Întrebări mari de la cei mici: Mai există specii de animale nedescoperite?

0
229
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor. Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Mai există specii de animale nedescoperite?

Răspunde Sir David Attenboroughnaturalist

Da, există. Sute, poate chiar mii. Nimeni nu ştie cu exactitate numărul lor, deoarece nu au fost încă desco­perite. Dacă ai petrece o zi într-o pădure tropicală, încercând să prinzi fluturi cu plasa printre arbuşti sau chiar printre frunzele din vârful copacilor, ai prinde cu siguranţă o sumedenie de gângănii, printre care şi gândăcei. Dacă vrei să ştii câţi dintre ei sunt cunoscuţi, va trebui să întrebi un specialist în studiul gândacilor. Pe mulţi îi va recunoaşte imediat. Dar poate vor exista câţiva care îi vor stârni curiozitatea.

Să fie vorba de o specie nouă de gândăcei? El va pe­trece, probabil, mult timp într-un muzeu analizându-i şi comparându-i cu alţi gândaci expuşi acolo sau cu cei desenaţi în anumite cărţi, pentru a fi sigur că are de-a face cu o specie nouă. Şi probabil va descoperi ceva nou. De fapt, cred că e mult mai greu să găseşti un specialist care să facă munca asta dificilă decât să găseşti un gân­dăcel necunoscut.

Specii noi de animale mari se descoperă mai rar. Dacă vei merge în cea mai puţin explorată parte a planetei – adâncul mării – ai toate şansele să găseşti unul. Dar acolo nu poţi să ajungi decât cu submarine speciale care se pot scufunda la adâncimi mari. Trebuie să fie foarte puternice ca să reziste la presiunea foarte mare a apei. Şi nu uita că pe fundul mării este întuneric beznă, aşa că vei avea nevoie de reflectoare foarte puternice.

Îţi vei putea face cât de cât o idee la lumina lor, însă dacă nu-l poţi prinde şi nu-l poţi examina cu atenţie, nu poţi şti cu exactitate dacă e vorba de o specie nouă de ani­mal. Iar pe fundul mării nu e uşor să prinzi animale mari, ai nevoie de echipament special. Sunt sigur însă că mai există monştri marini pe care încă nu i-a văzut nimeni.

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste articole