Invenţii care au schimbat lumea din perioada iluminismului – Motorul cu aburi (1712)

0
2110

motorul cu aburiMotorul cu aburi este una dintre acele invenţii făcute pe bucăţi

A existat în mod evident un prototip al motorului cu aburi în Grecia antică. Heron din Alexandria a descris o maşină pe care o proiectase pentru a deschide porţile unui templu. Apa era încălzită şi aburii ieşeau prin două duze care învârteau turbina şi deschideau astfel porţile. Dar, în timpurile moderne, forţa aburilor nu a mai fost folosită până când inginerul englez Thomas Savery a inventat o pompă cu aburi în 1698, cu scopul de a scoate apa din puţurile şi galeriile minelor de cărbuni.

Pompa lui Savery fusese un punct de referinţă, dar nu şi o maşină foarte utilă. Pompa era ineficientă, capabilă să ridice apa doar vreo şase metri, când puţurile minelor erau mult mai adânci. Thomas Savery lucra la Sick and Hurt Commissioners. Munca l-a dus la Dartmouth, unde l-a întâlnit, probabil, pe Thomas Newcomen, un alt mare pionier al puterii aburilor. În 1701, Savery a obţinut permisiunea parlamentară de a-şi prelungi valabilitatea brevetului pentru alţi 21 de ani. Apoi s-au făcut aranjamente pentru dezvoltarea modelului de motor cu aburi mai avansat al lui Thomas Newcomen, care a fost vândut din 1712, cu acordul părţilor, sub brevetul lui Savery. Motorul lui Newcomen lucra la presiunea atmosferică normală, ceea ce elimina o parte din riscurile implicate în utilizarea aburilor la mare presiune. Motorul lui Newcomen utiliza, de asemenea, conceptul de piston inventat în 1690 de Denis Papin. Aceste îmbunătăţiri au contat enorm pentru eficacitatea motorului – şi pompării. Exista acum un motor cu aburi mai apt să ridice apa din zonele adânci, deşi nu era încă foarte eficient.

Marele progres a venit odată cu transformarea motorului lui Newcomen într-o maşină practică şi eficientă care putea fi utilizată în fabrici şi, în final, instalată pe vapoare şi locomotive. Această realizare i-a aparţinut lui James Watt. James Watt a fost si cel care a perfecţionat motorulcu aburi. În 1764 a văzut pentru prima oară motorul cu aburi al lui Newcomen, când i-a fost adus unul la reparat. A analizat maşina şi şi-a seama că i se puteau aduce câteva îmbunătăţiri esenţiale. Mai întâi, mişcarea în sus şi în jos, producătoare de vibraţii, trebuia înlocuită cu o mişcare mai lină, de rotaţie. Apoi, trebuia să fie eliminate încălzirea şi răcirea alternată. Watt a adăugat motorului un cilindru, ceea ce a permis aburilor să se condenseze fără a afecta performanţa motorului.

Watt a construit o machetă a propriei maşini, prezentând-o în 1769. Motorul cu aburi al lui Watt, pe lângă faptul că funcţiona mai lin şi mai silenţios, utiliza de patru ori mai puţin combustibil. Watt s-a asociat cu industriaşul Mathew Boulton, cu care a făcut o echipă ideală: Watt, savant şi inginer, Boulton – om de afaceri şi finanţator. Motoarele lor aveau să fie folosite curând în multe industrii diferite şi au dat un avânt major Revoluţiei Industriale.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.