Invenții care au schimbat lumea – Maşina de tricouri reiate (1758)

0
428

masina de tricotatMaşina de tricotat a fost inventată de Jedediah Strutt (1726-1797) Acesta s-a născut la South Normanton, în Derbyshire, unde tatăl lui avea o fermă. La 14 ani a fost dat ucenic la un rotar din Findern, nu departe de Derby. Stătea la un tricoter pe nume Woollatt şi în cele din urmă s-a însurat cu fata acestuia. Fireşte că în casă se discuta despre problemele breslei, şi William Woollatt, cumnatul lui Strutt, vorbea despre eforturile zadarnice făcute până atunci pentru construirea unei maşini cu ajutorul căreia să se poată tricota atât ciorapi simpli, cât şi reiaţi.

Era o problemă, şi Jedediah Strutt a început să se gândească la o soluţie. În final a inventat maşina de tricotat Derby. Strutt şi Woollatt au primit brevete în 1758 şi 1759. Strutt s-a mutat la Derby şi a deschis, împreună cu cumnatul lui, o fabrică de tricoturi reiate, care au devenit populare imediat. In 1762, cei doi s-au asociat cu Samuel Need, un tricoter din Nottingham, şi şi-au derulat afacerea în cele două oraşe.

In 1768 au fost abordaţi de Richard Arkwright, care fusese sfătuit să-1 consulte pe Need în legătură cu potenţialul maşinii lui de filat bumbac. Strutt i-a văzut numaidecât valoarea şi i-a putut sugera unele îmbunătăţiri. Noua firmă Arkwright, Strutt & Need şi-a deschis prima filatură de bumbac la Nottingham. In 1780, după ce Strutt s-a despărţit de Arkwright, şi-a construit propriile filaturi la Belper şi Milford. Parteneriatul cu Need a luat sfârşit în 1773, când au expirat brevetele. Dar Strutt făcuse o descoperire importantă: că din bumbac (şi numai din bumbac) se putea face stambă. Pentru a adăposti nou inventatul echipament de producţie a stambei a construit la Derby prima fabrică rezistenta la incendii din Britania.

Jedediah Strutt a fost o figură foarte caracteristică a Revoluţiei Industriale, un autodidact cu un ochi pe invenţia tehnică şi cu celălalt pe succesul comercial. A murit în 1797. Fiul lui, William Strutt (1756-1830) a fost un alt mare inovator tehnic şi mecanic. El a fost cel care a proiec prima fabrică de stambă rezistentă la incendii. Interesat de rezolvi problemei încălzirii caselor, a inventat mai târziu soba Belper.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here