Invenţii care au schimbat lumea – Motorul cu reacţie

1
1746

Coanda_1910La vârsta de 22 de ani, britanicul Frank Whittle, pilot şi inginer de aviaţie, a început să se gândească la folosirea unei turbine cu gaz în locul motoarelor cu piston şi elice pentru propulsarea unei aeronave. Avioanele echipate cu motoare cu reacţie ar fi putut parcurge distanţe mai lungi şi ar fi avut viteze mai mari. Ȋn 1930, Whittle a proiectat şi brevetat motorul cu reacţie pentru aeronave, deşi au mai trecut 11 ani până ce avionul cu reacţie a devenit realitate.

La fel ca în cazul multor altor invenţii, mai era cineva care lucra în aceeaşi linie în acelaşi timp. Inginerul german Hans von Chaim a început să dezvolte ideea de motor cu reacţie în teza sa de doctorat. Ȋn 1935, von Chaim a construit un prototip al motorului.

Primul motor cu reacţie experimental al lui Whittle a fost testat în aprilie 1937. Când Whittle a deschis valva de alimentare a arzătorului principal, motorul a prins viaţă şi a accelerat incontrolabil. Toată lumea a luat-o la fugă. Whittle a rămas la comandă, paralizat de frică. Problemele au fost până la urmă rezolvate şi primul avion cu reacţie al lui  Whittle s-a ridicat în aer în mai 1941. Von Chaim a reuşit să zboare primul cu un aparat cu reacţie, în august 1939. Frank Whittle a fost primul care a avut ideea şi care a brevetat-o.

Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castledon

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.