Acest Pământ fermecător și darurile lui pentru noi – Insule emblematice ale celor 7 continente

0
443

insuleCele mai sălbatice și atractive insule ale Terrei

ILHA DO PAPAGAIO – BRAZILIA – AMERICA DE SUD – Insule exotice

Scoici cu un aspect ieșit din comun, păduri de palmieri, pomi fructiferi, dealuri acoperite de junglă, plaje cu nisip fin, cluburi exclusiviste și lagune de smarald. Aceasta este Ilha do Papagaio, o insulă privată de la capătul sudic al Insulei Santa Catarina. Sunt multe atracții în acest colț de poveste. Este una dintre cele mai exotice insule din lume. Insula Papagalului este rezervație naturală importantă, fiind atât pădure tropicală atlantică, cât și sanctuar al balenelor sudice. Cu toată prezența balenelor braziliene, plajele insulei au zonă de siguranță, așadar nu este periculos să te avânți în apele de un verde clar ale oceanului, ba chiar poți admira spectacolul făcut de imensele mamifere și de pinguini.

papagaio insule
papagaio insulePe insulă se găsesc petroglife, formațiuni din piatră, sculpturi geometrice și forme de artă complexe, ce atestă faptul că acest paradis a fost cândva al unei societăți sofisticate. Este ideal să îți petreci acolo vacanța, oricând între iulie și noiembrie, pentru a te scălda în apele cristaline ale cascadei Zanella, pentru a admira păsările tropicale ale rezervației Serra do Tabuleiro, pentru a juca șah pe malul apei în Ribeirao da Ilha, să ridici o rugă către divinitate în biserici vechi de 250 de ani din San Antonio de Lisboa, să te plimbi prin sate de pescari și să vezi femei călare pe măgari „gonind” pe străzi labirintice.

IONA – SCOȚIA – EUROPA – Insule istorice

Iona este un loc de basm, unde plajele au scoici albe, zone de machair (nisip și scoici) și pietriș în care găsești pietre prețioase. Acolo falezele și golfurile au stânci rotunjite, colorate de lumina soarelui. Apele au nuanțe nepământești, parcă, de la turcoaz strălucitor la violet-indigo. Insula Iona, „leagănul creștinătății”, are 5 km lungime și 1,6 km lățime, așadar este o insulă mică. În acest centru druid, la St. Columba’s Bay, a debarcat Sfântul Columban împreună cu doisprezece discipoli. El este cel care i-a convertit pe scoțieni la creștinism, a fondat o mănăstire, făcând din zonă un remarcabil centru de studiu și pelerinaj. Câteva secole mai târziu s-au construit pe insulă o abație benedictină și o mănăstire augustiniană, care au fost devastate în perioada Reformei. Totul a fost restaurat. Astăzi aceste monumente pot fi admirate, inclusiv St. Martin’s Cross, cea mai frumoasă cruce celtică din Insulele Britanice.

iona insule
iona insuleAflat pe insulă, nu rata o plimbare către golf, la Back of the Ocean, o vizită la Iona Heritage Centre, o excursie la Abația Iona, la Capela St. Oran cu Cimitirul Oran. Oran este locul unde sunt înmormântați 48 de regi scoțieni, 8 regi norvegieni și 4 regi irlandezi. Panorama asupra insulei Mull, văzută de pe munți, este spectaculoasă.

CAT BA – VIETNAM – ASIA – Insule sălbatice

Cat Ba este una dintre cele mai minunate insule din Arhipelagului Ha Long, situat lângă Hanoi. Face parte din Rezervația naturală Ha Long, desemnată de către UNESCO parte a Patrimoniului Mondial. Această ocrotire se datorează reliefului stâncos cu formațiuni bizare, unic în lume, ale cărui carsturi au nume grăitoare. Localnicii le-au numit „Cocoșul de luptă”, „Pietrele care se sărută”, „Taurul care se scaldă”. Insula are un sat plutitor, Cua Van, constituit dintr-o comunitate de pescari, care trăiesc în case plutitoare, merg la școli aflate în clădiri plutitoare și cumpără din magazine… ai ghicit… plutitoare.

catba insule
catba insulePe muntele calcaros domină pădurea tropicală umedă. Terasele de coral, întinderile de apă dulce, mlaștinile cu trestii, plajele animate, pădurile de mangrove reprezintă o încântare pentru privire. Speciile rare de plante, păsări și mamifere, peșterile de junglă cu stalactite, golfurile din care poți explora lumea subacvatică se îmbină armonios pentru a-ți construi o ședere plină de mister, aventură și satisfacții de neegalat. Animalele exotice te vor amuza, cu siguranță, aici întâlnești langurul cu cap auriu, unicat în lume. Pisica-leopard, veverița orientală, antilopa de Sumatra, maimuța Rhesus sunt alte animale care te vor încânta. Ca turist, te poți caza chiar și la hoteluri plutitoare, ancorate în golful Cai Beo. Poți merge într-o plimbare cu barca până-n golf pentru a înota sau pentru a admira fluturii și peisajul. Într-un top al celor mai sălbatice insule, Cat Ba ar fi inclusă, cu siguranță.

Te invit să citești și Curiozități geografice și locuri minunate.

Mihaela Mușetescu