S-a întâmplat astăzi, 25 ianuarie – Calendarul zilei

0
113
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

25 ianuarie astăzi

S-a întâmplat astăzi, 25 ianuarie – Calendarul zilei.

Sărbători creștin-ortodoxe: Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Bretanion episcopul Tomisului.
Sărbători greco-catolice: Sf. aep. Grigore din Nazianz; ep. m. Bretanion din Tomis. Se încheie Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor.
Sărbători romano-catolice: Convertirea Sf. Paul, ap; Sf. Bretanion, ep. de Tomis.

Personalități care s-au născut astăzi

17: Messalina, împărăteasă romană, soția lui Claudius.
1477
: Anne de Bretania, nobilă franceză, regină a doi regi succesivi, una dintre cele mai bogate femei ale timpului.
1493: Maximilian Sforza, Duce de Milano. După victoria francezilor de la Marignano a renunțat la drepturile sale asupra ducatului de Milano.
1627: Robert Boyle, fizician, inventator și chimist irlandez. A emis „Legea lui Boyle” conform căreia volumul unui gaz variază invers proporțional cu presiunea când temperatura este constantă.
1630: Ludovic al VI-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt. A avut două căsnicii din care au rezultat 16 copii.
1661: Antoine I, Prinț de Monaco. A avut nouă copii.
1719: Sophia Dorothea a Prusiei, soția margrafului Frederic Wilhelm de Brandenburg-Schwedt. Margraful Frederic era denumit „margraful nebun” din cauza grosolăniilor sale și a farselor pe care le juca oamenilor. Cuplul a avut 5 copii.
1736: Joseph-Louis Lagrange, matematician și astronom francez, de origine italiană, considerat cel mai mare matematician ale secolului al XVIII-lea. A fost numit de Napoleon „piramida grandioasă a științelor matematice”.
1759: Robert Burns, poet scoțian, precursor al romantismului britanic.
Astăzi, după 1800…
1802: Simion Marcovici, profesor, promotor al învățământului în limba română.
1825: Ion Bălăceanu, politician (ministru de externe) și memorialist român. A fost bunicul patern al lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, om de știință, medic neurolog.
1874: Wiliam Somerset Maugham, prozator și dramaturg britanic, a cărui operă s-a bucurat de celebritate în toată lumea. A scris romane psihologice, povestiri, comedii spirituale. Dintre operele literare – „Liza din Lambeth”, „Robii”, „Prăjituri și bere sau scheletul din dulap”, „Vila de pe colină”, „Julia” etc..
1875: Kukșa al Odessei, sfânt ortodox din Imperiul Rus, canonizat de Biserica Ortodoxă Ucraineană în 1995.
1882: Virginia Woolf, scriitoare, eseistă, feministă britanică, personalitate marcantă, una dintre figurile de frunte ale modernismului sec. XX. Dintre scrieri – „Doamna Dalloway”, „Spre far”, „Orlando”, „A Room of One’s Own”. Era de părere că: „O femeie trebuie să dispună de bani și de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficțiune”.
virginia woolf astăzi
Virginia Woolf
1885: Hans Hermann, pictor, sculptor și grafician român de etnie germană.
1885: Kitahara Hakushu, poet și scriitor japonez de literatură pentru copii.
1888: Avram Leiba Zissu, scriitor român, publicist, militant sionist de etnie evreiască. A semnat în diverse publicații cu pseudonimul Ormuz și a fost prieten cu Gala Galaction și Tudor Arghezi.
1897: Catul Bogdan, pictor român. A studiat la Paris. A debutat în București, la Ateneul Român, împreună cu arhitectul Horia Creangă. În 1924 a avut prima expoziție personală în Sala Mozart împreună cu Lucian Grigorescu.
Astăzi, după 1900…
1900: Mildred Dunnock, actriță americană – ”Baby Doll”, ”Nun’s Story.
1900: Yojiro Ishizaka, scriitor japonez.
1911
: Alexandru Bârlădeanu, economist marxist, ideolog comunist, politician român, membru al Academiei Române.
1911: Pius Brânzeu, medic român, membru al Academiei Române. A fost medic militar pe frontul sovietic în Al doilea Război Mondial.
1913: Witold Lutoslawski, compozitor și dirijor polonez, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX.
1917: Ilya Prigogine, chimist și fizician belgian, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 1977. A întreprins cercetări în domeniile ireversibilității, structurilor disipative și sistemelor complexe.
1931: Ion Hobana, pseudonimul literar al lui Aurelian Manta Roșie, prozator, eseist. critic literar, traducător român. A fost licențiat în litere și specializat în analiza literaturii science fiction.
1933: Corazon Aquino, a 11-a președintă a Filipine.
1934: Val Gheorghiu, prozator și pictor român.
1935: Rodica Mănăilă, fiziciană română, membră corespondentă a Academiei Române, autoare a peste 150 de studii de profil.
1936: Gabriel Dimisianu, critic literar român, specializat în proza contemporană românească.
1942: Eusebio, fotbalist portughez de origine mozambicană. A fost ales Fotbalistul European al Anului 1965. A fost supranumit „Pantera neagră” și „Perla neagră”.
1944: Ion Dolănescu, interpret român de muzică populară, născut la Perșinari, jud. Dâmbovița, comună al cărei cetățean de onoare este. Discografia sa cuprinde peste 50 de albume, pe discuri de vinil și CD. A avut o bogată activitate concertistică și numeroase apariții la radio și TV.
1946: Radu Ulmeanu, scriitor și poet român – „Patinoar”, „Astrele negre”, „Prăpastia numelui”.
1949: Sir Paul Nurse, medic britanic laureat al Premiului Nobel în 2001.
Astăzi, după 1950…
1952: Sara Mandiano, cântăreață și compozitoare franceză.
1953: Nicolae Botgros, artist violonist și dirijor de muzică populară. A condus Orchestra Populară „Lăutarii”. Este considerat „un magician al viorii”.
1961: George Păunescu, pictor, restaurator de biserici român. Lucrările sale se găsesc în colecții private din România și străinătate.
1962: Marina Florea, solistă de muzică ușoară. A debutat la TVR în emisiunea „Album duminical”. A câștigat trofeul Mamaia, la secțiunea interpretare, în anul 1983.
1974: Jonathan Bryan Colling, muzician rock american.
1974: Robert Budreau, regizor canadian de film.
1981: Alicia Keys, cântăreață și compozitoare americană.
1982: Noemi, cântăreață italiană. Are în palmares numeroase discuri de aur și platină.
1996: Calum Hood, basist australian, membru al trupei 5 Seconds of Summer.

