Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă a câștigat două medalii de aur la Salonul Pro Invent

0
101

646x404 (1)Inginerul Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut pentru invențiile sale din domeniul auto, a câștigat două medalii de aur și a primit două diplome de excelență la actuala ediție a Salonului internațional de inventică Pro Invent, de la Cluj-Napoca.

Juriul salonului a acordat inventatorului din Deva două medalii de aur pentru două filtre de aer ce permit reducerea consumului de carburanți la autovehicule, unul dintre dispozitivele denumite “filtru supraaspirant inversat” fiind aplicat pe mai multe ambulanțe ale SMURD-Salvital Hunedoara, relatează Agerpres.

Inventatorul a mai primit o diplomă de excelență din partea Academiei de Științe Tehnice din România pentru contribuția avută la dezvoltarea activității de inventică din România.

De asemenea, Centrul de Cercetare “Nanomateriale pentru Microsisteme Mecanice” de la Universitatea Valahia-Târgoviște i-a acordat inginerului auto o diplomă de excelență pentru un dispozitiv dinamic de transfer al aerului aplicat pe camioanele Asociației Române pentru Transport Rutier Internațional (ARTRI) și pe autobuzele unei societăți de transport public din Alba Iulia.

“A fost pentru prima oară când am avut onoarea să primesc o diplomă din partea Academiei de Științe Tehnice din România. Este o recunoaștere a muncii pe care am depus-o încă de pe vremea în care era student. De altfel, Salonul Pro Invent, organizat în cadrul Universității din Cluj-Napoca, mi-a oferit prilejul de a mă întâlni cu foarte mulți studenți, viitori ingineri. Le-am putut prezenta invențiile mele și am vorbit aceeași limbă: pasiunea pentru inginerie”, a declarat sâmbătă inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

Potrivit inventatorului, sistemul dinamic de transfer al aerului permite o reducere cu 5-7% a consumului de carburant, invenția fiind premiată și anul trecut cu medalie de aur la Salonul internațional de inventică de la Geneva. În ceea ce privește filtrul supraaspirant inversat, acesta duce la o economie de combustibil de peste 10%, dispozitivul aflându-se acum în stadiul omologării internaționale cu o variantă optimizată.

Salonul internațional al cercetării, inovării și inventicii Pro Invent Cluj-Napoca a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sub egida Ministerului Educației Naționale. Ediția din acest an a reunit 60 de universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here