Înțelegerea în familie

0
429

familieÎntâi de toate, aș dori să închei aceste rânduri cu cun cuvânt de folos către familiile de tineri căsătoriți, fie că au copii, fie că nu au.

Iată ce vă spun. Dacă diavolul vă necăjește prin aprige tulburări și necazuri, ori dacă vă vedeți soțul ori soția supărată, să știți că nu trebuie să-l luați la rost atunci. Trebuie să spuneți, așa cum am mai spus: „Lasă pe mâine, nu îi spune nimic acum. Îi voi spune mâine ce am de spus.” Doar așa veți reuși să nu vă mai agitați, să nu vă mai certați, să fiți mai liniștiți și nu veți mai ajunge la supărări pe care mulți le cunoașteți mai bine decât mine.

La orice pricină de mânie, de ceartă, spuneți numai atât: „Lasă, îi voi spune mâine ceea ce am de spus. Însă până mâine voi răbda pentru Dumnezeu! Iar mâine, de este liniștit, vom discuta, îi voi spune unde a greșit și cine are dreptate.”

Foarte bine este să iertăm cât mai des pe toți oamenii. Fraților, este o vorbă dreaptă și înțeleaptă în popor și este bine să o cunoașteți. Spune ea așa: „Mânia bărbatului nu lucrează niciodată dreptatea lui Dumnezeu!” Să știți că într-o familie, numai pe măsură ce se vor mărturisi la duhovnic, la biserică, toți ai casei, vor avea pace în casă, iar de nu se vor mărturisi, acea familie va avea mai multe cazne.

Spune cineva cu drept cuvânt: „O femeie poate face bărbatul bun sau îl poate face rău.” O femeie înțeleaptă este aceea care îl poate duce pe bărbat la spovedanie, care poate să se scoale noaptea la rugăciune alături de el, care îl poate învăța să nu mai judece greșit pe nimeni și aceea care îl poate duce pe bărbat la mântuire.

Trebuie însă să nu ne mai certăm cu nimeni, să nu mai ținem ură în noi și să iertăm pe toată lumea. Nu ne scăpăm familia de diavol și de ispitele vieții decât printr-o viață curată, pură, cu mărturisire, cu pocăință cu mers la biserică…

Astfel făcând, veți vedea singuri ce ușor veți putea învinge.

„Lupta pentru smerenie și pocăință” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.