S-a întâmplat astăzi, 28 ianuarie – Calendarul zilei

0
173

28 ian astăzi

S-a întâmplat astăzi, 28 ianuarie – Calendarul zilei.

Sărbători creștin-ortodoxe: Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul; Sf. Muceniță Haris.
Sărbători greco-catolice: Sf. Cuv. Efrem Sirul; (Sf. Toma de Aquino).
Sărbători romano-catolice: Sf. Toma de Aquino, pr. înv.**; Fer. Olimpia, călug. m.
Alte sărbători: Ziua Internațională a mobilizării împotriva războiului nuclear (sărbătorită din 1966 la inițiativa Consiliului Mondial al Păcii).
Ziua Mondială a protecției datelor.

Personalități care s-au născut astăzi

1225: Thomas de Aquino, teolog italian și sfânt.
1457
: Regele Henric al VII-lea al Angliei. A fost întemeietorul dinastiei Tudorilor. Emblema heraldică a Casei Tudor este „trandafirul Tudor”, în culorile roșu și alb.
1540: Ludolph van Ceulen, matematician olandez de origine germană. A fost profesor de matematică la Școala de Geniu din Leyden și la școli din Livland Antwerp și Delft.

1600: Papa Clement al IX-lea.
1608: Giovanni Alfonso Borelli, fizician, matematician, fiziologist, astronom italian. Borelli este considerat întemeietorul biomecanicii.
1611: Johannes Hevelius, astronom, matematician, constructor de instrumente științifice de origine poloneză. A fondat topografia lunară și a numit mai multe constelații (Constelația Râsului, Micul Leu, Constelația Șopârlei). A inventat periscopul și a folosit pendulul pentru a urmări eclipsa de soare. Ca o ironie, după cum veți vedea, a murit chiar de ziua lui.
1622: Adrien Auzout, astronom și fizician francez. A inventat un instrument pentru măsurarea diametrelor aparente ale corpurilor cerești. A descoperit unele proprietăți ale cicloidei (o curbă trasată de un punct fix de pe un cerc care se rostogolește pe o dreaptă).

1701: Charles Marie de la Condamine, matematician, geograf, explorator francez. În expedițiile sale a descoperit arborele de cauciuc și proprietățile sevei acestuia, pe care o numește latex. A studiat extrasul vegetal curara și a semnalat toxicitatea acestuia.
1717: Mustafa al III-lea, sultan otoman. A modernizat armata otomană. A înființat „Academia de matematică, științe naturale și navigație”.
1768: Frederick al VI-lea, rege al Danemarcei și Norvegiei. Familia sa nobiliară este Casa de Oldenburg. A avut 8 copii.
1784: George Hamilton-Gordon, conte de Aberdeen, prim ministru Marea Britanie. Guvernul său a fost implicat în războiul Crimeei împotriva Rusiei.

Citiți și 27 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1800…

1811: Ioan Maiorescu, filolog, profesor de istorie român, tatăl lui Titu Maiorescu.
1822: Alexander Mackenzie, al doilea prim ministru din istoria Canadei.
1841: Henry Morton Stanley, ziarist și explorator britanic. A explorat Africa Centrală. A fost corespondent de presă al ”New York Herald”.
1853: Jose Marti, scriitor și om politic cubanez, precursor al modernismului. A fost unul dintre conducătorii și organizatorii răscoalei antispaniole, fiind considerat erou național. A avut un rol important în revirimentul literaturii sud-americane.

astăzi collette
Colette

1873: Colette, scriitoare franceză. Este celebră pentru seria Claudine, precum și pentru cronicile sale teatrale, operele memorialistice și corespondența lăsată moștenire.
1874: George G. Moronescu, om politic, jurist, membru de onoare al Academiei Române. A scris multă literatură de specialitate (legi, politică, criză).

1880: Camil Ressu, pictor, membru al Academiei Române, personalitate marcantă a artei românești.
1882: Eugen Petit, jurist, magistrat, consilier român. Este autorul multor lucrări de drept.
1887: Arthur Rubinstein, pianist și compozitor american de origine poloneză. Este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai sec. XX.
1889: Martha Bibescu, scriitoare, poetă română. Este una dintre primele femei-mason ale României. A fost o femeie frumoasă, celebră, cu o mare prezență de spirit.
1897: Valentin Kataev, scriitor rus, fratele lui Evgheni Petrov (cel care semnează alături de Ilia Ilf – „12 scaune”)

Astăzi, după 1900…

1901: Teodor Tatos, pictor, scriitor, avocat român. Horia Lovinescu spunea „Am remarcat suavitatea, gingășia și poezia din acuarela lui Tatos”.
1909: Vasile Vasilachi, teolog și istoric al culturii române.
1912: Jackson Pollock, pictor american. Este un exponent de renume al expresionismului abstract.
1931: Lucia Bose, actriță italiană. A fost „Miss Italia” în 1947. Este mama celebrului muzician Miguel Bose și a actriței Paola Dominguin.
1936: Ismail Kadare, scriitor albanez. Este cel mai cunoscut scriitor albanez. Este câștigător al unui Premiu Mondial Cino Del Duca și al unui premiu inaugural – Premiul Internațional Man Booker.
1936: Alan Alda, actor, scenarist, regizor american. A interpretat rolul Hawkeye Pierce în serialul MASH.

