De ce inteligența artificială este la feminin?

0
303
inteligentaDe la binecunoscutul asistent Apple, Siri, la primul recepționer japonez de hotel sau la Athena– primul robot umanoid care a călătorit cu avionul, un procent aparent disproporționat al sistemelor de inteligența artificială au personalități feminine.

De ce?

„Cred că există un tipar”, a declarat  pentru Live Science, Karl Fredric MacDorman, informatician și expert în interacțiunea om-calculator la Indiana University – Purdue University Indianapolis, „și nu cred că există un răspuns simplu”, a continuat acesta.

Un motiv pentru abundența de personaje feminine atunci când ne referim la inteligența artificială (AIS) și androizi este că aceste mașinării au tendința de a efectua sarcini sau job-uri care în mod tradițional sunt asociate cu activități pe care le fac, de  obicei, femeile. De exemplu, mulți roboți sunt concepuți să funcționeze ca menajere, asistenți personali sau ghizi la muzee, a spus MacDorman. Mai mult decât atât, mulți dintre inginerii care proiectează aceste mașinării sunt bărbați, și „bărbații găsesc femeile atrăgătoare, iar femeile de  asemenea, se pot descurca cu asta”, a adăugat el.

Vocea Siri

Siri este cel mai cunoscut exemplu de voce feminină. În cultura nordică, Siri înseamnă „o femeie frumoasă care te duce la victorie”, dar vocea apaține unei americance cunoscută sub numele de Samantha. Apple a achiziționat Siri în 2010, de la o cercetare non-profit a SRI International, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Apple.  Astăzi, vocea lui Siri are și o variantă  masculină și poate fi setat într-un număr variat de limbi diferite.

În cercetarea întreprinsă MacDorman a testat modul în care bărbații și femeile reacționează la diferite voci femine și masculine. În cadrul studiului, oamenii de știință au lansat o serie de videoclipuri cu voci femine și masculine, după care i-au întrebat pe participanți care  a fost vocea preferată.  Apoi subiecții au primit un test în care au fost măsurate preferințele implicite, sau subconștiente. Bărbații au raportat că au preferat vocile feminine, dar ei nu au arătat nici o preferință subconștientă, în timp ce femeile participante au preferat implicit voci feminine, chiar într-un raport mai mare decât au recunoscut în chestionar.

„Cred că e un stigmat pentru bărbații care preferă bărbați, dar nu există același stigmat în cazul  femeilor, care preferă femei”, a declarat MacDorman.

În continuare cercetătorii au dorit să afle dacă aceleași preferințe de aplică și în cazul roboților umanioizi.

„Când vine vorba de o voce fără trup, șansele de a fi  preferate femeile în raport cu vocile masculine, sunt, probabil, ușor mai ridicate”, a declarat Kathleen Richardson, antropolog la University College din Londra și autoarea cărții An Anthropology of Robots and AI: Annihilation Anxiety and Machines.  Cu toate astea, dacă ne referim la roboți umanoizi, sunt preferați cei cu personalități masculin, a completat cercetătoarea.

Inspirat de fiica sa, în vârstă de cinci ani, japonezul Hiroshi Ishiguro, robotician la Universitatea din Osaka a proiectat unul dintre cei mai avansați androizi din lume, Repliee R1. Omul de știință a continuat și, recent, Ishiguro a dezvoltat o serie de roboți „Actroid”, fabricați de compania japoneză Kokoro,  care vor fi primii angajați-robot ai unui hotel. Potrivit The Telegraph, roboții -care seamănă cu femei tinere japoneze – vor ocupa posturi de recepționere, chelnerițe, cameriste și garderobieri.

Un alt motiv pentru care sunt mai bine acceptați roboții feminini ar putea fi faptul că femeile sunt percepute ca fiind mai puțin amenințătoare și mai prietenoase decât bărbații, a completat Richardson.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.