Invenţii care au schimbat lumea din perioada iluminismului – Micrometrul (1676)

0
1336

micrometruŞtiinţa secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea este descrisă uneori rept perioada newtoniană, fiind dominată de Newton. Dar au existat multe invenţii ale altor savanţi care au făcut posibile noile descoperiri. Multe dintre erorile din calculul ştiinţific dinaintea secolului al XVII-lea pot fi puse pe seama rudimentarismului şi impreciziei instrumentelor utilizate. La drept vorbind, unii oameni de ştiinţă nici măcar nu erau conştienţi de importanţa exactităţii, drept care nu existase prea mare interes pentru perfecţionarea instrumentelor. Mai mult decât orice altă ramură a ştiinţei, astronomia avea nevoie de precizie. Micile inexactităţi ale unui instrument puteau da erori considerabile din cauza distanţelor enorme implicate în observaţii. TychoBrahe, care a trăit şi muncit în secolul al XVI-lea, pare a fi fost primul astronom care a folosit instrumente construite cu o grijă deosebită. După ce a fost inventat telescopul în primul deceniu al secolului al XVII-lea şi astronomii au putut vedea cu o oarecare claritate la distanţe foarte mari , observaţiile precise au devenit din ce în ce mai importante. Telescopul a fost  perfecţionat semnificativ de către Galilei si mai târziu de către fraţii Huygens, care au construit un telescop cu o distanţă focală de 3,5 m.

 Fraţii Huygens şi colaboratorii lor au fost cei care au aplicat pentru prima dată micrometrul telescopului.

Micrometrul a fost inventat de William Gascoigne din Yorkshire în 1636. în forma utilizată la telescoape, micrometrul permite observatorilor să măsoare cu precizie distanţe unghiulare foarte mici. Înainte de inventarea telescopului, singurele unghiuri care puteau fi măsurate erau cele ce puteau fi distinse cu ochiul liber, iar măsurarea era aproximativă. Chiar şi Tycho Brahe, care era preocupat de exactitate, a putut face măsurători doar cu o precizie relativă. După ce invenţia lui Gascoigne a fost aplicată telescopului, precizia aproape perfectă a devenit imediat posibilă. A fost unul dintre acei paşi din ştiinţă care trec, în general, neobservaţi în afara cercurilor de specialişti.

Micrometrul avea două repere aşezate iniţial unul în prelungirea altuia. Prin rotirea unui şurub, ele puteau fi separate după plac. Unghiul astfel format putea fi determinat cu precizie absolută.

Micrometrul utilizat de Huygens în telescopul său consta dintr-un fir metalic introdus în focarul telescopului. Observând în ce punct acesta acoperea exact obiectul examinat, de pildă Luna, şi cunoscând distanţa focală a telescopului, se putea deduce lăţimea unghiulară a obiectului. Huygens a observat că un obiect plasat în focarul comun a două lentile ale unui telescop Kepler apare foarte clar definit; pe această descoperire s-au bazat micrometrele inventate de Malvasia, Anzout şi Picard. Micro-metrul lui Malvasia, descris de acesta în 1662, era alcătuit din sârme subţiri de argint plasate în unghiuri drepte în focarul telescopului.

Când telescoapele s-au perfecţionat şi au ajuns să aibă o putere infinit mare, chiar şi cele mai subţiri fire metalice au devenit prea groase pentru a permite o observare precisă. în plus, ele acopereau obiectele pe care astronomii încercau să le măsoare. Astfel s-a ajuns la inventarea reticulului care se foloseşte si azi la micrometre. La acea vreme însă, sârmele cu care erau dotate primele micrometre revoluţionaseră deja obser astronomică. Şocul inovării a fost prea mare pentru unii astronomi oin generaţie. Johannes Hevelius (1611-1687), „fondatorul topografiei selenare”, a refuzat să utilizeze micrometrul si alte mecanisme noi, întrucât ştia că acestea aveau să dezmintă observaţiile anterioare. Îşi dedicase ani îndelungaţi strângerii datelor în stilul vechi şi nu suporta tot acest timp şi efort a fost în van.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here