Astăzi îi comemorăm pe:

844: Papa Grigorie al IV-lea.
1559: Regele Christian al II-lea al Danemarcei. A sprijinit crearea unei burghezii puternice. A fost căsătorit cu Isabella de Burgundia.
1586: Lucas Cranach, numit Cranach cel Tânăr, pictor și gravor german.
1670: Nicolas al II-lea (Nicolas Francois de Lorraine), Duce de Lorena. A fost căsătorit cu verișoara sa primară, Claude Francoise de Lorena, cu care a avut 5 copii.
1852: Fabian Gottlieb von Bellingshausen, explorator rus, care a descoperit continentul Antarctica.
1881: Konstantin Thon, arhitect rus.
Astăzi, după 1900…
1920: Jeanne Hebuterme, pictoriță franceză, soția pictorului italian Amedeo Modigliani. Fiica lor, Giovanna Modigliani, a scris o biografie a tatălui său – „Modigliani: Omul și mitul”.
1935: Vasile Suciu, mitropolit greco-catolic, membru al Academiei Române, Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș.
1947: Al Capone, gangster american, numit și Scarface. A dominat lumea interlopă și crima organizată din Chicago din 1925 până în 1931.
ava gardner astăzi
Ava Gardner
1951: Serghei Vavilov, fizician sovietic, directorul Institutului de Fizică Lebedev.
1957: Prințul Franz de Bavaria, fiul regelui Ludovic al III-lea al Bavariei. A fost căsătorit cu Prințesa Isabela Antonie de Croy. Cuplul a avut 6 copii.
1981: Adele Astaire, dansatoare și animatoare americană, sora lui Fred Astaire.
1990: Ava Gardner, actriță americană de film. A fost nominalizată la Premiul Oscar pentru rolul din „Mogambo”. Alte filme de referință sunt: „Zăpezile din Kilimanjaro”, „Două fete și un marinar”, ”Blonde Fever”, ”Contesa desculță”, „Pe plajă”.
1999: Ted Mallie, prezentator radio și TV american.
Astăzi, după 2000…
2005: Philip Johnson, arhitect, autor, istoric al artei, director de muzeu american. Cea mai renumită lucrare a sa este „Casa de sticlă” (”The Glass House”) din New Canaan, Connecticut.
2012: Emil Hossu, actor român de teatru și film. A fost actor al Teatrului Nottara. A încetat din viață înainte de începerea spectacolului „Aniversarea”. Ultimele sale cuvinte au fost „Te iubesc, Catrinel”.
2015: Demis Roussos, cântăreț grec, renumit pe plan internațional. A interpretat piese în foarte multe limbi străine. A vândut peste 60 de milioane de albume în întreaga lume.
2017: Mary Tyler Moore, actriță americană – ”The Mary Tyler Moore Show”, ”Ordinary People”.
2017: John Hurt, actor englez – ”Alien”, ”Midnight Express”.
2018: John Morris, compozitor american de film și spectacole pe Broadway.

