S-a întâmplat astăzi, 31 ianuarie – Calendarul zilei

0
160

astăzi 31 ianuarie

S-a întâmplat astăzi, 31 ianuarie – Calendarul zilei.

Sărbători creștin-ortodoxe: Sf. Doctori fără de arginți Chir și Ioan; Sf. Mc. Trifena.
Sărbători greco-catolice: Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; (Sf. ioan Bosco).
Sărbători romano-catolice: Ss. Ioan Bosco, pr.**; Marcela, văduvă.
Alte sărbători: Sărbătoare națională în Nauru – Proclamarea Independenței Statului (1968).

Personalități care s-au născut astăzi

877: Taejo of Goryeo, conducător al Coreei.
1512
: Regele Henry al Portugaliei.
1543
: Tokugawa Ieyasu, shogun japonez, a fondat primul shogunat Tokugawa și a unit Japonia.
1756
: Marie Therese de Savoia, soția regelui Carol al X-lea al Franței, prințesă a Sardiniei și a Piedmontului. A avut 4 copii, ultimii descendenți pe linie directă ai Casei de Bourbon.

Franz Schubert astăzi
Franz Schubert

1797: Franz Schubert, mare compozitor romantic austriac. Numele său este asociat cu lied-ul, o compoziție muzicală vocală acompaniată de un instrument (de regulă, pian). Sunt celebre în epocă „schuberiadele”, serile de muzică în compania prietenilor săi apropiați. A rămas viu în sufletul publicului prin creațiile sale: poloneze, marșuri, rondouri, sonate, lied-uri, simfonii, uverturi. A trăit doar 31 de ani, dar a avut o activitate prolifică, genială.

1854: David Emmanuel, matematician român, întemeietorul matematicii moderne. A avut un rol important în introducerea în România a studiului matematicilor moderne, cercetările sale axându-se pe teoria funcțiilor eliptice. I-a avut ca studenți pe Gheorghe Țițeica, Octav Onicescu, Grigore Moisil.
1865: Shastriji Maharaj, lider spiritual indian.
1868: Theodore William Richards, chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 1914. A fost membru al Societății Regale din Londra și al mai multor academii de arte și științe.
1886: Alfonso Lopez Pumarejo, om de stat, al 16-lea președinte al Columbiei.

Citiți și 30 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1902: Alva Myrdal, politician și sociolog suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
1914: Jersey Joe Walcott, campion de box la categoria grea.
1915: Thomas Merton, scriitor american de origine franceză (7 Story Mountain).
1919: Jackie Robinson, primul jucător afro-american de baseball din Major League.
1921: John Agar, actor american de film, protagonist în ”Tarantula” și ”Răzbunarea creaturii”. A fost căsătorit cu celebra Shirley Temple.
1923: Tia (Ernestina) Peltz, pictoriță și graficiană română.
1923: Norman Mailer, prozator și jurnalist american contemporan. A scris romanul „Cei goi și cei morți”, considerat primul roman postmodern. A luptat în Filipine în cel de-al Doilea Război Mondial, apoi a redat în scrierile sale evenimentele reale, cu detalii despre stilul de viață american. Opera sa este un fel de reportaj, cu culoare locală și accent pe psihologia umană. A obținut două premii Pulitzer, unul pentru eseu și altul pentru ficțiune, precum și Legiunea de Onoare.

1926: Dominic Stanca, poet, dramaturg, actor, prozator român. A fost căsătorit cu Sorana Coroamă-Stanca, autoare, regizor și scenarist.
1926: Maria Emanuel, Margraf de Meissen, Șeful Casei Regale de Saxonia. La 18 ani a fost închis și condamnat la moarte de naziști, dar a reușit să scape.
1927: Lorraine Warren, investigator american de activități paranormale.
1929: Rudolf Mossbauer, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru fizică pentru descoperirea efectului care-i poartă numele.

Marin Moraru astăzi
Marin Moraru
Marin Moraru (31 ianuarie 1937 – 21 august 2016)

1937: Marin Moraru, mare actor român de teatru și film. A jucat pe scenele Teatrului Tineretului, Teatrului de Comedie, Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”. De-a lungul carierei a primit numeroase premii și distincții și are o stea pe „Aleea Celebrităților” din București. Are o filmografie bogată. În 2013 a publicat „Suntem ce sunt amintirile noastre”.
Mircea Micu, poet, prozator și dramaturg român, autor a peste 35 de volume. A fost președintele Fundației Internaționale pentru cultură, artă și morală civică Mihai Eminescu. A câștigat numeroase premii ale Asociației Scriitorilor din București. Dintre operele literare – „Semnul Șarpelui”, „Patima”, „Poeme pentru mama”.
Philip Glass, compozitor american, considerat cel mai influent compozitor al sfârșitului de secol XX. Muzica sa aparține curentului minimalist.

