Îngrijirea mâinilor în sezonul rece

0
235
Pielea sensibilă - Îngrijirea mâinilorPielea sensibilă a mâinilor se numără printre primele victime ale frigului şi vântului iernii.

Dermul se înroşeşte, se usucă şi crapă, dând naştere la disconfort. O mare parte a problemei o reprezintă aerul uscat, atât din locuinţele încălzite cât şi de afară, care evaporă uleiurile naturale din piele.

Gerul si alimentaţia mai limitată din timpul iernii au şi ele un cuvânt de spus.

Există din fericire o multitudine de soluţii pentru a îngriji mâinile pe timpul iernii, iar multe dintre acestea sunt mai mult decât accesibile. Hidratează pielea frecvent O mare parte dintre simp-tomele amintite mai sus sunt cauzate de distrugerea straturilor superioare ale pielii, care conţin un amalgam de proteine, lipide şi uleiuri. Rehidratând pielea suficient, această barieră se menţine puternică, iar celulele afectate se regenerează rapid. în acest sens aplică o cremă hidratantă de 5-6 ori pe zi (asigură-te că ai mereu o cremă la îndemână), pentru o protecţie 24/7.

Este extrem de important să utilizezi produsele hidratante si înainte de culcare. Dacă problema este serioasă poţi dormi cu mănuşi subţiri de bumbac pentru a menţine umiditatea pielii.

Alege creme care conţin ingrediente recunoscute pentru proprietăţile lor speciale în îngrijirea dermului. Vorbim aici despre untul de shea; el înmoaie şi protejează pielea deteriorată. Pot fi folosite si uleiul de măsline, aloe vera, uleiul de argan sau de jojoba.

Prevenţia,la fel de importantă

De cele mai multe ori problema mâinilor uscate pe timp de iarnă poate fi prevenită fară prea mult efort. în primul rând este important să să evităm spălarea excesivă a mâinilor, mai ales atunci când folosim săpunuri şi detergenţi ce usucă. Temperatura apei trebuie şi ea să fie potrivită, călduţă şi nu fierbinte.

Un alt sfat uşor de urmat este să porţi mănuşi în momentul în care iesi din casă. Vei limita astfel pe cât posibil contactul pielii sensibile cu mediul neprimitor şi vei încetini pierderea umidităţii. Există soluţii şi pentru aerul uscat de acasă – foloseşte un umidificator de cameră. Vei observa rapid diferenţa, atât la nivelul pielii cât şi al căilor respiratorii.

Unghiile au şi ele nevoie de o protecţie specială, deoarece acestea pot deveni rapid casante şi decolorate pe timpul iernii. începe cu tratarea cuticulelor, de a căror sănătate depinde vigoarea unghiei. Poţi folosi seruri speciale dar şi uleiuri hidratante.

Lacul de unghii folosit în exces poate grăbi dezhidratarea şi agrava anumite probleme, încearcă să-l foloseşti cu moderaţie.
În cazul în care problemele nu se ameliorează nici după ce ai folosit produse ce hidratează şi regenerează pielea, s-ar putea ca lucrurile să fie mai serioase (eczeme, psoriazis). In acest caz  este necesară intervenţia unui medic dermatolog.

Adriana Moza, dermoconsultant – Farmacia 3 www. farmacia3. ro, Săptămâna medicală, nr. 172,  decembrie 2013

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here