Întotdeauna există și o altă cale…

0
111
Translate in

pilda

„Unui țăran i-a căzut măgarul în puț. A stat și s-a gândit: <Cum să-l scot de acolo?> Pe urmă a chibzuit în sinea sa: <Măgarul e bătrân, nu i-a mai rămas mult de trăit. Oricum mă pregăteam să cumpăr unul nou, tânăr. Pe deasupra, puțul e aproape secat: demult mă pregăteam să-l astup și să sap unul nou. De ce să nu împușc doi iepuri dintr-un foc, astupând puțul și îngropând în același timp măgarul?>
Țăranul și-a chemat vecinii să-l ajute să astupe puțul. Oamenii au pus mâna pe lopeți și s-au apucat să arunce pământ în puț. Măgarul zbiera plin de indignare, însă, deodată, spre uimirea tuturor, a tăcut.
Țăranul s-a uitat în puț și a încremenit. Măgarul nu mai zbiera pentru că era ocupat: scutura bulgării de pământ care cădeau pe el și-i bătucea repede cu picioarele.
În scurtă vreme a ajuns sus și a sărit afară din puț.
În viață, peste fiecare dintre noi cad mereu <bulgări> de noroi. Putem să strigăm în gura mare și să ne indignăm…, însă există și altă cale.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Cea mai evidentă concluzie la care ajungi citind această pildă este să nu renunți. Viața nu înseamnă numai zile însorite și grădini înmiresmate, uneori plouă, e frig, apăsarea îți atinge sufletul cu greutatea unui bolovan. Unii oameni te pot face să zâmbești, alții, în schimb, te biciuiesc nemilos, iar cuvintele lor te rănesc cu un impact mai dur decât o piatră în sine. Trebuie să știi întotdeauna, însă, că există și un alt drum, o altă soluție, o altă posibilitate și, în general, ce nu te ucide, nu numai că te salvează, dar te și întărește.

Când viața îți dă lămâi, tu fă-ți o limonadă. Folosește-te de ce pare împotrivă și întoarce situația astfel încât tu să nu suferi, păstrează-ți curajul și mintea limpede și nu abandona o luptă din start. Nu toate situațiile, care par fără ieșire, chiar sunt astfel. Păsările găsesc hrană în cele mai neașteptate locuri, trandafirul are spini pentru a-i împiedica pe drumeți să îl rupă, măgarul se folosește de bulgării de pământ pentru a ieși din fântână. Iar noi, oamenii, deși se presupune că suntem infinit mai inteligenți decât aceste viețuitoare și plante, obișnuim să clacăm când viața ne dă câte o palmă, să ne dăm bătuți, să nu căutăm soluții spre ieșirea din impas. Când tocmai noi ar trebui să ne păstrăm încrederea și judecata limpede!

„Sunt victorii care duc la un impas, tot așa cum sunt și înfrângeri care deschid căi noi” este de părere Pascal Bruckner. Abordează situațiile cu profunzime, nu te lăsa luat de val, înoată, luptă cu marea în furtună, fă-ți o plută din orice scândură! Fii înțelept!

Mihaela Mușetescu