Invenţii care au schimbat lumea – Scara de şa (500 Î.H.)

0
1244

scara de saScara de şa constă într-o pereche de inele atârnate de o parte şi de alta a şeii, pe care călăreţul îşi poate sprijini picioarele. Avantajul  constă în faptul că măreşte capacitatea călăreţului de a-şi controla calul.

Aceasta măreşte, la rândul ei, utilitatea calului şi a călăreţului în comuni caţii, transport şi pe câmpul de luptă. Inventarea scării de şa a constituit unul din marile impulsuri spre civilizaţie şi a avut, în felul său, o influenţă la fel de mare ca inventarea roţii sau a tiparului.

Calul a fost domesticit încă de pe la jumătatea celui de-al cincilea mileniu dinainte de Hristos. Nu se ştie exact cum se călărea înainte, dar este surprinzător că scara de şa nu a fost inventată decât în jurul anului 500 î.H. Inovaţia a fost făcută în India. Ulterior, sarmaţii, un popor nomad, au folosit o scară pe o singură parte, care îi ajuta la încălecat. Adevăratele scări, duble, au fost adoptate în Asia Centrală în jurul anului 50 Î.H.

Prima reprezentare a unui călăreţ care foloseşte scara de şa dublă datează de-abia din anul 322 d.H. şi a fost găsită într-un mormânt din China. Utilizarea scării de şa a fost răspândită pe tot cuprinsul Eurasiei chiar de către călăreţii care au născocit-o.

Curios este că grecii şi romanii nu s-au gândit să folosească scări, chiar dacă era de aşteptat ca aceştia să le fi inventat independent. În lumea greco-romană se încăleca fie sărind direct pe cal, fie urcând de un suport. Nu se ştie cu certitudine dacă hunii foloseau sau nu scări de şa. Dacă o făceau, în aceasta poate să fi constatat avantajul pe care l-au avut asupra romanilor.

Scara de şa a ajuns în Scandinavia în secolul al Vl-lea. Epopeile nordice indică faptul că în cultura vremii caii erau foarte importanţi. Se spune că regele suedez Adils din secolul al Vl-lea era un mare iubitor de cai şi îşi ducea luptele călare. Vikingii de mai târziu nu erau călăreţi, Preferând lupta pedestră. Invadatorii din Asia Centrală au adus cu ei în ropa scara de şa în secolul al VIII-lea, şi se pare că europenii au adopat-o la rândul lor în secolul al VlII-lea. Aceasta a pus bazele dezvoltării unităţilor de cavalerie din armată şi a schimbat, fără îndoială, rezultatul multor bătălii care au urmat, în Evul Mediu şi mai târziu. Ultimele şarje de cavalerie din istorie au avut loc la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, când, în disperare de cauză regimentele poloneze şi ruse au atacat invadatorii germani din goana cailor.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here