1938: Regina Beatrix a Regatului Țărilor de Jos. A fost regină a Regatului Țărilor de Jos, dar a abdicat în 2013, acum fiind numită „Prințesa Beatrix”.
Lucia Mureșan, actriță română de teatru și film. A fost protagonista multor producții de teatru televizat și teatru radiofonic. Timp de mulți ani a lecturat o parte din textele prezentate în cadrul emisiunii „Teleenciclopedia”, difuzată de televiziunea publică.
Ajip Rosidi, prozator și poet indonezian. Dintre opere – „În cercul familiei”, „O nouă întâlnire”, „O casă pentru bătrânețe”.

Citiți și 29 ianuarie – Calendarul zilei.

Ovidiu Lipan astăzi
Ovidiu Lipan
Astăzi, după 1945…

1953: Ovidiu Lipan Țăndărică, muzician român, fost membru al grupului Phoenix și al formației „Roșu și negru”. După fuga în Germania inițiată de Nicu Covaci, O. L. Țăndărică a cântat și în alte formule, înființând formația ”Madhouse”. A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
1955: Virginia Ruzici, jucătoare română de tenis. În prezent este antrenor, manager și comentator sportiv. De-a lungul carierei, a obținut 14 titluri la simplu, printre care unul de Grand Slam la Roland Garros.
1959: Anthony LaPaglia, actor australian (”Criminal Justice”).

1981: Justin Timberlake, cântăreț, compozitor, producător muzical american. Melodiile sale au ajuns pe cele mai bune poziții în topuri și au fost vândute în milioane de exemplare. A avut succes și ca actor. Pentru munca sa a fost răsplătit cu nouă Premii Grammy și patru Premii Emmy. Este proprietarul a două restaurante, al unei case de discuri și al unei case de modă. Desfășoară și activități filantropice.
1982: Elena Paparizou, cântăreață de origine greacă, născută și crescută în Suedia. Este câștigătoare a Eurovision 2005 cu melodia ”My Number One”.

Astăzi îi comemorăm pe:

1418: Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești (Mircea cel Mare). În timpul său, Țara Românească a ajuns la cea mai mare întindere teritorială din istorie. Domnitorul a avut reprezentare numismatică. Este o personalitate istorică de excepție, ctitor de mănăstiri și inițiator de reforme.
1606: Guy Fawkes, conspirator catolic englez, executat prin spânzurare pentru complot („Complotul prafului de pușcă”).
1788: Francesco Zannetti, compozitor italian.
1788: Bonnie Prince Charles Edward Stuart, pretendent la tronul britanic (Rebeliunea iacobiților).
1870: Cilibi Moise, scriitor român, povestitor și umorist de origine evreiască. Ce este bizar este că el nu știa să scrie, operele sale fiind dictate zețarului. Se pare că o parte din pildele sale i-ar fi fost dictate lui I. L. Caragiale.

Citiți și 28 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1918: Ivan Pulyui, inventator, fizician și patriot ucrainean. A contribuit la utilizarea razelor X în obținerea radiografiilor medicale. Este cel care i-a furnizat fizicianului german W. C. Rontgen una din lămpile cu care acesta a obținut razele X.

John Galsworthy astăzi
John Galsworthy

1933: John Galsworthy, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1932. Motivația juriului: „pentru remarcabila sa artă narativă care își găsește forma cea mai înaltă de expresie în Saga familiei Forsyte”. Este un maestru al portretului, fiind scriitorul care zugrăvește personajele sub multiple aspecte, fără a le judeca.
1944: Jean Giraudoux, scriitor și diplomat francez de formație umanistă. Scrierile sale sunt inspirate din mitologia greacă, din viața pe continentul american, din război. Dintre opere: „Adio războiului”, „Adorabila Clio”, „Suzana și Pacificul”.

1956: A. A. Milne, scriitor englez al cărților cu Winnie-the-Pooh.
1958
: Alexandru Popescu-Negură, poet român.
1972: Mahendra, rege al Nepalului.
1974: Samuel Goldwyn, magnat al filmului american. A deținut studiourile MGM.
1980: Valeriu Bucuroiu, poet român.
1987: Nicolae Velea, prozator și povestitor român. A fost redactor la revista „Luceafărul”. A scris „Poarta”, „Zbor jos”, „Călător printre înțelepciuni”.
1990: Alexandru Tatos, regizor și scenarist român. A montat piese „commedia dell’arte” pentru TVR. A filmat, alături de Dan Pița, „Un august în flăcări”. În cinematografie, a debutat cu „Mere roșii”, iar cel mai bun film al său este considerat „Secvențe”.
1993: I.V. Săndulescu, scriitor și politician român.

