Învăţarea de cuvinte noi stimulează creierul în același fel ca şi consumul de ciocolată

0
266
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

cuvinte noiÎnvățarea de cuvinte noi – Îmbogățirea constantă a vocabularului ne aduce imense beneficii. Cercetările confirmă că prin memorarea de cuvinte și învățarea sensului acestora se activează centri nervoși ce produc plăcere.

Învățarea de cuvinte noi stimulează aceiași centri din creier. Se produce astfel același gen de plăcere ca și consumul de ciocolată, susțin cercetătorii spanioli.

Îmbogățirea vocabularului activează o zonă din creier asociată cu activități legate de jocuri de noroc, sex sau consumul de dulciuri. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de o echipă de cercetători spanioli şi germani de la Institutul de Cercetare Biomedicală Bellvitge din Barcelona şi Universitatea Otto von Guericke.

Motivația de a învăța cuvinte noi

Experții consideră că rezultatele acestui studiu ar putea contribui la explicarea dorinței oamenilor de a învăța cuvinte noi şi de a dezvolta tehnici de comunicare chiar şi la vârsta adultă. Motivația este dată de apariţia inconştientă a unor procese benefice la nivel cerebral.

O altă utilitate a cercetării este posibilitatea de a dezvolta noi forme de tratament pentru persoanele cu dificultăţi de învățare a limbajului.

Studii cu teste lingvistice vs. jocuri

Potrivit International Bussines Times, la studiu au participat 36 de adulţi. Ei au luat parte la o serie de teste lingvistice şi la simulări ale participării la jocuri de noroc. Rezultatele arată că ambele activităţi stimulează aceleaşi zone cerebrale. Ele sugerează o posibilă legătură de natură emoțională determinată de învățarea de cuvinte noi care ar putea explica dezvoltarea continuă a limbajului uman.

„Modele teoretice recente avansează ipoteza potrivit căreia de-a lungul evoluției umane, mecanismele de învățare a limbajului ar fi fost derivatele unor sisteme subcorticale de recompensă mai vechi. Acestea au stimulat omul să învețe noi cuvinte sau chiar noi limbi”, spun autorii studiului publicat în revista Current Biology.

Pentru mai multe descoperiri științifice accesați rubrica Știință.
V-ar putea interesa, de asemenea, și articolul Există inițieri în vis?

Ana Grama