1940: Ion H. Ciubotaru, eseist, etnolog și folclorist român.
1940: Carlos Slim, magnat mexican al afacerilor (America Movil).

Florina Cercel astăzi
Florina Cercel

1943: Dumitru Moroșanu, realizator român de emisiuni radio și TV. Este „unul dintre cei mai cunoscuți, mai apreciați și mai longevivi realizatori de emisiuni muzicale și de divertisment; este cel fără de care Televiziunea Română ar fi fost mult mai săracă, mai fără savoare, fast și strălucire” (conform miscareaderezistenta.ro).
1943: Florina Cercel, actriță română de teatru și film, născută la Piatra Neamț. Are o viață profesională bogată, cu numeroase roluri în filme și piese de teatru. A jucat pe scenele Teatrului Dramatic de Stat din Galați, Teatrului Național din Timișoara și Teatrului Național din București.
1944: Susan Howard, actriță americană. A interpretat rolul Donnei Culver Krebbs în serialul „Dallas”.

Citiți și 26 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1945…

1945: Robert Wyatt, muzician englez – fondator al trupei ”Soft Machine”.
1950: Hamad Bin Isa al Khalifa, rege al Bahrain, anterior Emir. Este implicat în activități pentru păstrarea patrimoniului. Are ca hobby-uri sportul (fotbal și tenis), vânătoarea, golful, pescuitul.
1955: Nicolas Sarkozy, politician francez, președinte al Franței și co-prinț al Andorrei. Este căsătorit cu Carla Bruni, fotomodel și cantautoare. Sarkozy este primul președinte din istoria Republicii Franceze care a devenit tată pe perioada mandatului.
1957: Nick Prize, jucător de golf din Zimbabwe.

1974: Liviu Apetroaie, poet, publicist, muzeograf român, membru al Uniunii Scriitorilor. În prezent este redactorul revistei „Dacia literară”.
1976: Răzvan Ciobanu, creator de modă român.
1978: Gianluigi Buffon, fotbalist italian. Este portar la clubul francez Paris Saint-Germain și fotbalist în naționala Italiei. Este catalogat drept unul dintre cei mai bun portari din toate timpurile. A fost nominalizat de 4 ori la titlul de Portarul Anului.
1978: Jamie Carragher, fotbalist englez. Joacă pentru F. C. Liverpool (peste 400 de prezențe) și pentru naționala Angliei.

astăzi Elijah Wood
Elijah Wood

1980: Dejan Rusmir, fotbalist sârb. Este mijlocaș central la clubul Rad. A jucat și pentru FC Farul Constanța.
1980: Nick Carter, cântăreț american – trupa Backstreet Boys.
1981: Elijah Jordan Wood, actor american. A devenit celebru datorită rolului Frodo Baggins în „Stăpânul inelelor”.
1998: Ariel Winter, actriță și cântăreață americană.

Astăzi îi comemorăm pe:

814: Carol cel Mare, fondator al Imperiului Carolingian, rege al francilor.
1271: Isabela de Aragon, soția regelui Filip al III-lea al Franței. Familii nobiliare – Casa de Aragon și Casa de Capet.
1547: Henric al VIII-lea, Rege al Angliei, Prinț de Wales, al doilea monarh al Casei Tudor. A avut 6 soții.
1596: Francis Drake, pirat englez. A fost amiral și guvernator al Porto Bello, Indiile de Vest.
1621: Papa Paul al V-lea.
1687: Joannes Hevelius, astronom de origine poloneză (vezi mai sus).

Citiți și 25 ianuarie – Calendarul zilei.

1725: Petru cel Mare, țar al Rusiei. Este inițiatorul multor reforme, printre care și cea a calendarului.
1754: Ludvig Holberg, istoric și scriitor danez de origine norvegiană. Este reprezentant al iluminismului și umanismului, punându-și amprenta asupra literaturilor daneză și norvegiană. A scris „Istoria Danemarcei”.
1859: Frederick John Robinson, viconte de Goderich, prim ministru al Regatului Unit.
1898: Alexandru Flechtenmacher, compozitor. pedagog, dirijor român, întemeietorul Conservatorului din București. Este autorul liniei melodice pentru „Hora Unirii”.

Astăzi, după 1900…

1918: John McCrae, poet și medic canadian.
1919
: Marii Duci: Ducele Paul Alexandrovici al Rusiei, Nicolai Mihailovici al Rusiei, George Mihailovici al Rusiei, Dmitri Constantinovici al Rusiei. Au sfârșit împușcați în Revoluția bolșevică.
1920: Panas Mirnîi, scriitor ucrainean. Este inițiatorul romanului social în literatura ucraineană.
1928: Vicente Blasco Ibanez, scriitor spaniol. Dintre operele literare – „Printre portocali”, „Casa blestemată”, „Nisipuri însângerate”.
1928: Adolf Schullerus, teolog, scriitor, istoric, etnolog german din Transilvania.
1930: Dimitrie S. Nenițescu, politician și ministru român.
1931: Henri Mathias Berthelot, general francez, membru de onoare al Academiei române. A fost Șef de Stat Major în Primul Război Mondial.

