Înger de pază

0
154
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Înger de pază

Înger de pază este o poezie galantă, rezultată dintr-o activare (mai mult în joacă) a retoricii trubadurilor de altădată, specializaţi în flatarea şi seducerea femeilor. Deşi este adus în scenă un înger, lipseşte din discurs acea intensitate mistică a iubirii care va face cândva inconfundabilă erotică eminesciană.

Despre un bărbat care ştie să compună declaraţii de dragoste se spune astăzi, în argou, că „are texte”.

Citind înger de pază am putea spune despre Eminescu, la fel, că „are texte”. Poezia, ingenioasă, dar artificială, constă într-o omagiere ditirambică a „copilei”, prezentată ca un substitut al „îngerului de pază”. Complimentul, exorbitant, este neverosimil pentru toată lumea, în afară, probabil, de cea căreia i se adresează.

„Eşti demon copilă, că numai c-o zare/ Din genele-ţi lunge, din ochiul tău mare/ Făcuşi pe-al meu înger cu spaimă să zboare,/ El, veghea mea sfântă, amicul fidel?/ Ori poate!… O-nchide lungi genele tale,/ Să pot recunoaşte trăsuri le-ţi pale -/ Căci tu – tu eşti el.”

Eminescu se mişcă deocamdată greoi în limba română, ca un cavaler medieval într-o armură.

Încercarea de a da cuvântului „zare” sensul de „privire” eşuează, pluralul „lunge” sună inoportun-arhaic, folosirea la singular a cuvântului „ochi” generează un umor involuntar, din cauza adjectivului „mare” care ne face să ne-o reprezentăm pe „copilă” ca pe un ciclop.

Într-o strofă anterioară, în care se face portretul îngerului de pază titular, cel alungat de „copilă”, tonul encomiastic, grandilocvenţa, frumuseţea exterioară a scenei descrise aparţin şi ele unei etape în care Eminescu abia îşi creează limbajul poetic:

„Când sufletu-mi noaptea veghea în estaze,/ Vedeam ca în vis pe-al meu înger de pază,/ încins cu o haină de umbre şi raze,/ C-asupră-mi c-un zâmbet aripele-a-ntins“.

Eminesciană poate fi considerată alunecarea în reverie, dintr-un refuz al realităţii terne.

Alex Ștefănescu – Eminescu poem cu poem

Alte articole aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here