Înțelesul unor expresii celebre (18)

0
127

expresii

Înțelesul unor expresii celebre – „Ceea ce avem de învățat să facem, învățăm făcând” (Aristotel) – „Învățătura fără gândire este muncă irosită, gândirea fără învățătură este primejdioasă.” (Confucius)

Expresii celebre și izvorul lor

Briller par son absence
(fr. „A străluci prin absență”)

Expresia vorbește de la sine și se referă la acea situație când, deși o persoană lipsește, ea este prezentă în mintea oamenilor dintr-un anumit loc, absența sa ne-trecând neobservată. A fost folosită de Tacit în „Anale”, cu referire la Cassius și Brutus. Portretele lor erau absente în ziua funeraliilor Iuniei (soția lui Cassius și sora lui Brutus). În latină, formularea este: „Praefulgebant Cassius atque Brutus, eo ipso quod effigies eorum non visebantur” – „Cassius și Brutus străluceau tocmai pentru că lipseau chipurile lor”. Scriitorul francez Marie Joseph de Chenier va relua aceeași idee, secole mai târziu, în piesa „Tiberiu”.

Brother Jonathan

Este un fel de predecesor al lui ”Uncle Sam”, emblema SUA. Deși se spune că Brother Jonathan este un personaj fictiv (a circulat chiar și un ziar cu acest nume), el chiar a existat. În timpul Războiului de Independență SUA, când Washington a rămas fără muniție, a convocat un consiliu al ofițerilor pentru a le cere sprijinul. Singurul care l-a ajutat să depășească acea criză a fost Jonathan Trumbull, guvernatorul statului Connecticut. Prin extensie, „a apela la fratele Jonathan” sau „a-l consulta pe fratele Jonathan” a devenit similar cu găsirea soluției căutate.

Bucefal (popular numit Ducipal)

Este celebrul cal pe care numai Alexandru cel Mare (356-323 î.e.n.) îl putea încăleca și ține în frâu. Se spune că i-a salvat de nenumărate ori viața stăpânului, iar, pe locul din India unde a pierit, marele strateg, Alexandru Macedon, a întemeiat orașul Bucefalia. Cervantes compară ironic, în „Don Quijote”, mârțoaga lui Sancho Panza cu Bucefal.

Citiți și Înțelesul unor expresii celebre (17).

A duce bufnițe la Atena

Expresie similară cu „a duce apa la fântână”. Cuvintele apar în „Păsările” de Aristofan, scriitor pe vremea căruia se întâlneau multe bufnițe la Atena, întrucât apăreau pe toate monedele de argint și pe emblema orașului. Pasărea simboliza înțelepciunea și vigilența.

Burtăverde

Este numele dat, ironic, negustorilor de odinioară sau îmbogățiților de război. Chiar au existat astfel de negustori, nu tocmai cu burtă verde, dar care purtau un șorț sau un brâu lat de culoare verde.

Bibliografie consultată: „Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre”, Editura Științifică, 1969

Suntem învățați să trăim în „a face”. Ar trebui să învățăm cu precădere să trăim în „a fi”. (Vladimir Ghika)

Mihaela Mușetescu

Citiți și Înțelesul unor expresii celebre (16).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here