Invenţii care au schimbat lumea – Aragazul

0
1340

aragazEi bine, aragazul sau plita de gătit îşi are originea încă din anul 1490. La acea vreme, în Alsacia, au fost certificate primele plite pentru gătit, realizate în totalitate din cărămidă. În secolul al XVIII-lea în Germania apar primele plite din metal, care apoi se răspândesc în Occident. Benjamin Franklin fiind unul din inventatorii primelor modele de plite de metal.

Inventatorul aragazului este britanicul James Sharp, care în anul 1826 îşi patentează invenţia şi deschide o fabrică de aragazuri în 1836. Însă tehnologia pe gaz nu a avut succes prea mare din cauza progresului lent la reţeaua conductelor de gaz, începând să cunoască succes abia prin anii 1880.

Ulterior la baza plitei a fost integrat și cuptorul, iar dimensiunile plitei au fost reduse pentru ca aceasta să poată să încapă într-o bucătărie. De asemenea, plitele au fost acoperite cu smalț pentru o curățare mai ușoară.

Pe de altă parte, denumirea de aragaz provine de la rafinăria ce producea gaz petrolier lichefiat, Astra Română (A.R. + gaz).

Apoi a apărut şi plita electrică în 1891 brevetată de compania Carpenter Electric Heating Manufacturing. Pe de altă parte, plitele moderne de gătit pe care le găsim în orice gospodărie funcţionează fie pe bază de gaz, fie sunt electrice.

După cum se arată pe site-ul celor de la www.cineainventat.ro, plitele pe gaz au evoluat mult de la clasicul aragaz, acestea fiind mult mai eficiente, cu arzătoare de mare putere şi aprindere electronică. Mai mult decât atât, este inclusă şi siguranţa de oprire a gazului în cazul opririi accidentale a flăcării.

Aşadar, cele mai bune şi cu cel mai rapid sistem de gătire sunt plitele electrice cu inducţie. Mai exact, acestea sunt uşor de curăţat şi oferă siguranţă mare.

Aşa cum am amintit mai sus, indiferent dacă e vorba de plită sau de aragaz, cele două obiecte au devenit indispensabile în bucătăriile noastre.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here