Inventatori si inventii mai putin cunoscute

0
114

Inventatorii si reusitele lor

Inventatorii  care au inventat lucruri de care ne folosim zilnic in bucatarie, la petreceri sau in viata de zi cu zi,  ne-au uimit si ne-au facut sa fim mai practici. Astfel te miri cum niste oameni fara studii sau fara un talent special, au reusit sa aduca la lumina lucruri pe care le folosim cu totii. Acesti inventatori si-au pus viata in slujba oamenilor si au reusit sa faca lucruri mici cu multa inteligenta. Numai ca de aceste lucruri ne folosim noi toti si astfel scopul acestora a fost atins.

Alfred Fielding si Marc Chavannes – folia cu bule de aer

Popularul material de ambalare a produselor a fost inventat din intamplare. Cei doi incercau de fapt sa realizeze un tapet din plastic, care s-a dovedit fara succes, insa pe durata proiectului au descoperit ca noul material se dovedeste a fi eficient la ambalare.

Ulterior, antreprenorii au fondat compania Sealed Air Corporation, care in prezent are venituri de peste opt miliarde de dolari si peste 26.000 de angajati in 175 de tari.

Garrett Morgan – masca de gaz, placa de indreptat parul

Desi nu avea decat studii elementare, Morgan este unul dintre cei mai prolifici inventatori ai vremii sale, creand masca de gaze, placa de indreptare a parului, semnalele moderne de trafic si multe altele.

Produsul sau, „masina de respirat”, a dus la realizarea mastilor de gaz folosite in Primul Razboi Mondial, echipament care a salvat nenumarate
vieti.

John Walker – chibriturile

John Walker nu a inventat focul, dar a inventat o metoda de a-l face portabil. In timpul experimentelor, chimistul Walker a creat din greseala o pasta care lua foc daca era frecata de o suprafata aspra. El a inceput sa vanda chibrituri realizate din carbon inca din anul 1824.

Cu toate acestea, Walker nu si-a patentat inventia, iar Sir Isaac Holden (care a preluat proiectul nefinalizat al lui Walker) a fost cel care s-a bucurat de faima.

Thomas Adams — guma de mestecat

Inainte de a obtine guma de mestecat, Adams a incercat sa foloseasca chicle, un ingredient natural colectat de pe scoarta arborilor pentru cizmele de ploaie, roti de bicicleta, masti si jucarii.

Stephanie Kwolek – kevlar-ul

Una dintre cele mai mai importante femei-inventator este Stephanie Kwolek, care in 1965 a inventat kevlar-ul, o fibra sistetica folosita la fabricarea vestelor antiglont.

Acest material este de cinci ori mai puternic decat otelul si a jucat un rol important in siguranta soldatilor, ofiterilor de politie si practicantilor de sporturi extreme din toata lumea.

In prezent, kevlar-ul este folosit la fabricarea cablurilor subacvatice, schiurilor, barcilor, parasutelor, garniturilor de frana, cablurilor optice, vehiculelor spatiale si materialelor de constructii.

Pierre Lorilland – smochingul

Lorilland a fost un magnat al tutunului in secolul al 19-lea, care locuia in Tuxedo Park, New York.

In octombrie 1886, Loriland a purtat pentru prima data un sacou „fara coada”, acesta devenind ulterior un produs atemporal in tinutele barbatilor.

 Ionela Moldovanu