DOVADA care ar putea face din Vechiul Testament un document istoric cu fapte reale

0
175

Inscripţia OphelInscripţia Ophel

Un fragment de ceramică vechi de 3.000 de ani, descoperit pe teritoriul Israelului, dezvăluie informaţii despre locuitorii din trecut ai acelei zone şi ar putea fi dovada faptului că domnia regelui Solomon şi cea a regelui David constituie fapte istorice reale,informează Daily Mail.

Potrivit experților descoperirea, datând din secolul al X-lea î.e.n., prezintă o dovada a faptului că evenimentele relatate în Vechiul Testament au fost reale.

Denumit „Inscripţia Ophel”, fragmentul de ceramică a fost descoperit în decembrie 2012.

Oamenii de ştiinţă au fost la început uimiţi de limba în care este scris textul de pe artefact.

Potrivit profesorului Douglas Petrovich, coordonatorul noului studiu, acea limbă este o formă primitivă de ebraică, ceea ce sugerează faptul că vechii israeliţi înregistrau cu acurateţe evenimentele istorice mult mai devreme decât se credea.

Încă de când au făcut desoperirea, experţii au presupus că textul de pe micul fragment ceramic era scris în limba canaanită. Canaaniţii, un popor menţionat în Biblie, trăiau în partea de nord a actualului stat israelian.

Profesorul Douglas Petrovich, expert în istoria Orientului Apropiat şi în studii biblice, a atras atenția că acea ipoteză era incorectă.

Limbajul misterios de pe „Inscripţia Ophel” reprezintă, de fapt, o formă arhaică de ebraică. Aceasta este  o ipoteză care îi plasează pe evrei în Ierusalim mult mai devreme decât se credea.

Fragmentul a fost descoperit pe colina Ophel, în apropiere de Muntele Templului din zona veche a Ierusalimului.

„Vorbitorii de ebraică controlau Ierusalimul în secolul al X-lea î.e.n. Cronologia biblică ne indică faptul că în acea perioadă au trăit regii David şi Solomon”, a declarat Douglas Petrovich.

Dacă ipoteza profesorului Petrovich este corectă, fragmentul ar putea fi o dovada a acurateţei evenimentelor relatate în Vechiul Testament. Ar putea insemna faptul că evreii din vechime îşi scriau istoria pe măsură ce evenimentele se produceau. Acestea nu erau transmise pe cale orală şi scrise abia după câteva sute de ani, aşa cum se credea până de curând.

De asemenea,  acele relatări din Biblie despre regele David şi regele Solomon ar putea fi  corecte. Acest lucru se traduce prin faptul că Vechiul Testament ar putea fi considerat un document istoric, care consemnează evenimente reale.

Israel Finkelstein este profesor de arheologie la Universitatea din Tel Aviv.

El a declarat că „Inscripţia Ophel” reprezintă într-adevăr un obiect de o importanţă „critică” pentru istoria Israelului. Mai adauga, totusi, ca „interpretările romantice” ale Bibliei nu ar trebui să umbrească metodele ştiinţifice de cercetare.

În 2008, atunci când o inscripţie similară a fost descoperită într-un sit arheologic despre care mulţi experţi sunt de părere că se află pe locul în care a existat în trecut unul dintre palatele regelui David, acelaşi Israel Finkelstein a lansat un semnal de alarmă împotriva „renaşterii credinţei potrivit căreia ceea ce scrie în Biblie e la fel de exact ca ştirile dintr-un ziar”, conform Mediafax.

Ana Agrama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.