Inventate de NASA, folosite de noi toți: Zece invenții pentru astronauți devenite lucuri de larg consum

0
358
Zece invenții pentru astronauți
Zece invenții pentru astronauți

Zece invenții pentru astronauți

Invețiile NASA, oricât ar părea de neobișnuit, nu au legătură doar cu spațiul cosmic. Majoritatea oamenilor au ajuns să beneficieze de rezultațele obținute de Agenţia Spaţială Americană, dovadă fiind faptul că din 1976 şi până în prezent, peste 2000 de invenţiiau ajuns pe piaţa bunurilor de larg consum.

Huffington Post trece în revistă zece astfel de invenții NASA, descoperiri care au ajuns să reprezinte o banalitate pentru omul de rând, deși inițial aceastea au fost gândite pentru astronauți.

1. Senzorii de imagine

Majoritatea aparatelor de fotografiat digitale au încorporat senzorul CMOS. Acesta a fost inventat de specialiştii NASA, pentru a minitaturiza camerele folosite pentru a capta imagini în cadrul misiunilor spaţiale. Senzorul mai este folosit și în medicină, la fabricarea dispozitivelor de imagistică medicală şi a aparaturilor cu raze X folosite în cabinetele stomatologice.

2. Surse noi de Omega-3

Căutând noi surse de alimentaţie pentru astronauţii care vor păşi pe Marte, experții NASA au descoperit o nouă sursă naturală de omega-3. Deși s-a crezut că acidul docosahexaenoic există doar în laptele matern, acesta a fost regăsit în cantităţi mult mai mari în ţesuturile adipoase ale peştilor.

3. Spuma cu memorie

Inventată de cercetători finanţaţi de NASA pentru protejarea piloţilor care făceau teste de zbor, spuma cu memorie este folosită pentru fabricarea a nenumărate produse. De la saltele pentru paturi, până la încălţămintea sport, inveția este la îndemâna omului de rând.

4. Standardele de siguranţă în industria alimentară

În încercarea de a produce cele mai sigure alimente pentru astronauţii aflaţi în spaţiul cosmic, NASA a colaborat cu specialiştii Pillsbury Company pentru a dezvolta o metodă standard de control a calităţii hranei. Denumită „Analiza riscului şi a punctelor critice de control a alimentelor”, metoda este folosită ca regulă generală în industria alimentară din întreaga lume.

5. Echipament pentru înot

 „LZR Racer”, este un model revoluţionar de echipament destinat înotătorilor profesionişti, descoperit de savanții NASA, în timpul cercetărilor realizate în tunelul cu jet de aer din cadrul Langley Research Center. La Jocurile Olimpice din la Beijing, în 2008, sportivii care au purtat acest costum au câştigat cel puţin o medalie.

6. Lentilele antizgârieturi, cu protecţie pentru ultraviolete

În anii ’80, cercetătorii NASA, împreună cu specialiştii din cadrul Ames Research Center, au creat un tip special de stică, care era rezistentă la zgârieturi şi, în același timp, la ultraviolete. Sticla aceasta s-a folosit iniţial la producerea vizoarelor pentru căştile astronauţilor. De aici până la ochelarii de soare n-a mai fost decât un pas.

7. Aspiratorul portabil

În anii ’60, NASA a colaborat cu cercetătorii de la Black&Decker, pentru a obține noi dispozitive portabile, care urmau să fie folosite de astronauţi. Aceste dispozitive pe baterii au fost sursă de inspiraţie pentru marii producători industriali, așa că piață a apărut la scurtă vreme aspiratorul portabil.

8. Păturile ignifuge

Inventate în 1964 de NASA, acestea au fost relativ rapid să fie incluse în trusele medicale, pentru calitățile deosebite pe care le are acest material.

9. Tehnologia antijivraj

Încă de la testarea primelor aeronave spaţiale, NASA s-a confruntat cu problema gheţii care se depunea pe aripile şi în interiorul motoarelor aparatelor de zbor. Soluţia găsită a fost preluată de companiile de zbor din întreaga lume pentru degajarea gheții de pe avioane.

10. Costumul pompierilor

Polimerul, cunoscut sub denumirea de PBI (polybenzimidazole), reprezinta una dintre cele mai importante invenţii NASA. S-a fost folosit iniţial sub formă de fibre, pentru a fabrica echipamentele care urmau să fie utilizate de astronauţi în spaţiu, însă având o rezistență sporite la foc, materialul a început să fie folosit şi la producerea costumelor de protecţie pentru pompieri.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.