Înțelesul unor expresii celebre (20)

0
180

expresii celebre

Înțelesul unor cuvinte și expresii celebre.

Călcâiul lui Ahile

Expresia desemnează un loc vulnerabil al unui individ, o slăbiciune, un punct nevralgic al unei persoane sau un punct slab, ușor atacabil al unei argumentații. Ahile avea ca punct sensibil călcâiul deoarece mama lui, zeița Thetis, când l-a cufundat în Styx pentru a-l feri de primejdii, l-a ținut de călcâi. În războiul troian, o săgeată trimisă de Paris a străpuns călcâiul lui Ahile, ucigându-l. Dealtfel, numai așa putea fi ucis, râul Styx făcându-l invulnerabil în rest.

(Ca un) Cal de poștă (sau de olac)

Prin această comparație arătăm că persoana la care ne referim trudește mult, aleargă în toate părțile, nu prididește cu munca, este folosit în mai multe sarcini. „Am obosit ca un cal de poștă ce nu-și are tainul la vreme” (V. Alecsandri). Calul de poștă trăgea kilometri buni, pe vremea diligențelor, alerga mult până să fie lăsat să se odihnească sau înlocuit.

Citiți și Înțelesul unor expresii celebre (18).

Calif de o zi

Expresia, care desemnează efemeritatea, lipsa de durabilitate și persistență, își are sorgintea într-un basm arab din „O mie și una de nopți”. Un calif este un prinț domnitor mahomedan. Povestea ne spune cum Abu-Hassan, un tânăr din Bagdad, își exprimă, în prezența unui oaspete misterios, dorința de a fi calif măcar o zi. Nu avea idee că oaspetele său era chiar califul adevărat, care, amuzat de visul acestui tânăr, i-a dat un somnifer și l-a transportat la palat. Tânărul, odată trezit, s-a bucurat de toate prerogativele califatului, dar, seara, a fost iarăși adormit și dus înapoi la casa lui. Expresia a inspirat mari scriitori și compozitori. La noi, marele Caragiale a scris o povestire cu acest subiect, denumită chiar „Abu Hassan”.

Calipso și Insula lui Calipso

În discuții, aceste expresii „Calipso” și „Insula lui Calipso” se utilizează în două situații, aparent opuse. O dată când dorim să arătăm că o persoană se smulge cu greu dintr-un loc plăcut sau, dimpotrivă, când cineva se retrage într-un loc plăcut, solitar, înconjurat de cărți și opere de artă pentru a trăi ca-n „insula lui Calipso”. Calipso este nimfa care i-a oferit, pe insula sa, nemurirea lui Ulise, în schimbul permanenței sale acolo. Ulise a rezistat eroic tentației, după cum relatează Homer în „Odiseea”.

Bibliografie consultată: „Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre”, Editura Științifică, 1969.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Înțelesul unor expresii celebre (19).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here