„Înțelepciunea a deschis gura celor muți”

Înțelepciunea a deschis gura celor muți- Vindecarea celui surd şi mut (Marcu 7, 31-37)

0
148
Înțelepciunea a deschis gura celor muți
Înțelepciunea a deschis gura celor muți

Înțelepciunea a deschis gura celor muți- Vindecarea celui surd şi mut (Marcu 7, 31-37)

Înțelepciunea a deschis gura celor muți- Este o minune, specifică evanghelistului Marcu, într-o unitate de text în care Iisus se află într-un ţinut păgân. Chiar dacă nu este foarte clară determinarea drumului lui Iisus, se pare că minunea este localizată pe malul de răsărit al lacului, aproape de ţinutul Decapole. Aici aduc la Iisus un surdo-mut şi Îl roagă pe Iisus să-şi pună mâna pe cel bolnav, desigur, ca să-i dea vindecare.

De la Dumnezeu vine vindecarea bolnavului

Înțelepciunea a deschis gura celor muți -Ioannis Karavidopoulos spune că Iisus Îl ia departe de mulţime ca să nu înveşmânteze minunile cu slava. Pentru că nu există nici un mod de comunicare cu el, Îşi pune mâinile pe urechile lui, ca să îi dea vindecare exact în ceea ce avea nevoie. Apoi Iisus Îşi întoarce privirea către cer, ca să arate şi bolnavului că de la Dumnezeu va veni vindecarea lui. Suspină pentru stricăciunea pe care o vede la oameni şi adresează porunca autoritară „Effata”, care înseamnă „Deschide-te!” După această vorbă, se deschid „urechile” și se dezleagă „legătura limbii” celui bolnav. Care vorbește acum „corect”. Relatarea se sfârșește prin cunoscuta temă a „tainei mesianice” și prin uimirea poporului.

 

„Face totdeauna binele”, amintește de acel „bună foarte” al creației inițiale

Înțelepciunea a deschis gura celor muți– Un paralelism care din punct de vedere teologic înseamnă că Iisus rezidește creația stricată a lui Dumnezeu și o readuce la starea ei inițială „bună foarte”, la „binele cel dintru început”. Conform citatului „Înțelepciunea a deschis gura celor muți” (Înț. Sol. 10, 21) susține că relatarea aceasta s-a dezvoltat înainte de Marcu într-un mediu creștin elenist. Acțiunea lui Iisus arată că previziunea mesianică a profetului Isaia este o realitate prezentă care cuprinde și pe păgâni. De aceea, există interpreți care sugerează că  ochii și urechile păgânilor se deschid la darurile lui Dumnezeu.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

Mai multe articole scrise de acelaşi autor puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.