Invenții care au schimbat lumea: Celuloidul

0
1417

filmul-din-celuloidCeluloidul a fost inventat în 1868 de John Wesley Hyatt. Celuloidul era făcut din celuloză, iar Hyatt încerca să obțină o substanță artificială care să înlocuiască, în construcția bilelor de biliard, fildeșul, din ce în ce mai scump și mai greu de găsit.

Întâi a încercat să folosească azotat de celuloză și a constatat că nu a fost suficient de dur până ce nu i-a adăugat camfor și alcool. Noua substanță a primit numele de xilonită, sau fildeș artificial: celuloid era denumirea comercială. Hyatt nu lucra chiar orbește : existaseră experiențe anterioare pe aceeași linie în Anglia, întreprinse de A. Parkes și D. Spill.

Noul material pe care l-a inventat Hyatt putea fi matrițat la cald în aproape orice formă dorită. Avea o serie de proprietăți foarte dezirabile : reziliență, rezistență mare la tracțiune, duritate, densitate mare, luciu, uniformitate, rezistență la apă, ulei și acizi diluați și prelucrabilitate. La temperaturi ambientale normale, celuloidul putea fi cusut, găurit, strunjit, rabotat, polizat și lustruit.

De asemenea, putea fi produs într-o gamă practic nelimitată de culori. Pe lângă bilele de billiard, cealaltă întrebuințare importantă a celuloidului a fost prima peliculă fotografică flexibilă. A fost utilizat atât pentru fotografie, cât și pentru film. După lansarea industriei filmului, în 1900, piața celuloidului a fost în continuă extindere.

Inventarea celuloidului a fost extrem de semnificativă și în alte privințe.

Celuloidul a fost primul material plastic sintetic produs vreodată.

A marcat începutul unei ere industriuale, era plasticului.

”Invenții care a schimbat lumea”

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.