S-a întâmplat astăzi, 30 ianuarie – Calendarul zilei

0
96

30 ianuarie astăzi

S-a întâmplat astăzi, 30 ianuarie – Calendarul zilei.

Sărbători creștin-ortodoxe: † Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei.
Sărbători greco-catolice: Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. m. papă Hipolit.
Sărbători romano-catolice: Sf. Martina, m..
Alte sărbători: Ziua Națională pentru non-violență în școală.
SUA – National Popcorn Day
Ziua Mondială de luptă împotriva leprei.

Personalități care s-au născut astăzi

1621: Gheorghe Rakoczi al II-lea, Principe al Transilvaniei. A avut pretenții la tronul Poloniei, fără succes însă, fiind înfrânt de polonezi.
1781: Adelbert von Chamisso, scriitor, jurnalist, naturalist german de origine franceză. Opera sa, cu un pronunțat caracter sentimental, aparține romantismului.

1832: Infanta Luisa Fernanda, Infantă a Spaniei și Ducesă de Montpensier. Aparține Casei de Bourbon. A fost căsătorită cu Antoine, Duce de Montpensier, cu care a avut 9 copii.
1841: Felix Faure, politician francez, fost președinte al Franței.
1846: Francis H. Bradley, filosof idealist britanic („Aparență și realitate”).
1871: Gheorghe Brăescu, prozator, militar, comediograf român. Despre schițele sale umoristice Eugen Lovinescu spunea că le depășesc în valoare pe cele ale lui I. L. Caragiale.
1873: Georges Ricard-Cordingley, pictor francez.

1882: Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea Președinte al SUA, una dintre cele mai importante figuri ale secolului XX. A avut un rol esențial în depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Este singurul președinte din istoria SUA instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.
1885: Iuliu Hossu, episcop român, cardinal, membru de onoare al Academiei Române. A fost episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla.
1892: Grigore Gafencu, minstru român al Afacerilor Externe.
1894: Țarul Boris al III-lea al Bulgariei. A urcat pe tron după înfrângerea Regatului Bulgariei condus de Ferdinand I în Primul Război Mondial.

Astăzi, după 1900…

1900: Martita Hunt, actriță argentiniană de origine britanică (”Man in Grey”, „Marile speranțe”).
1902
: Ion Călugărul (Benjamin Croitoru), prozator, dramaturg, romancier, gazetar român.
1905: Emilio G. Segre, fizician italian, laureat al Premiului Nobel pentru fizică (particula subatomică antiproton).
1925: Douglas Engelbart, informatician, specialist în computere (mouse, Legea lui Engelbart)
1927: Olof Palme, politician, prim-ministru suedez. A fost asasinat prin împușcare, dar criminalul nu a fost găsit.
1930: Gene Hackman, actor american. A primit Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, în anul 1972, pentru rolul din „Filiera franceză”.

vanessa redgrave
Vanessa Redgrave

1937: Vanessa Redgrave, actriță britanică. A fost distinsă cu un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, Premiul Globul de aur și alte premii. Este membră a ”Royal Shakespeare Company”.
1937: Boris Spasskai, jucător rus de șah. Este maestru de șah și campion mondial.

Astăzi, după 1945…

1941: Dick Cheney, al 46-lea vicepreședinte al SUA. A servit echipa prezidențială a lui George W. Bush.
1949: Peter Agre, biolog american, laureat al Premiului Nobel.
1951: Phil Collins, muzician britanic de top (Genesis și Brand X). Este, de asemenea, toboșar și actor. Collins este un solist extrem de apreciat la nivel mondial pentru calitățile sale vocale și pentru romantismul melodiilor. Este câștigător de premii Grammy și Oscar.
1951: Andy Anderson, toboșar englez (The Cure).
1961: Laura Grunberg, scriitoare română, autoare de cărți pentru copii. A fost coordonatoare de programe la Centrul European UNESCO.
1962: Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hașemit al Iordaniei. Este căsătorit cu Regina Rania al-Abdullah cu care are 4 copii.