Astăzi, după 2000…

2001: Rafael Lapesa, profesor și academician spaniol.
2003: Nicolae Fulga, scriitor român.
2007: Lee Bergere, actor american – ”Star Trek”, ”Soap”, ”Dynasty”.
2009: Virgil Constantinescu, inginer român, membru și președinte al Academiei Române. Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari specialiști în domeniul lubrificației cu fluide. A fost profesor universitar la Universitatea Politehnică din București, rector al Institutului Politehnic și ambasador al României în Belgia.

Bartolomeu Anania astăzi
Bartolomeu Anania

2011: Bartolomeu Anania, cleric ortodox și scriitor român, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
2015: Richard von Weizsacker, politician german, fost președinte al RFG între 1984-1994. A fost membru onorific al „Clubului de la Roma”, o organizație de tip „think tank”, al cărei scop este să supună atenției diverse aspecte referitoare la viitorul planetei.
2017: John Wetton, cântăreț, basist și chitarist britanic, membru al multor formații de prestigiu. Cu grupul „Asia” a lansat un album cotat drept albumul anului de revista Billboard în 1982.
2018: Anne Gillis (Alma Conner), actriță americană – ”Faline-Bambi”, „Aventurile lui Tom Sawyer”, ”Little Men”.

Astăzi, de-a lungul timpului – evenimente importante

106: Apolodor din Damasc termină construcția Podului peste Dunăre – Podul lui Traian  (cu o lungime de 1135 m) la Drobeta.
876: Charles devine rege al Italiei.
1804: Flota viceamiralului britanic William Blighs ajunge în Curacao.
1834: La București se deschide „Școala de muzică vocală, de declamație și literatură a Societății Filarmonice”.
1844: Emanciparea țiganilor aparținând așezămintelor bisericești și mânăstirilor – reformă inițiată de Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849). La 14 ianuarie 1844, au fost eliberați și țiganii robi ai statului.
1851: Americanul Gail Borden anunță inventarea laptelui condensat.
1874: Banda lui Jesse James jefuiește un tren în Gads Hill, Missouri.
1891: Prima revoluție republicană în Portugalia.

Citiți 27 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1901: „Trei surori” de Anton P. Cehov are premieră la Teatrul de artă din Moscova (regia: K.S. Stanislavski).
1920: Are loc inaugurarea Universității din Cluj, deschisă de Consiliu Dirigent al Ardealului în prezența Regelui Ferdinand I.
1929: Leon Troțki este exilat de Uniunea Sovietică în Turcia.
1933: Adolf Hitler promite democrație parlamentară.
1942: Al Doilea Război Mondial – japonezii au ocupat Peninsula Malacca din sud-estul Asiei.

1944: Al Doilea Război Mondial – Are loc debarcarea forțelor aliate în Arhipelagul Marshall.
1948: Povestirea scurtă ”A Perfect Day for Banana Fish” de J. D. Salinger apare în ziarul ”New Yorker”.
1950: Președintele american Harry S. Truman anunță că susține programul pentru dezvoltarea bombei cu hidrogen.
1958: Un satelit construit de SUA – Explorer 1 – este lansat cu succes în spațiu.

1961: David Ben-Gurion își dă demisia din funcția de prim-ministru al Israelului.
1961: Premieră la New York – ”The Misfits” cu Clark Gable și Marilyn Monroe. Este ultimul film al ambilor.
1964: Legațiile române și suedeze de la Stockholm și București sunt ridicate la rangul de ambasade.
1967: România și Republica Federală Germania au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.
1971: ”Mt Sweet Lord” a lui George Harrison ajunge nr.1 în pop chart-ul britanic.
1972: Aretha Franklin cântă la funeraliile Mahaliei Jackson.
1990: Primul restaurant McDonalds este deschis la Moscova.
1995: Președintele american Bill Clinton autorizează un împrumut de 20 miliarde de dolari pentru ca Mexic să-și stabilizeze economia.

Astăzi, după 2000…

2001: Se pronunță verdictul în procesul privind atentatul de la Lockerbie, din 1988. Cetățeanul libian Abdel Basset Ali al-Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viață, iar al doilea suspect, Al Amine Khalifa Fhimah, a fost achitat de către instanța scoțiană.
2010: Filmul „Avatar” are încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial.
2012: Leonard Cohen lansează albumul ”Old Ideas”, care devine nr. 1 în zece țări.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here