Invenţii care au schimbat lumea din perioada iluminismului – Maşina de tors (1764)

0
2552
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

masina de torsIstoria acceptată a Revoluţiei Industriale ne spune că James Hargreaves a inventat maşina de tors. Adevărul ar putea fi altul, dar iată mai jos cum sună povestea oficială.

James Hargreaves a dus o existenţă simplă, lucrând în industria arti-zanală de care aparţinea torsul în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. întreaga lui familie îşi câştiga existenţa astfel: în casa Hargreaves se torceau bumbac şi lână, iar din fire se făcea ţesătură. Maşina inventată de Hargreaves era menită să-i scutească de atâta muncă pe membrii familiei sale.

În 1764, a construit o maşină pentru un operator, care răsucea mai multe fire odată. Iniţial avea opt fuse, dar Hargreaves a văzut că putea pune mai multe pe maşină. Maşina lui Hargreaves, poreclită* după cât se crede după soţia lui, Jenny, a avut un succes imediat la negustori şi antreprenori. Hargreaves a fost atunci în măsură să suplimenteze veniturile modeste ale familiei sale fabricând si vânzând maşini de tors.

Inevitabil, alţi oameni implicaţi în industrie au văzut în această invenţie o ameninţare la adresa muncii lor. în 1768, când maşinile de tors se înmulţiseră, vecinii lui James Hargreaves i-au atacat casa şi i-au distrus maşinile. Hargreaves s-a mutat împreună cu familia la Nottingham, unde $i-a deschis o mică torcătorie. Invenţia lui a fost una dintre acelea care *u transformat industria, un punct de referinţă al Revoluţiei Industriale, S1 totuşi Hargreaves a fost ignorat şi uitat şi cu siguranţă nu s-a bucurat ^e ^cunoaştere pentru contribuţia pe care şi-a adus-o la transformarea bonomiei. Multă vreme i s-a refuzat chiar un brevet. De-abia când av produs o versiune cu 16 fuse, în 1770, i s-a acordat în sfârşit brevetul. Din nefericire, până atunci Hargreaves fabricase şi vânduse prea multe aŞini cu opt fuse şi concurenţii îi copiaseră deja invenţia. La momentul 0rW lui Hargreaves, în 1778, doar în Britania erau în uz 20.000 de maSini de tors.

Exista însă o viziune alternativă asupra evenimentelor. După cum am văzut în multe alte situaţii, este posibil ca două sau mai multe persoane să vină cu o idee inovatoare în mod independent în acelaşi timp. Se pare că altcineva ar fi inventat maşina de tors, acea persoană fiind Thomas Highs. Se ştiu foarte puţine despre Highs, cu excepţia faptului că era un muncitor oarecare la Leigh şi că a proiectat şi construit maşina de tors probabil cu un an înaintea lui Hargreaves. Highs nu avea bani, aşa că nu şi-a putut permite să-şi breveteze sau să-şi perfecţioneze invenţia. A construit câteva maşini şi le-a închiriat, dar nu a avut resurse să ducă ideea mai departe. Nu se ştie în ce fel a intrat Hargreaves în posesia planurilor maşinii de tors. Este posibil să fi făcut rost de una din maşinile închiriate ale lui Highs şi s-o fi copiat.

Hargreaves merită în mod cert recunoaştere pentru perseverenţa demonstrată în dezvoltarea şi promovarea maşinii lui Highs, precum şi pentru faptul că, prin grija lui, aceasta a ajuns să fie larg utilizată. O mulţime de invenţii nu ajung niciodată să vadă lumina zilei. Chiar şi aşa, trebuie să ne amintim că Hargreaves a făcut doar uz, probabil, de o maşină inventată de Thomas Highs. Şi încă ceva: pe soţia lui Hargreaves nu a chemat-o Jenny, ci Elizabeth.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here