Invenţii care au schimbat lumea antică -Topirea cuprului (5500 î.H.)

0
1756
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

cupruCuprul a fost topit pentru prima oară în Iran, în jurul anului 5500 î.H. Metalurgii foloseau ca minereu malahitul, o formă a carbonatului de cupru. Procesul de topire nu implică altceva decât calcinarea minereului metalic, o rocă în care există o cantitate oarecare de metal până când acesta se topeşte şi începe să curgă. Topirea este şi acum cea mai obişnuită metodă utilizată pentru separarea unui metal de roca reziduală. Cu 5500 de ani î.H., topirea era o tehnică nou inventată şi ajuns în cele din urmă tehnica standard pentru extragerea cuprului, dar şi a altor metale.

Cuprul s-a arătat un metal foarte convenabil: putea fi tras în sârmă, turnat în forme pentru a crea ornamente sau bătut cu ciocanul pentru a realiza lame şi vârfuri ascuţite pentru arme. Ceva mai târziu s-au făcut experimental topoare de cupru (în locul pietrei), dar metalul era prea moale pentru a-şi menţine forma şi marginea ascuţită. Otzi, omul gheţurilor, a avut un astfel de topor de cupru, dar este posibil ca acesta să-i fi servit mai mult ca un simbol al statutului decât ca unealtă utilă. Într-o epocă în care majoritatea uneltelor erau făcute din piatră, o unealtă turnată din metal trebuie să fi părut un lucru minunat, chiar dacă nu era de mare folos practic, un fel de maşină sport decapotabilă care face mult zgomot şi consumă mult combustibil.

În timp, bronzul avea să se dovedească un metal mult mai folositor. Bronzul este un aliaj, un amestec de cupru şi staniu. Este mai rezistent decât cuprul şi îşi păstrează mult mai bine forma. Odată cu inventarea bronzului, în preajma anului 3000 î.H., s-au putut fabrica săbii, cuţite, topoare şi alte arme şi unelte de mai bună calitate. Tehnica obţinerii bronzului a fost pusă la punct în aceeaşi regiune a Asiei de Sud-Vest. Inventarea bronzului a fost revoluţionară; bronzul a fost primul metal fabricat care avea o rezistenţă suficientă pentru ca obiectele făcute din el să-şi menţină o margine ascuţită. Aurul, exploatat şi el în Epoca Bron¬zului, era mai moale chiar decât cuprul şi putea fi de folos doar în scop decorativ. Staniul era, de asemenea, moale, dar în combinaţie cu cuprul pentru obţinerea bronzului, în fapt un metal artificial, s-a dovedit un real succes.

De-abia în jurul anului 2500 î.H. metalurgiştii din Orientul Mijlociu au elaborat o tehnică de topire care se preta la prelucrarea fierului. Aceasta presupunea temperaturi de 1500 grade Celsius – mult mai înalte decât cele necesare pentru topirea cuprului. Dar pe atunci era încă o tehnologie foarte nouă şi nu avea să fie pusă la punct decât în jurul anului 700 î.H. Săbiile din fier erau mult mai fiabile decât cele din bronz şi mult mai greu de rupt – cu posibile consecinţe fatale – în timpul luptei. Dezvoltarea treptată a metalurgiei a permis dezvoltarea tehnologiei  armamentului şi a condus, astfel, la escaladarea treptată a războiului.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here