Astăzi, de-a lungul timpului. Evenimente importante

41: Claudius devine împărat roman.
1327: Regele Edward III urcă pe tronul Angliei.
1475: Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei trimite o circulară principilor din Europa prin care le anunță victoria de la Vaslui asupra Turcilor.
1533: Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește în secret cu Anne Boleyn.
1554: Misionarii iezuiți Jose Anchieta și Manoel da Nobrega au înființat o misiune pe coasta de est a Braziliei, misiune ce a devenit ulterior orașul Sao Paulo.
1573: Bătălia de la Mikatagahara, Japonia. Takeda Shingen îl înfrânge pe Tokugawa Ieyasu.
1673: Nicolae Milescu a scris în limba slavona Cartea profețiilor, operă politică.
1755: Împărăteasa Elisabeta I înființează la Moscova, la sugestia lui M.V. Lomonosov, prima universitate din Rusia, numită astăzi Universitatea Lomonosov.
1802: Napoleon Bonaparte este ales președintele Republicii Italiene (Cisalpine).
1840: O expediție navală americană, condusă de Charles Wilkes este primul care descoperă noul continent Antarctica.
1858: Este cântat, la căsătoria fiicei reginei Victoria cu Friedrich al Prusiei, Marșul nupțial de Felix Mendelssohn. După această dată acest marș devine marșul popular al nunților.
1859: Alexandru Ioan Cuza îl desemnează pe Ioan Alexandru Filipescu Prim Ministru al Țării Românești.
1864: Se inaugurează spitalul Colentina din București.
1881: Thomas Edison și Alexander Graham Bell formează Compania Orientală de Telefonie.
Astăzi, după 1900…
1909: Premieră la Dresda – opera Electra de Richard Strauss.
1915: Alexander Graham Bell îl sună pe Thomas Watson din New York în San Francisco.
1919: Woodrow Wilson, președinte al SUA, propune la Conferința de Pace de la Paris înființarea Ligii Națiunilor.
1924: Deschiderea primelor Jocuri Olimpice de iarnă în Franța, la Chamonix.
1939: Primul experiment de fisiune nucleară (divizarea atomului de Uraniu) în SUA, condus de o echipă coordonată de Enrico Fermi.
1949: Are loc prima Gală a premiilor Emmy.
1949: Alegerile în Israel sunt câștigate de David Ben Gurion.
25 ianuarie 1949: Se înființează Consiliul de Ajutor Economic Reciproc CAER de către țările central și est-europene, satelite ale Rusiei.
Astăzi, după 1950…
1956: RCA lansează primul său single – Elvis Presley – Heartbreak Hotel/I Was the One.
1961: Prima conferință live televizată – președintele JFK.
1961: Lansare în SUA – filmul de animație „101 dalmațieni”.
1964: Se lansează un balon-satelit, Echo II. Aceasta este prima experiență comună sovieto-americană pentru studierea spațiului.
1970: Premiera filmului MASH, în regia lui Robert Altman.
1971: Lovitură militară de stat în Uganda.
1981: 52 de americani ținuți ostatici în Irak pentru 444 de zile se întorc în SUA.
1981: Văduva lui Mao, Jiang Qing, este condamnată la moarte.
1988: Se inaugurează Biblioteca Română din Paris.
1990: Se înființează Confederația Sindicală Frăția.
1990: Manuel Noriega, fostul lider panamez, este transferat la închisoarea din Miami.
1993: Se lansează cotidianul Cronica Română.
1998: Regina mamă a Marii Britanii suferă o intervenție de înlocuire de șold.
1988: Logodna dintre Victoria Beckham (Posh) și David Beckham.
1999: Are loc un cutremur de 6 grade pe scara Richter în Columbia. Victime umane – 1171.
2004: Rover-ul Opportuny aterizează pe suprafața planetei Marte, într-un mic crater din platoul Meridiani Planum.
2006: Papa Benedict al XVI-lea publică la Vatican prima sa enciclică, numită Deus Caritas Est.
Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here