Învăţarea de cuvinte noi stimulează creierul în același fel ca şi consumul de ciocolată

Învăţarea de cuvinte noi stimulează aceiaşi centri din creier și produce acelaşi gen de plăcere ca și consumul de ciocolată, susțin cercetătorii spanioli.

Îmbogăţirea vocabularului activează o zonă din creier asociată cu activităţi legate de jocuri de noroc, sex sau consumul de dulciuri, arată un studiu efectuat de o echipă de cercetători spanioli şi germani de la Institutul de Cercetare Biomedicală Bellvitge din Barcelona şi Universitatea Otto von Guericke.

Experții consideră că rezultatele acestui studiu ar putea contribui la explicarea dorinţei oamenilor de a învaţa cuvinte noi şi de a dezvolta tehnici de comunicare chiar şi la vârsta adultă, motivaţia fiind dată de apariţia inconştientă a unor procese benefice la nivel cerebral.

O altă utilitate a cercetării este posibilitatea de a dezvolta noi forme de tratament pentru persoanele cu dificultăţi de învăţare a limbajului.

Potrivit International Bussines Times, la studiu au participat 36 de adulţi care au luat parte la o serie de teste lingvistice şi la simulări ale participării la jocuri de noroc. Rezultatele arată că ambele activităţi stimulează aceleaşi zone cerebrale sugerând o posibilă legătură de natură emoţională determinată de învăţarea de cuvinte noi care ar putea explica dezvoltarea continuă a limbajului uman.

„Modele teoretice recente avansează ipoteza potrivit căreia de-a lungul evoluţiei umane, mecanismele de învăţare a limbajului ar fi fost derivatele unor sisteme subcorticale de recompensă mai vechi care au stimulat omul să înveţe noi cuvinte sau chiar noi limbi”, spun autorii studiului publicat în revista Current Biology.

Ana Grama