William Butler Yeats
William Butler Yeats

1939: William Butler Yeats, poet și dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1923. Motivația juriului: „poezia sa întotdeauna inspirată, care, într-o formă artistică superioară, dă expresie spiritului unei națiuni întregi.”

1951: Carl Gustaf Emil Mannerheim, mareșal și președinte al Finlandei. Este primul și singurul care a primit gradul de Mareșal al Finlandei.
1972: Dino Buzzati, poet, prozator, scenograf, pictor italian. Roman reprezentativ „Deșertul tătarilor”.
1979: Hans Scherfig, scriitor și pictor danez. A scris romane realist critice.
1994: Frank Hardy, scriitor australian. Prin „Australienii ghinioniști” a atras atenția comunității internaționale asupra condiției aborigenilor australieni.

Astăzi, după 2000…

2002: Astrid Lindgren, scriitoare suedeză de literatură pentru copii. Cărțile ei s-au vândut în 145 de milioane de exemplare. A obținut prestigiosul premiu „Hans Christian Andersen”. Cărți celebre: „Pippi Șosețica”, „Prințul Mio și cățelușul fermecat”, „Frații Inimă de leu”.
2007: Yelena Romanova, atletă rusă.
2008: Arhiepiscopul Christodoulos al Atenei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Autocefale a Greciei.
2015: Yves Chauvin, chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2005.
2016: Paul Kantner, chitarist și vocal rock – Jefferson Airplane.
2016: Signe Toly Anderson, cântăreață, fondatoare a trupei Jefferson Airplane.

Astăzi, de-a lungul istoriei – evenimente importante

1077: Regele Henric al IV-lea este iertat de Papa Gregory al VII-lea după penitență – „Drumul la Canossa”.
1521: Charles I deschide „Dieta de la Worms” în urma căreia este emis „Edictul de la Worms”, care-l denunță pe Martin Luther.
1547
: Pe tronul Angliei urcă Edward al VI-lea, fiul de 9 ani al lui Henric al VIII-lea. Este primul conducător protestant al Angliei.
1581: James al VI-lea semnează „Confesiunea de credință” în Scoția.
1671: Piratul britanic Henry Morgan capturează orașul Panama de la apărătorii săi scoțieni.
1724: Petru cel Mare înființează în St. Petersburg „Academia de Științe”.
1813: Apare pentru prima dată în Regatul Unit „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen.
1819: Sir Stamford Raffles descoperă Singapore.
1865: Se întemeiază societatea culturală Ateneul Român.
1871: Parisul capitulează în fața armatei prusace în războiul franco-prusac.
1887: Încep lucrările la Turnul Eiffel din Paris.

Citiți și 24 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1915: Președintele SUA, Woodrow Wilson refuză să interzică imigrarea analfabeților.
1933
: Guvernul lui Alexandru Vaida-Voievod semnează Acordul de la Viena, măsură aspră pentru țară.
1933: Cancelarul german Kurt von Schleicher demisionează și recomandă numirea lui Adolf Hitler în locul său.
1941: În urma rebeliunii legionare se constituie un nou guvern condus de generalul Ion Antonescu.
1942: La conferința panamericană de la Rio de Janeiro, 19 din cele 21 de state participante semnează Actul Final. Acesta recomanda ruperea relațiilor diplomatice cu țările Axei.
1949: Se înființează Consiliul Internațional al Muzicii.
1956: Elvis Presley apare pentru prima oară la Televiziunea Națională SUA.

Challenger
Challenger

1981: William J. Casey devine al 13-lea director al CIA.
1985: Se înregistrează single-ul ”We Are The World” în scopuri caritabile pentru Africa. Este interpretat de mai multe star-uri pop, în frunte cu Michael Jackson.
1986
: Naveta spațială Challenger explodează la 73 de secunde de la lansare. Catastrofa a ucis 7 astronauți de la bord, inclusiv pe Christa McAuliffe, primul profesor în spațiu.
1998: Lucrarea lui Michelangelo „Cristos și Femeia din Samaria” este vândută pentru 7,4 milioane de dolari.
1999: La Paris se desfășoară „Conferința europeană asupra participării echilibrate a femeilor și bărbaților la procesul de luare a deciziilor”.
1999: Se înființează Academia Română de Aviație din București.

2001: Naufragiu în Marea Neagră – vasul ucrainean Pamiat Merkuria. 16 persoane au decedat, iar alte 3 au fost date dispărute.
2011: Egipt – Sute de mii de protestanți împotriva lui Hosni Mubarak au umplut străzile. Acțiunea este cunoscută sub numele de „Vinerea mâniei”.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here