Moment istoric: InSight, noua sondă NASA, a ajuns cu succes pe Marte | FOTO

0
157
InSight, nouă sondă NASA, a ajuns pe Marte
InSight, nouă sondă NASA, a ajuns pe Marte

NASA a confirmat că sonda InSight a ajuns cu succes pe Marte, după o călătorie de peste șase luni. Sonda spaţială include o încărcătură preţioasă: un cip cu numele a 2,42 milioane de oameni, informează CNN. 

Misiunea InSight, un dispozitiv spaţial conceput de NASA pentru analizarea activităţii seismice şi a structurii interne a lui Marte, este programată să dureze doi ani.

Sonda InSight a costat 993 de milioane de dolari şi este primul dispozitiv spaţial care ajunge pe Marte din 2012, când roverul Curiosity al NASA a atins suprafaţa planetei.

Amartizarea istorică pe Marte, urmărită aproape în timp real

Ultimul vehicul care a ajuns pe suprafaţa lui Marte şi-a adus propria echipă de comunicaţie. InSight, un lander programat să amartizeze pe 26 noiembrie 2018, la ora 21:53, nu a întârziat nicio secundă.

A fost acompaniat de o pereche de nave spaţiale de dimensiunea unor serviete care au trimis detalii ale amartizării aproape în timp real.

Noua sondă NASA, cu succes pe Marte
Noua sondă NASA, cu succes pe Marte
InSight, noua sondă NASA, a ajuns pe Marte

Semnalele de la InSight şi MarCO au avut nevoie de 8 minute pentru a călători între Marte şi Pământ, astfel că atunci când inginerii NASA au auzit că InSight a intrat în atmosferă, nava a atins deja solul.

Au fost doar 6 minute şi jumătate din momentul în care InSight a intrat în atmosfera lui Marte, la o viteză de aproape 1.000 metri pe secundă, până în momentul în care picioarele au atins solul.

Nava a folosit o paraşută şi rachete îndreptate spre sol pentru a încetini la 2,4 metri pe secundă la aterizare, scrie Descoperă, citând Science News

Etapă de pregătire pentru misiunea cu echipaj uman

Lansarea sondei NASA reprezintă o etapă de pregătire pentru misiunea cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o realize până în 2030.

Noua sondă NASA a ajuns pe Marte
Noua sondă NASA a ajuns pe Marte

InSight are aproximativ 360 de kilograme, iar instrumentul central al dispozitivului este un seismometru realizat de Agenţia spaţială franceză, alături de şase sensori pentru activitate seismică foarte performanţi şi un instrument de foraj care va oferi informaţii despre temperaturile din subteran.

Cu ajutorul acestora, specialiştii de la NASA speră să afle mai multe informaţii despre formarea planetei Marte.

Citește și:

Ce s-a întâmplat cu apa de pe Marte? Cercetătorii au aflat răspunsul
“Cocktail-ul toxic” de la suprafața planetei Marte. Efectul razelor ultraviolete, devastator
Misterele Terrei. Marile provocări ale ştiinţei – Zborul spre Marte
NASA: Marte și-a pierdut atmosfera din cauza erupțiilor solare
Cine va fi primul om care va pune piciorul pe Marte?

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.