Citiți și 29 ianuarie – Calendarul zilei.

felipe astăzi
Felipe al VI-lea

1968: Felipe, Prinț de Asturias, fiul Regelui Juan Carlos al Spaniei. Felipe al VI-lea este rege al Spaniei din 2014. Este căsătorit cu jurnalista de televiziune Letizia Ortiz. Ei au împreună două fete.
1974: Christian Bale, actor englez – ”American Psycho”.
1985: Ximena Duque, actriță columbiană. A devenit celebră după ce a participat la reality-show-ul „Protagonistas de novela 2”.

Astăzi îi comemorăm pe:

1181: Împăratul Takakura, al 80-lea Împărat al Japoniei.
1649: Regele Carol I al Angliei, Prinț de Wales. Face parte din Casa de Stuart.
1730: Țarul Petru al II-lea al Rusiei. Este singurul nepot pe linie masculină al lui Petru cel Mare. Familia sa nobiliară este Casa de Romanov. Petru a murit de variolă chiar în ziua în care urma să se căsătorească.

1836: Betsy Ross, croitoreasă americană, a făcut primul drapel american.
1867
: Împăratul Comei, al 121-lea Împărat al Japoniei. Face parte din Casa nobiliară a Japoniei. Numele său era, înainte de urcarea pe tron, Osahito.
1869: William Carleton, romancier irlandez.
1889: Prințul Rudolf al Austriei. Este unicul fiu și moștenitorul împăratului Franz Joseph I al Austriei și al soției sale, Sisi.
1897: Constantin Gogu, matematician și astronom român, membru corespondent al Academiei Române. Studiile sale s-au concentrat asupra variației gravitației cu latitudinea și asupra mișcării Lunii. A fost unul dintre membrii fondatori ai Societății Române de Științe și prim președinte al acesteia.

Citiți și 28 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1926: Bucura Dumbravă, prozatoare română, eseistă, pianistă, prima femeie care ajunge pe vârful Omu. Este interesată de literatura română, de folclor și de natură.
1928: Johannes Fibiger, medic danez, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1926. Descoperă microorganismul Spiroptera carcinoma, despre care a susținut că este factor declanșator al cancerului.
1948: Mahatma Gandhi, lider spiritual, activist pentru independență. Este asasinat în New Delhi de către extremiștii hinduși.
1948: Orville Wright, pionier al aviației americane.
1951: Ferdinand Porsche, constructor austriac de automobile. Cea mai celebră construcție a sa este VW Kafer. Linia de automobile care-i poartă numele este considerată de lux.
1963: Francis Poulenc, compozitor francez.
1982: Lightnin’ Sam Hopkins, interpret american de blues.
1989: Alfonso Duce de Anjou și Cadiz, pretendent spaniol la tronul Franței. Face parte din Casa de Bourbon.

1991: John Bardeen, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru fizică. Este singurul om de știință care a câștigat de două ori Premiul Nobel. Prima oară l-a obținut pentru tranzistor, în 1956. A doua oară l-a obținut în 1972 pentru o teorie fundamentală a superconductivității convenționale (teoria BCS).
1993: Alexandra a Iugoslaviei, soția Regelui Petru al II-lea, ultimul rege al Iugoslaviei. Este mama lui Alexandru, Prinț Moștenitor al Iugoslaviei.
1994: Pierre Boulle, autor francez de formație tehnică. A scris romane de spionaj, de aventuri și SF. A fost Cavaler al Legiunii de Onoare.

