H.) şi India (400 î.H.), dar se pare că pluviometrul lui Jang Yeong Sil a fost primul instrument ştiinţific menit să strângă date ca parte a unui studiu sistematic. Jang Yeong Sil 1-a conceput pentru a răs¬punde la iniţiativa regelui Sejong de a măsura precipitaţiile de pe cuprin¬sul ţării sale. Era o iniţiativă vizionară, cu secole înaintea altor demersuri comparabile din Europa Iluminismului. In Britania, Christopher Wren avea să inventeze pluviometrul cu recipient basculant de-abia în 1662. Regele Sejong a intenţionat să îşi facă o imagine de ansamblu asupra condiţiilor meteorologice din ţara sa, pentru a putea planifica mai bine agricultura şi a ajusta corespunzător impozitele.

Pluviometrul este un instrument cu ajutorul căruia se colectează şi se măsoară cantitatea de precipitaţii căzute într-un anumit loc, măsurarea făcându-se, de obicei, la fiecare 24 de ore. Zăpada, lapoviţa sau grindina colectată se topeau şi se adăugau la cantitatea de ploaie. Tehnic, dispo¬zitivul ar fi trebuit să se numească dispozitiv de măsurare a cantităţii de precipitaţii, dar aceasta ar fi fost o pedanterie. Pluviometrele moderne au părţi laterale gradate, marcate în ţoli (şi zecimi) sau în milimetri. Pluviometrele sunt dispozitive simple din punct de vedere tehnologic, funcţionează foarte bine. Uneori apar probleme din cauza faptului repartizarea geografică a precipitaţiilor este adeseori neuniformă. În timp ce într-o parte a unui oraş plouă, într-alta poate fi senin. Staţia meteorologică oficială a oraşului Seattle este amplasată la aeroport, aceea este zona cea mai aridă a oraşului şi pluviometrul a fost poziţionat întâmplător în partea cea mai uscată a aeroportului. Aceasta înseamnă cifrele oficiale sunt incorecte, raportând cu 250 de milimetri de ploaie mai puţin decât cade de fapt în Seattle. Problema este că nu ar fi practic să se pună pluviometre peste tot.

Măsurarea sistematică a precipitaţiilor în multe locuri a dat geografilor şi climatologilor posibilitatea de a identifica modele spaţiale semnificative, precum distribuirea diferită a cantităţii de ploaie pe versanţii munţilor, unul fiind întotdeauna mai protejat. Când măsurătorile se fac de-a lungul unor perioade lungi de timp, ele pot scoate la iveală modele semnificative. Găsind întâmplător o înregistrare a precipitaţiilor căzute în regiunile centrale ale Angliei acum peste 120 de ani, de-a lungul unei perioade mai mari de timp, am putut analiza condiţiile meteorologice caracteristice acelei perioade. Astfel am putut pune în evidenţă un ciclu de 11 ani corelat cu ciclul de pete solare. Când activitatea solară era mai intensă, precipitaţiile erau mai mari. Este posibil ca micile variaţii ale activităţii solare să aibă un efect perceptibil asupra condiţiilor meteorologice terestre? Este genul de cercetare care devine posibilă atunci când strângem date sistematic pe suprafeţe întinse şi de-a lungul unor perioade mari de timp; începem să vedem pădurea în locul copacilor.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here