Insomnie

0
105
insomnieInsomnia poate deveni un adevărat coşmar când ceasul ticăie în noapte, iar dumneavoastră sunteţi treaz încât să îl auziţi. Dar nu sunteţi singur. în acelaşi moment, această problemă afectează aproximativ 15% din populaţia Marii Britanii.

Deci, ce aţi putea face? încercaţi să număraţi oile; chiar poate funcţiona. Dar cel mai bine, încercaţi una dintre recomandările de mai jos. Un ceai relaxant, un strop de ulei de levănţică, crearea unor obiceiuri de somn, precum şi multe alte tactici vă vor ajuta să adormiţi mai uşor şi să vă treziţi mai puţin obosit şi nervos dimineaţa.

 Gustări la ora culcării

-Mâncaţi o bucăţică de carne de pui sau de curcan, sau o bana -nă înainte de a merge la culcare. Aceste alimente conţin triptofan, un aminoacid din care organismul produce serotonină, o substanţă chimică din creier care vă ajută să dormiţi. Dar porţia trebuie să fie de mici dimensiuni, altfel stomacul plin vă va ţine treaz.

-Carbohidraţii favorizează pătrunderea triptofanului în creier. Incercaţi un pahar cu lapte cald (laptele conţine triptofan) şi un biscuit, sau lapte cald cu puţină miere. Puţin praf de scorţişoară nu poate face rău, scorţişoara având uşoare proprietăţi sedative.

-Evitaţi mesele copioase seara. Aveţi nevoie de trei sau patru ore pentru a digera o astfel de masă, deci dacă faceţi acest lucru înainte de culcare, nu trebuie să fiţi surprins dacă intestinele dumneavoastră vor bolborosi ţinându-vă treaz.

– Alimentele condimentate sau dulci, consumate chiar şi la prânz, reprezintă de obicei o alegere proastă. Condimentele vă pot irita stomacul şi atunci când le veţi consuma vă vor deranja. O cantitate mşre de dulciuri – în special ciocolată care conţine cofeină – vă poate agita.

 Plante benefice

-Valeriana este un somnifer cu efect rapid şi nu vă face să vă sculaţi buimaci a doua zi, la fel ca celelalte somnifere. Ea se fixează pe aceiaşi receptori din creier ca şi tranchilizantele precum valiumul. Valeriana are un urât (gândiţi-vă la ciorapi transpiraţi), astfel că nu vă sfa-tUlm să adăugaţi în ceai. In schimb, 1/2-1 linguriţă de tinctură de Renană sau două capsule de rădăcină de valeriană luate cu o oră înainte de ora de culcare vă vor ajuta să adormiţi.

-Preparaţi-vă un ceai din floarea-pasiunii. Puneţi o linguriţă  de plantă uscată la o cană de apă fierbinte, lăsaţi să se infuzeze 5-10 nute, strecuraţi şi beţi înainte de culcare. Această plantă este frecvent utilizată pentru uşoarele ei efecte sedative.

-Sau puteţi combina efectele, luând un supliment care include atât valeriana, cât şi floarea-pasiunii. Somniferul „natural” include adesea şi alte ingrediente vegetale, cum ar fi hameiul. Oricare ar fi formula, respectaţi indicaţiile din prospect.

Ce este în neregulă

 Există trei forme de insomnie: ( I ) vă zvârcoliţi şi vă suciţi în pat în loc să adormiţi; (2) adormiţi, dar vă treziţi de mai multe ori în timpul nopţii; (3) vă treziţi mult prea devreme şi nu mai puteţi să adormiţi. Oricare ar fi forma de insomnie de care suferiţi, a doua zi veţi fi buimac şi nervos. Cele mai frecvente cauze ale insomniei sunt stresul emoţional şi depresia. Alte cauze includ: durere sau o boală, unele medicamente (de exemplu, decongestio-nantele, diureticele, unele antidepresive, corticosteroizii şi beta-blocantele), o masă copioasă sau consumul de alcool sau de băuturi cu cofeină seara târziu, sau, pur şi simplu, încercarea de a dormi într-un pat străin.

