Cum a inventat un român din Serbia cafeaua din sfeclă roşie

0
247

cafeauaNicolae Cotârlă, un român din localitatea sârbească Vlaicovăț a inventat cafeaua din sfeclă roșie, pe care a înregistrat-o la Institutul pentru Proprietate Intelectuală din Belgrad.

Sorogat cafe na bazi svekle – Cafea din sfeclă roșie

„Cafeaua mea, înregistrată ca marcă sub denumirea de Sorogat cafe na bazi svekle, este rezultatul unor cercetări pe care le-am început în anul 2012. Produsul este unic în lume”, a declarat inginerul Nicolae Cotârlă, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, tehnologia de obținere a cafelei din sfeclă, deși poate părea simplă, este foarte complicată. Procedeul necesită anumite faze de prelucrare a sfeclei roșii, cea mai importantă fiind deshidratarea legumei.

„Am pus la punct o instalație de procesare şi o linie de ambalare şi vidare. A fost costisitor pentru mine, dar a meritat. Am satisfacția că am contribuit la protejarea persoanelor care au făcut un viciu din consumul cafelei”, a explicat inventatorul.

Produsul său se comercializează en-gros pe piețele din Serbia şi Germania. El are reputația că poate fi utilizat fără riscuri de cardiaci, diabetici, femei gravide, chiar şi de copii, datorită conținutului bogat în vitamine (A,B,C şi PP), proteine şi minerale.

Cafeaua care bea seara

Prepararea acestei băuturi care nu dăunează sănătății este cea clasică. Se fierbe apa, se adaugă până la patru lingurițe de cafea la o ceașcă de apă. Se îndulcește cu o jumătate de linguriță de miere dacă se dorește. Poate fi consumată înainte sau după masă, în orice moment al zilei. Poate fi băută chiar şi seara, pentru că nu provoacă insomnii ca alte cafele, după cum a declarat Cotârlă.

El a mai spus că produsul său nutritiv are un efect terapeutic asupra organismului uman şi poate fi utilizat cu succes în tratarea anemiilor, virozelor şi a imunității scăzute.

Datorită invenției sale culinare, a crescut şi mai mult popularitatea comunității românești din zonă. Zona în sine este de mulți ani un punct de atracție pentru turiști grație Castelului Bisingen, construit în stil clasicist în 1859 de familia lui George Mocioni, deputat în Dieta de la Budapesta din partea naționaliștilor români şi sârbi din regiunea istorică Timoc-Morava, informează Agerpres.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.