Astăzi, după 2000…

2007: Gheorghe Crăciun, scriitor și teoretician literar român. A fost profesor de teoria literaturii la Facultatea de Litere a Universității din Brașov.
2007: Sidney Sheldon, scriitor și dramaturg american.
2008: Vintilă Corbul, scriitor și autor de scenarii de film român, stabilit în Franța. Creația sa, „Căderea Constantinopolului”, este cea mai vândută carte din beletristica românească. Deține Ordinul Meritul Cultural, în grad de Ofițer.

marioara murărescu
Marioara Murărescu

2014: Marioara Murărescu, realizatoare TV. A fost foarte îndrăgită de iubitorii de muzică populară, care urmăreau săptămânal la TVR emisiunea „Tezaur folcloric”.
2015: Jeliu Jelev, politician bulgar, fost președinte al Bulgariei. A fost exclus din Partidul Comunist Bulgar pentru convingerile sale politice. Cartea sa, „Fascismul” este interzisă la 3 săptămâni de la publicare.
2015: Carl Djerassi, chimist american de origine austriacă, „părintele” pilulei contraceptive.

Citiți și 27 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, de-a lungul istoriei – evenimente importante

1561: A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de Diaconul Coresi.
1647: Scoțienii sunt de acord să-l vândă pe Regele Charles I Parlamentului Englez pentru 400 de lire sterline.
1648: Se semnează Tratatul de la Munster și Osnabruk, care duce la sfârșitul conflictului dintre țările de jos și Spania – Războiul de 80 de ani.
1649: Execuția lui Carol I al Angliei de la Whitehall.
1661: Oliver Cromwell, Lordul protector al Commonwealth-ului este executat în mod ritualic după ce fusese dat dispărut de doi ani.
1695: Constantin Brâncoveanu este numit Principe al Imperiului, ca recompensă pentru serviciile făcute curții din Viena.
1774: Căpitanul James Cook ajunge la 1820 km de Polul Sud.
1791: Contele de Mirabeau este ales președinte al Adunării Naționale Franceze.

1815: Biblioteca arsă a Congresului American este refăcută prin donația lui Thomas Jefferson de 6500 de volume.
1818: John Keats compune sonetul ”When I Have Fears” („Atunci când mă tem”).
1820
: Edward Bransfield descoperă Antarctica.
1873: Jules Verne publică „Ocolul Pământului în 80 de zile”.
1889: La Mayerling, moștenitorul tronului Austro-Ungariei, Arhiducele Prințul moștenitor Rudolf al Austriei, este găsit mort împreună cu amanta lui, Baroneasa Marie Vetsera.

Astăzi, după 1900…

1920: Se stabilesc relații diplomatice la nivel de legație între România și Cehoslovacia.
1931: Premieră la Teatrul din Los Angeles – Comedia romantică mută ”City Lights” în regia lui Charlie Chaplin, cu Chaplin în rol principal.
1933: Dictatura hitlerisă în Germania începe prin numirea în funcția de Cancelar al Germaniei a lui Adolf Hitler.
1948: Conducătorul mișcării de eliberare a Indiei, Mahatma Gandhi este asasinat. În consecință, această zi este marcată ca Ziua Martirilor.
1956: Elvis Presley înregistrează versiunea proprie a melodiei ”Blue Suede Shoes”.
1965: Funeraliile lui Winston Churchill la Catedrala St. Paul.
1969: Beatles susține ultimul spectacol pe acoperișul Records Apple din Londra. Acest concert-improvizație este întrerupt de poliție.
1972: Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord). Această acțiune este cunoscută sub numele de ”Bloody Sunday” (Duminica Însângerată).

1991: Bruxelles – Grupul celor 24 include România între țările europene beneficiare de asistență în programul PHARE.
1992: Se adoptă „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE privind neproliferarea și transferul de arme”. Cele două documente au fost adoptate în cadrul reuniunii Consiliului de Miniștri ai CSCE de la Praga.
1995: Are loc o reuniune între Președintele Republici Moldova, Mircea Snegur, și Bill Clinton în care se discută despre ajutorul american destinat dezvoltării economiei de piață și reformelor politice din Republica Moldova.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here