Ar trebui să-mi sun medicul?

În cazul în care aţi încercat singur diferite metode şi totuşi nu dormiţi bine, mergeţi la doctor. Acest lucru este important în special dacă această lipsă de somn vă afectează relaţiile personale, performanţele la serviciu sau vă pun viaţa în pericol – puteţi adormi când sunteţi la volan. S-ar putea să fie nevoie să fiţi evaluat pe timpul nopţii la o clinică pentru tratarea tulburărilor de somn.

 O modalitate plăcută de a adormi

-Levănţica are reputaţia unui tranchilizant uşor. Diluaţi ulei de le-vănţică într-un ulei purtător (5 picături la 10 ml) şi tamponaţi-vă uşor pe tâmple şi frunte înainte de a pune capul pe pernă. Aroma vă va ajuta să adormiţi. De asemenea, puteţi adăuga ulei de levănţică într-un vaporizator pentru a vă parfuma dormitorul, sau puneţi un săculeţ cu levănţică sub pernă.

Înainte de a merge la culcare, puneţi-vă pe încheieturile mâinilor o picătură de ulei esenţial de iasomie. Un studiu făcut în SUA a demonstrat că persoanele care adorm într-o cameră care miroase a ia-somie dorm mai liniştite decât cele care dorm într-o cameră iară mi ros – sau chiar într-o cameră cu miros de levănţică.

Înainte de culcare faceţi o baie aromatizată. Adăugaţi cinci picături de ulei de levănţică şi trei picături de ulei de ylang-ylang în apa caldă şi bucuraţi-vă de o baie plăcută.

Adoptaţi o rutină rigidă

Treziţi-vă la aceeaşi oră în fiecare zi, indiferent de numărul orelor dormite. în weekend nu leneviţi în pat. Urmaţi acelaşi program astfel încât organismul dumneavoastră să-şi păstreze rutina in treaga săptămână. Veţi adormi întotdeauna mai repede.

Faceţi o plimbare în fiecare dimineaţă.

Nu trebuie să fie lungă, dar trebuie să fie în aer liber. Prezenţa luminii naturale spune organismului dumneavoastră adormit că este timpul să se trezească pentru o nouă zi. Cu ceasul organismului setat pe lumina naturală a zilei, veţi dormi mai bine noaptea.

Încercaţi să nu moţăiţi în timpul zilei, indiferent de cât de obosit vă simţiţi. Persoanele care nu au insomnie pot beneficia adesea de un mic somn după-amiază. Totuşi, dacă dormiţi în cursul zilei doar pentru a vă transforma într-un zombi cu ochii largi deschişi în timpul nopP1» această moţăială de după-amiază să vă deranjeze ceasul intern. Daca trebuie să dormiţi după-amiaza, limitaţi-vă la cel mult 30 de minute.

Trucuri pe pernă

-Când v-aţi întins în pat, imaginaţi-vă că aveţi picioarele grele şi amorţite. Simţiţi cum vă scufundaţi în aşternuturi. Apoi gândiţi acelaşi lucru despre gambe şi urcaţi lent spre cap, astfel încât să simţiţi întregul organism greu şi relaxat. Ideea este să vă liniştiţi treptat, de la creştet la vârful degetelor de la picioare.

-Dacă încă mai sunteţi treaz după acest exerciţiu de relaxare progresivă, număraţi oi. Poate că asta vă spunea şi bunica, dar ideea este să oferiţi o ocupaţie creierului cu ceva repetitiv şi monoton şi, tară nici-o intenţie de a jigni oile, nu este nimic mai plictisitor şi repetitiv ca număratul unei turme de oi.

-Dacă preferaţi un cântec de leagăn, ascultaţi o casetă relaxantă, calmantă până adormiţi.

