Insomnia – un simptom foarte frecvent

0
363

insomniInsomnia se manifestă în primul rând sub forma tulburărilor ale somnului, despre care se presupune că ar afecta aproximativ 20% dintre oameni (dar în Franţa, spre exemplu, prof. Joel Paquereau, secretarul general al Societăţii Franceze de Cercetare a Somnului, reputat specialist în psihologia somnului spune că 60% din populaţia ţării sale acuză astfel de tulburări). Aceste tulburări pot avea consecinţe mai mult sau mai puţin grave asupra sănătăţii.

Aşadar, relativ mulţi sunt cei care se plâng de „insomnie”. Poate fi vorba însă despre insomnie severă, care s-ar traduce, în fapt, prin episoade prelungi de absenţă a somnului sau de somn dificil pe întreaga durată a nopţii (sau aproape toată noaptea), cu consecinţe diurne pregnante (mai ales somnolenţă). Sau poate fi vorba despre insomnie moderată – 2 sau 3 nopţi fără somn în decursul unei săptămâni. Lipsa somnului are urmări nefaste mai ales asupra vigilenţei (este vorba despre aşa-numitul sindrom al insuficienţei de somn) sau memoriei. Somnolenţa diurnă excesivă poate determina absenteism de la serviciu, apatie şi imposibilitatea implicării în rezolvarea unor sarcini obişnuite de lucru, dar, mai grav, poate fi la originea unor accidente rutiere sau la originea unor accidente de muncă. În ce priveşte insomniile severe, acestea sunt epuizante, devastatoare; o persoană care suferă de astfel de insomnii se simte foarte rău. Iar de aici, riscul cel mai important îl constituie depresia şi tulburările anxio-depresive.

Există şi alte tulburări ale somnului; poate fi vorba despre opriri ale respiraţiei (apnee), repetate, în cursul nopţii, consecinţa lor fiind un somn fragmentat noaptea, iar ziua – somnolenţa. Sunt invocate de asemenea şi nu sunt nicidecum de neglijat, complicaţiile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, riscul de infarct cardiac şi de accident vascular cerebral. Foarte rară, din fericire, este narcolepsia, care se manifestă prin accese irezistibile de somn în timpul zilei (altfel spus, persoana este doborâtă de somn).

Când este vorba despre insomnie, de regulă trebuie căutată o cauză psihologică, o depresie, tulburări anxio-depresive care se cer tratate. Insomnia este un simptom, nu este o boală! Numeroase cauze organice pot genera insomnia, precum sindromul de apnee în somn, adormirea dificilă din cauza mişcărilor periodice ale membrelor inferioare (tresăriri musculare care survin la 30-40 de secunde), un reflux gastro-esofagian sau diverse dureri nocturne.

Deşi insomnia afectează numeroase persoane, nu puţini sunt cei care, din păcate, nu o iau deloc în seamă sau chiar dacă o conştientizează caută să o ignore, considerând-o un fapt trecător şi fără urmări serioase, care nu trebuie să-i preocupe. Iată însa, în cele ce urmează, câteva chei de identificare şi de combatere a acestei tulburări a somnului.

Când se poate spune despre cineva că este insomniac?

Dacă cineva să culcă târziu sau dacă doarme numai 6 ore pe noapte nu înseamnă că suferă de insomnie. Dacă respectiva persoană se simte bine în timpul zilei, s-ar putea spune despre ea doar că nu este o „somnoroasă”. Insomnia se poate traduce însa în alte diferite moduri. Unii nu reuşesc să adoarmă după ce s-au aşezat în pat, au stins lumina şi au închis ochii; alţii se trezesc repetat în timpul nopţii; alţii se trezesc, pur şi simplu, cu noaptea în cap! Aşadar, vorbim despre insomnie (şi, în general, despre tulburări ale somnului) când somnul este – cantitativ şi calitativ – insuficient, când persoana resimte lipsa odihnei prin somn, inclusiv cu urmări asupra activităţii diurne şi a sănătăţii.

Care sunt consecinţele insomniei?

Oboseală, dureri de cap, tensiune musculară – lipsa somnului are numeroase repercusiuni asupra sănătăţii. Dispoziţia este afectată, de asemenea, de lipsa somnului odihnitor, consecinţele fiind iritabilitate, agresivitate, susceptibilitate etc. Nu sunt de neglijat, fireşte, urmările asupra atenţiei, asupra calităţii şi cantităţii muncii, lipsa de eficacitate, de rigoare, dificultăţi de concentrare etc.

Dacă te trezeşti mereu obosit, deşi ai dormit mult, este un semn de insomnie?

În principiu, nu s-ar putea spune că cineva ar putea avea insomnie fără să-şi dea seama de această situaţie… Dar poate fi vorba, după cum am văzut, şi de alte aspecte, cum ar fi opririle respiraţiei, preţ chiar de zeci de secunde, care se pot produce de mai multe ori pe noapte. De regulă, persoanelor trecute de 40 de ani li se întâmpla astfel (poate fi vorba, în cazul lor, şi de un exces ponderal). Astfel de opriri ale respiraţiei provoacă treziri repetate şi sunt responsabile de unele din cazurile de insomnie. Trebuie neapărat să vă adresaţi medicului de familie, care vă poate orienta către un specialist.

Este cazul să apelăm la somnifere?

În ultimii ani se vorbeşte din ce în ce mai mult despre efectele secundare ale somniferelor (somnolenţa diurnă, dependenţa etc.); pe de altă parte, se vorbeşte şi despre medicamente de ultimă generaţie care au redus aceste urmări nedorite. Important este de reţinut că astfel de medicamente se iau numai dacă sunt prescrise de medic. Automedicaţia este periculoasă!

Pe de altă parte, somniferele nu sunt întotdeauna necesare; depinde de tipul de tulburare a somnului şi de gravitatea acesteia. Esenţială este, mai întâi, revenirea la o corectă igienă a somnului. Aşadar, evitaţi tutunul, alcoolul şi mesele copioase; practicaţi activităţi fizice, faceţi mişcare în aer liber! O terapie comportamentală poate fi de asemenea eficace, împotriva anxietăţii, de pildă.

Somniferele dau dependenţă?

Medicamentele contra insomniei (hipnoticele) au, din câte se cunoaşte, efecte secundare mai mult sau mai puţin importante. Odinioară, astfel de medicamente conduceau la o dependenţă sau conduceau la un efect de sevraj la oprirea tratamentului. Despre hipnoticele de ultime generaţii se spune că nu conduc la dependenţa şi că nu modifică arhitectura somnului. În orice caz, utilizarea somniferelor impune cu stricteţe recomandarea medicului. Ele vor fi utilizate pe durată scurtă, iar întreruperea tratamentului se va realiza progresiv.

Sursa: psihologia.wordpress.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.