Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor. Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.
De ce unii melci au căsuţă, iar alţii nu?
Răspunde Nick Baker, naturalist şi prezentator de emisiuni
Să ştii că există melci care doar par să nu aibă căsuţă. Printre aceştia se numără unii melci pe care-i vedem rar, deoarece în majoritatea timpului umblă după râme prin pământ. Căsuţa lor aduce foarte mult cu o farfurie ce le acoperă corpul ca o pălărie incredibil de mică! Aşa că diferenţa dintre un melc cu căsuţă şi unul fără nu-i prea mare.
Şi melcii cu căsuţă, şi melcii fără căsuţă sunt nişte moluşte care fac parte din familia gasteropodelor. Însă melcii şi-au construit o cochilie uşoară pe care o duc în spate. Cochilia le oferă protecţie în faţa prădătorilor mici, dar, şi mai important, e un mediu un pic mai uscat în care pot să se retragă. Astfel, soarele sau vântul n-au cum să usuce corpul delicat şi umed al melcului. Cochilia poate fi chiar sigilată cu ajutorul unui strat foarte dur de substanţă vâscoasă, care devine ca o uşă, iar acest strat poartă numele de epifragmă.
Dintre melci, cei fără căsuţă sunt mult mai expuşi pericolului de a se deshidrata. Însă ei pot umbla prin locuri unde cochilia ar fi o piedică. Se pot strecura prin spaţii foarte strâmte: printre crăpături, fisuri sau chiar tunele prin pământ, unde un melc cu casă n-ar putea intra!
Aşadar, şi melcii cu căsuţă, şi cei fără căsuţă şi-au găsit propriile mijloace de a rezolva aceleaşi probleme: pericolul prădătorilor şi vitregiile vremii. Şi-au găsit, fiecare, o modalitate de a se descurca, pe care biologii o numesc nişă ecologică.
Sursa: Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris
V-ar putea interesa şi aceste articole