-Atunci când, pur şi simplu, nu puteţi să dormiţi, nu vă întindeţi în pat îngrijorat de acest lucru. Ridicaţi-vă, ieşiţi din dormitor şi citiţi o carte, tricotaţi ceva, rezolvaţi un puzzle sau uitaţi-vă la televizor. Dar nu citiţi sau nu priviţi la ceva prea excitant nervos, deoarece veţi deveni preocupat, iar mintea dumneavoastră va fi chiar mai trează. Pregătiţi-vă dormitorul pentru somn

-Dacă vă foiţi şi vă răsuciţi în pat încercând să vă aşezaţi confortabil, puteţi să vă cumpăraţi o pernă specială cu suport pentru gât. Acest tip de perne sunt destinate personelor care au dureri sau tensiune la nivelul gâtului, ceea ce previne insomnia.

-Întoarceţi ceasul deşteptător astfel încât să nu-l puteţi vedea din pat. Dacă priviţi la ceas când vă treziţi – şi este aproape imposibil să n-o faceţi – veţi începe să vă faceţi griji despre cum veţi putea funcţiona a doua zi cu atât de puţin somn. Pentru cei cu probleme serioase de insomnie, doar o privire aruncată afişajului fluorescent al unui ceas digital este suficientă pentru a declanşa un întreg lanţ de îngrijorări.

-Opriţi încălzirea (sau daţi-o pe nivelul minim) înainte de a merge la culcare. Cele mai multe persoane dorm mai bine când aerul este mai rece, iar patul este confortabil.

Dacă împărţiţi patul cu altcineva, cumpăraţi un pat de dimensiuni mari, astfel încât să nu vă ţineţi unul pe altul treaz. Unele saltele sunt astfel confecţionate încât atunci când partenerul de pat se mişcă – sau chiar dacă ceva la fel de greu ca o bilă de bowling cade pe partea lui sau a ei – nu veţi simţi nimic. Dacă nu, gândiţi-vă să dormiţi în paturi separate. (Dacă vă preţuiţi relaţia, reasiguraţi-vă partenerul că această sugestie este bazată pe pragmatism, nu pe preferinţă.)

 Încercat

 O pernă umplută cu flori de hamei vă poate ajuta să dormiţi.

…şi

confirmat

Hameiul – o plantă utilizată la prepararea berii – eliberează un sedativ uşor în aer. Pentru a vă confecţiona propria pernă, coaseţi două pătrate de pânză cu latura de 30 de centimetri pe trei laturi, obţinând un buzunar. Umpleţi-l cu hamei uscat şi coaseţi şi a patra latură. Puneţi perna lângă capul dumneavoastră astfel încât să o puteţi mirosi peste noapte.

Verificaţi eticheta

Fiţi atent la orice analgezic eliberat fără reţetă pe care îl luaţi înainte de a merge la culcare. Unele dintre acestea, de exemplu Antinevralgicul, conţin cofeină, care este un stimulent. Citiţi prospectul înainte de utilizare.

De asemenea, citiţi prospectele decongestionantelor şi medicamentelor pentru răceală. Pe lângă cofeină, medicamentele de tipul Sudafedului pot conţine ingrediente (de exemplu pseudoefedrina) excită sistemul nervos şi provoacă insomnie. Căutaţi o formulă pentru noapte.

Lucruri de evitat

Evitaţi efortul fizic cu patru ore înainte de ora de culcare – este prea stimulant. Cel mai bine, faceţi exerciţii dimineaţa sau după orele de serviciu. Excepţie face yoga. Câteva poziţii yoga sunt destinate calmării organismului şi vă pregătesc pentru somn.

Evitaţi băuturile cu cofeină, în special cu patru ore înainte de culcare. Cu toate că oamenii au grade diferite de sensibilitate la cofeină, efectele stimulante pot fi de lungă durată.

De asemenea, evitaţi consumul de alcool seara. Cu toate ca o gură de whisky vă poate ajuta să adormiţi ceva mai repede ca de obicei, efectele dispar cu repeziciune şi sunteţi mult mai predispus sa va treziţi noaptea.

Dacă fumaţi cu patru ore înainte de culcare, nu căutaţi prea departe cauzele insomniei dumneavoastră. Nicotina stimulează sistemul nervos central, interferând cu capacitatea dumneavoastră de a adormi si de a rămâne adormit.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here