Intersecții: poezie și matematică

2
6043

matematicaMatematica și poezia. Matematica este un limbaj care descrie lumea fizică. Fascinația matematicii asupra poeților. Locul luminos unde geometria întâlnește poezia.

Galileo Galilei spunea că „matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul”, în timp ce  pentru Robert Browning, „Dumnezeu este poetul perfect.”

Dar care este legătura dintre matematică și poezie? Pentru majoritatea dintre noi, matematica este de natură tehnică și legată de reguli stricte. Matematicienii consideră domeniul lor o formă de artă. Mai mult decât atât, structura și simbolurile unui poem pot fi comparate cu concepte matematice.

Matematica – Un limbaj care descrie lumea fizică

Matematica este un limbaj care descrie lumea fizică. Fără matematică, nu putem desluși tainele științelor naturale. Dar matematica depinde, de asemenea de simboluri și variabile, litere și caractere grecești care reprezintă necesitatea exprimării cât mai exacte a ideilor. Poezia este, în schimb, „o revărsare spontană de sentimente puternice”, conform poetului englez William Wordsworth.

Citiți și Viață și poezie.

Simboluri matematice

În cartea sa, Enlightening Symbols, matematicianul Joseph Mazur povestește că multe dintre simbolurile matematice pe care le utilizăm astăzi nu au fost disponibile înainte de secolul al XVI-lea. Până atunci matematica era scrisă în cuvinte. Ea explică istoria fascinantă din spatele dezvoltării sistemului matematic pe care îl cunoaștem și utilizăm astăzi. Simboluri, cum ar fi „+” și  „-” sunt atât de înrădăcinate încât este greu de conceput matematica fără ele. Și totuși, multe din cărțile de căpătâi ale matematicii, precum „Elementele” lui Euclid au fost scrise în întregime în cuvinte, potrivit boston.com/.

Sarah Glaz, matematician la Universitatea din Connecticut, împreună cu colega sa  JoAnne Growney, de asemenea poet și matematician, au publicat Strange Attractors: Poems of Love and Mathematics („Atracții stranii: Poezii de dragoste și matematică”). Este un volum de o sută cincizeci de poeme legate de matematică.

Fascinația matematicii asupra poeților

De la pi până la șirul lui Fibonacci, imaginația poeților a fost legată cu eleganță de numere. Și matematicienii au întors complimentul. În poemul său „Pi”, pentru laureata Premiului Nobel, Wislawa Szymborska, imensitatea universului pare să pălească lângă infinitatea numărului pi. Numărul pi „reușește să se-ntindă pe masă, prin aer, prin ziduri, frunze şi-ale păsărilor cuiburi, prin nori direct în ceruri…”

Citiți și Nichita Stănescu – Cele mai frumoase poezii de toamnă.

În Jurnalul de Matematică și Arte din 2011, Glaz postulează că matematica și poezia au fost „interconectate” de când oamenii au început să scrie. El oferă ca exemplu Problema bovinelor, lui Arhimede adresat lui Eratostene și matematicienilor din Alexandria. Filosoful grec a compus un poem cu 44 de versuri în care le cerea acestora să calculeze numărul bovinelor din Cireada Soarelui, conform revistei științifice online Proceedings of the National Academy of Sciences a SUA.

Locul luminos unde geometria întâlnește poezia

Poetul și matematicianul român Dan Barbilian, cunoscut ca Ion Barbu, figură importantă a modernismului literar românesc, făcea legătura dintre abstract al matematicii și creațiile sale poetice „Există undeva, în domeniul înalt al geometriei, un loc luminos unde se întâlnește cu poezia.”

Albert Einstein afirma: „matematica pură este, în felul său, poezia ideilor logice”. Dar în matematica aplicată, ca și în poezie, la finalul analizei, lucrurile tot neînțelese rămân.

V-ar putea interesa și Eugen Simion: Românii se întorc la Mihai Eminescu în a cărui poezie se regăsesc.

Jurnal Spiritual

2 COMENTARII

 1. Cauzalitate

  Cum de respirăm ?
  De ce tot alergăm?
  De ce mai suferim ?
  De ce ne bucurăm ?

  Sensul existențial
  Este auto-reflectarea
  În contemplări isomorfe
  A întregii lumi materiale.

  De aceea respirăm,
  Alergăm sau visăm
  Ne bucurăm, suferim:
  Am fost, suntem, ‘om fi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.