Autostrada este una din acele rare invenţii care poartă o profundă încărcătură politică. Părerea încetăţenită este că Adolf Hitler a înventat autostrada, în parte pentru a rezolva problema majoră a şomajului, şi aceasta a fost marea şi trainica moştenire pe care a lăsat-o poporului german, moştenire care atenuează întrucâtva ororile înspăimântătorului său regim.
Este momentul în carese incepe construirea celei mai mari reţele de drumuri din lume.
Hitler însuşi a promovat cu siguranţă ideea. Ȋn propriile cuvinte: „Cea mai bună cale de a da din nou de muncă poporului ” nu este repunerea în mişcare a economiei germane prin lucrări monumentale … Este nu doar momentul în care începem construirea celei mai mari reţele de drumuri din lume, este în acelaşi timp momentul în care punem o piatră la temelia dezvoltării poporului german.
Autostrada a fost înfăţişată drept înfăptuirea visului lui Hitler de a realize un sistem interstatal de şosele, drumurile au fost proiectate aşa încât să fíe rapide şi deschise, fără limită de viteză, urmând curbe largi şi având pante de maximum 4%. La joncţiuni urmau să fie prevăzute cu culoare de accelerare şi decelerare lungi. Cum Hitler voia ca infrastructura celui de – al Treilea Reich să dureze 1000 de ani, drumurile aveau să fie construite la cele mai înalte standard imaginabile.
Realitatea este însă foarte diferită. Reţeaua de autostrăzi nu a fost idea lui Hitler; proiectul exista înainte de ridicarea lui la putere. Schema unei reţele naţionale de drumuri de mare viteză fusese concepută sub Republica de la Weimer, în 1921, şi planificarea tehnică începuse în 1924. Planul nu putuse fi implementat din cauza instabilităţii republicii şi a presiunilor exercitate de grupurile cu interese în căile ferate. Interesant este că în anii 1920 partidul nazist al lui Hitler se opunea active construirii autostrăzilor.
Autobahn – concept aparut in 1932
Primul sector scurt de autostradă a fost construit în 1929-1932, de la Bonn. A fost construit la iniţiativa lui Konrad Adenauer, pe atunci primar al Kolnului. Ironia sorţii a făcut ca Adenauer să supravieţuiască celui de-al Treilea Reich şi prăbuşirii acestuia. Apoi a devenit cancelar al Republicii Federale a Germaniei după încheierea celui de – al Doilea Război Mondial. Cuvântul Autobahn („autostradă”) a fost folosit pentru prima oară în 1932, nu pentru a descrie noua şosea revoluţionară de la Koln la Bonn, ci un plan ambiţios pentru un alt drum de mare viteză ce avea să traverseze într-o bună zi întreaga Germanie, de la Hamburg, din nord, prin Frankfurt, până în Basel, pe graniţa cu Elveţia, în sud.
Hitler, un mare propagandist, a văzut potenţialul de propagandă în favoarea lui – al acestui sistem embrionar de autostrăzi. Planurile existau deja. Nu mai trebuia decât o investiţie în bani, muncă şi publicitate. Ca propagandă, autostrada a fost un succes uriaş. Cei ce vizitau Germania în anii 1930 se întorceau acasă plini de admiraţie pentru noile drumuri. Peste 2500 de kilometri de autostradă au fost construiţi până în 1938. Astăzi, Germania este străbătută de peste 12.000 de kilometri de autostradă. În perioada care a urmat imediat războiului, multe aspecte ale regimului lui Hitler au fost incriminate şi respinse, dar autostrada a rămas mult admirată.
Frank Turner a fost principaluj promotor al sistemului de autostrăzi americane
Şi alte ţări şi-au dorit autostrăzi. Italia şi-a construit propriul sistem America era, de asemenea, interesată. Frank Turner a fost principaluj promotor al sistemului de autostrăzi interstatale american. Turner era un inginer de drumuri din Dallas şi un mare inovator. Ȋn 1943 a lucrat la proiectul autostrăzii Alaska; a fost primul proiect în care s-a folosit recunoaşterea aeriană pentru alegerea celor mai bune trasee pentru autostrăzi. În 1946 s-a dus în Filipine pentru a reface drumurile şi podurile avariate în timpul războiului.
Ȋn 1950, Turner s-a întors în America, unde a devenit coordonator al autostrăzilor inter-americane. America avea acum o nouă viziune, care venea de la generalul, devenit preşedinte, Dwight Eisenhower. În timp ce conducea invazia aliată în Europa, Eisenhower văzuse cu ochii lui sistemul de autostrăzi din Germania şi îşi dorise să construiască un sistem similar de drumuri în America. Chiar şi în vreme de pace Eisenhower gândea ca un general şi, în contextul unui Război Rece, găsea necesară existenţa unui sistem de drumuri de mare viteză care să lege toate părţile ţării; acesta ar fi făcut posibilă deplasarea rapidă a trupelor şi civililor americani în eventualitatea unei urgenţe militare.
In Anglia prima autostrada a fost Preston Bypass.
Sistemul modern de autostrăzi interstatale din America a fost iniţiat formal în 1956, când preşedintele Eisenhower a semnat Legea autostrăzilor federale.
Ȋn Marea Britanie, prima autostradă a fost Preston Bypass, incorporată ulterior în M6, când sistemul s-a dezvoltat. Astăzi, acest prim sector se află între Joncţiunea 29 de pe M6 şi Joncţiunea 1 de pe M55. M1 a fost prima autostradă completă a Britaniei, primul sector, de la St. Albans la Rugby, fiind inaugurat în decembrie 1959. M1 a funcţionat bine, având în vedere că a fost construită după specificaţiile din anii 1950 şi destinată a suporta un trafic de aproximativ 14.000 de vehicule pe zi. Astăzi traficul este de zece ori mai mare decât atât.
Succesul autostrazilor
Autostrăzile s-au bucurat de un foarte mare succes, numai cã a atras o circulaţie din ce în ce mai mare. Pentru a permite volum uneori excesive ale traficului, a trebuit ca unele sectoare ale autostraz să fie adaptate. Porţiunea din M1 de la sud de M10 a avut iniţial numai două benzi pe fiecare sens şi a fost lărgită la trei în anii 1970.
Supraaglomerarea unor porţiuni ale autostrăzii orbitale M25 a condus în mod asemănător, la adăugarea unor benzi suplimentare. Se pare că cei care au proiectat M25 au ignorat posibilitatea folosirii ei ca scurtătură pentru traficul local. Prin urmare, au subestimat mult volumul traficului pe care urma să îl suporte. Dar modernizarea autostrăzilor şi a joncţiunilor lor este foarte scumpă şi este regretabil că la proiectarea lor iniţială nu s-a ţinut cont de posibilele evoluţii din viitor. Pentru cei ce trăiesc în ţările dezvoltate din Occident este greu de închipuit viaţa fără autostrăzi.
Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castleden
Jurnal Spiritual