Întrebări mari de la cei mici: Cum fac copacii aerul pe care-l respirăm?

0
289
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Cum fac copacii aerul pe care-l respirăm?

 Răspunde  dr. David Bellam,  botanist şi ecologist

Toţi copacii şi toate ierburile şi animalele care se află pe această planetă minunată alături de noi, oamenii, au nevoie de trei gaze pentru a creşte şi a avea sănătate. Aceste gaze miraculoase sunt dioxidul de carbon, vaporii de apă şi oxigenul. Sunt elementele de bază ale tuturor vietăţilor, fără ele nu ar exista viaţă pe Pământ.

De fiecare dată când respiri, îţi umpli plămânii cu aer proaspăt care conţine oxigen. Organismul are nevoie de mult oxigen pentru a avea energie, aşa că acesta se consumă repede, fiind înlocuit cu dioxidul de carbon. Când expiri, elimini dioxid de carbon.

Toate plantele, inclusiv copacii, absorb dioxidul de carbon şi vaporii din aer. Folosind energia provenită de la soare, ele transformă aceste gaze în zaharuri şi alte nutrimente de bază care ajută la creştere, eliberând în schimb oxigen.

Acest proces se numeşte fotosinteză şi este singura sursă de zaharuri şi oxigen pentru toate fiinţele vii.

Fireşte, oamenii respiră diferit faţă de plante. Noi avem nas şi gură prin care inspirăm oxigen, care ajunge apoi în plămâni. Ei ne ajută să inspirăm şi să expirăm gazele vitale. Plantele nu au plămâni, dar au o mulţime de găurele pe frunze şi pe tulpină, prin care respiră şi eliberează aceste gaze. Sunt legate printr-un sistem ascuns de tuburi subţiri care duc apa din cele mai adânci rădăcini ale lor înfipte în solul umed până la ultima frunză din vârf.

Plantele fac mari eforturi pentru a-şi păstra tuburile pline cu apă. Însă dacă frunzele se încălzesc prea tare sau solul e prea uscat, ele îşi închid găurelele prin care respiră, pentru a reţine apa cât mai mult posibil. Când îşi deschid găurelele, apa se evaporă din ele, iar dioxidul de carbon pătrunde în plante.

Când lucrez în grădină, îmi place să cânt, fiindcă ştiu că toate plantele îmi mulţumesc pentru dioxidul de carbon pe care-l expir. Bineînţeles, eu nu le pot auzi. Dar ştiu că dioxidul de carbon le ajută să producă mai multe flori, fructe, cereale şi legume.

Poate nu-ţi vine să crezi că viaţa apare datorită unor gaze invizibile şi datorită razelor soarelui. Dar lucrul ăsta se petrece pretutindeni în lume şi peste tot în jurul nostru. Iar asta mă bucură foarte mult, pentru că altminteri n-aş mai putea să-ţi răspund la întrebarea ta super – inteligentă.

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.