Întrebarea celor cercați

0
136

intrebarea celor incercatiDespre orice cuvânt faptă se cade a întreba pe cei cercați, pentru că nu cumva, din neîncercarea sau din plăcerea din sine, înțelegând și făcând ceva unele în locul altora, să rătăcească și să cadă în părerea de sine, închipuindu-și că știe cum trebuie, neștiind încă nimic, cum zice Apostolul: monahul trebuie să aibă răbdare în toate cele vin asupra lui, pe care vrea Dumnezeu să le îngăduie asupra lui spre învățătură, spre cercare, spre cunoașterea slăbiciunii sale.

Să nu se facă îndrăzneț, să nu-și piardă nădejdea, în orice rău sau bine ce i s-ar întâmpla.

E dator să se ferească de orice vis, de orice vorbă și de orice lucru fără rost și să cugete la numele lui Dumnezeu mai des decât răsuflă, în toată vremea și în tot locul și lucrul, și să vadă la El din suflet adunându-și mintea din toate lucrurile lumii și căutând să facă numai voia lui Dumnezeu.

Atunci începe mintea să-și vadă greșeala sa ca nisipul mării, și acesta este începutul luminării sufletului și dovada sănătății lui.

Atunci începe să înțeleagă binefacerile lui Dumnezeu și greșelile sale. De atunci păzește poruncile întru conștiință, de cea dintâi până la cea din urmă, fiindcă și Dumnezeu le-a pus ca pe o scară și nu poate cumva să treacă peste una ca să ajungă la alta, ci trebuie să înainteze de la cea dintâi la cea de a doua, și așa mai departe face pe om. Dumnezeu prin Harul Celui ce le-a dăruit pe elle celor ce aleargă să le împlinească.

Nici o altă făptură sau zidire, însuflețită sau neînsuflețită, n-a călcat voia lui Dumnezeu vreodată, ci numai firea omenească, care bucurându-se de multe binefaceri a mâniat pe Dumnezeu necontenit.

„Semințe Duhovnicești”, Un caiet al Părintelui Arsenie Boca, Ed. Lumea Credinței,  București

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.